Ekonomi Enflasyonu zıplattı faizi Fed’e bağladı!

Enflasyonu zıplattı faizi Fed’e bağladı!

29.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası Başkanı Başçı, yıl sonu enflasyon öngörüsünü bir puan yükseltip yüzde 7.9’a çıkardı. Başçı, ABD faiz artırırsa, aynısını yapacaklarının sinyalini verdi

Enflasyonu zıplattı faizi Fed’e bağladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yıl sonu enflasyon öngörüsünü yüzde 6.9’dan bir puanlık artışla yüzde 7.9’a çıkardıklarını açıkladı. Para politikasında sıkı duruş ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını normalleştirmesi süreci ile birlikte politika faizinde artış sinyali de veren Başçı, enflasyonu 2016 yılında yüzde 6.5 olarak öngördüklerini belirtti.

Haberin Devamı

Yılın son enflasyon raporunun sunumunda konuşan Başçı, “Enflasyonun 2017 yılında yüzde 5’e yaklaşıp, orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz” dedi.

Merkez Bankası 2015 ve 2016 yılları için gıda enflasyonu tahminini yüzde 8 olarak korurken ham petrol fiyatları varsayımını ise 2015 yılı için 59 dolardan 54 dolara, 2016 yılı için ise 63 dolardan 54 dolara düşürdü.


‘Görevden kaçılmaz’

Başçı, Temmuz Enflasyon Raporu’na göre 2015 yıl sonu enflasyon tahmini için yapılan 1 puanlık yukarı yönlü güncellemenin 1.2 puanının üçüncü çeyrekteki döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki yükseltici etkisinden kaynaklandığını, ithalat fiyatları görünümünde bir önceki rapora kıyasla gözlenen iyileşmenin ise tahminde 0.2 puan aşağı yönlü etkide bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Soru cevap bölümünde, Fed’in faiz artırması halinde Merkez Bankası’nın de politika faizini artıracağı şeklinde bir yorum üzerine Başçı, “Bu çok yanlış değil. Enflasyon görünümüne bağlı olarak bu şekilde hareket edebiliriz” dedi. Başçı, görev süresinin dolmasından sonra devam etmeyi düşünüp, düşünmediğine ilişkin soruya, “Görevden hiçbir zaman kaçılmaz” karşılığını verdi.

Gizemli paraya neşter
Erdem Başçı, kaynağı belli olmayan gizemli para olarak bilinen net hata noksanda revizyon yapılmamasına ilişkin bir soru üzerine, net hata noksanının nereden kaynaklandığına ilişkin bir çalışma başlatıldığı bilgisini verdi. Bu çalışmada net hata noksanının büyüklüğünün, diğer ülkelere kıyasla ne durumda olduğunun da inceleneceğini anlatan Başçı, “Onunla ilgili arkadaşlarım ocak ayında ödemeler dengesi raporunda bir kutu yayımlayacak” dedi.
Başçı, Suriyeli mültecilerin enflasyon üzerindeki etkilerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, “Detaylı çalışma lazım, bu konuda birkaç çalışma yapılıyor” dedi. Başçı, partilerin asgari ücret vaatlerinin enflasyona etkilerine ilişkin soruyu da, “Etkisi nasıl uygulanacağına bağlı” diye yanıtladı.
Analist görüşü
‘Faiz yüzde 9’a doğru çıkabilir’
Enflasyon raporunun ardından Reuters ajansı İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu’nun şu görüşünü aktardı:
“İlk faiz artışı Fed’e endeksli olmaya devam ediyor. Dolayısıyla her ne kadar enflasyon beklentilerindeki bozulma ve kur seviyesi faiz artışını desteklese de Fed adım atmadıkça Merkez Bankası’nın para politikasını likidite yönetimi ile sürdürmeye devam edeceğini anlıyoruz. Fed adımıyla birlikte de yüzde 9’a doğru giden bir politika faizi göreceğiz.”
Şu anda politika faizi yüzde 7.5 seviyesinde.