Ekonomi Ergenekon korkuttu borsa yüzde 6 düştü

Ergenekon korkuttu borsa yüzde 6 düştü

09.01.2009 - 00:01 | Son Güncellenme:

Ergenekon soruşturmasının etkisiyle dolar 1.56 TL’yi aştı. İstanbul Borsası yüzde 6 değer kaybetti. Şirketlerin piyasa değeri 10 milyar TL?eridi

Ergenekon korkuttu borsa yüzde 6 düştü

Yurtdışı piyasalardaki olumsuz havaya yurtiçinde Ergenekon’la ilgili siyasi gerginlik eklenince İMKB yüzde 6.03 değer kaybıyla günü 26 bin 210 puandan tamamladı. Dolar, bankalararası piyasada 1.56 TL’yi, euro 2.1 TL’yi aştı. Faiz ise yüzde 16.41’e çıktı.
İstanbul Borsası’nda öğleden sonra sert satış yaşanmasının siyasi tansiyondan kaynaklandığını belirten uzmanlar, “Ergenekon soruşturması kapsamında yaşanan gelişmeler sonrasında Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı’nın olağanüstü bir görüşme yapması, iç politik gündemi, ekonominin önüne geçirdi” yorumunda bulundu.
Ayrıca, sanayi üretiminin kasımda yüzde 13.9’la rekor oranda düşmesi de tedirginliği artırdı.

Sönmez hisseleri uçtu
İMKB endeksi 2009’un en kötü gününü yaşarken üretimini tamamen durduran Sönmez Filament ve Sönmez Pamuklu hisselerinin hızlı yükselişi dikkat çekti. Sönmez Filament hisseleri bir haftada yüzde 97 yükselişle 0.63 TL’ye, Sönmez Pamuklu hisseleri ise yüzde 96 yükselişle 0.76 TL’ye çıktı.
Hisselerdeki yükselişin, grubun şirketin faaliyet alanını değiştireceğine yönelik beklentilerden kaynaklandığını belirten uzmanlar, yatırımcıları dikkatli olması gerektiği konusunda uyardı.
Sönmez Holding Başkanı Celal Sönmez de, Sönmez Filament hisselerinin yükselişine anlam veremediğini belirterek, “Üretimi bitirmemize rağmen hisse değerlendi. Bu artışı ben de merak ediyorum. Geçen günlerde enerji, turizm gibi alanlarda yapacağımız yatırımları anlattık. Herhalde diğer şirketlerdeki yapılanmamız karıştırılıyor” dedi.

Wal-Mart etkisi
Öte yandan, dünyanın en büyük perakendecisi Wal-Mart’ın dördüncü çeyrek gelir tahminini düşürmesi, ABD’den gelen işsizlik verileri Avrupa borsalarının yüzde 2’ye yakın değer kaybına neden oldu. Ayrıca, şirketlerden gelen işten çıkarma ve mağaza kapatma haberleri de borsalardaki tedirginliği artırdı.
Lenovo 2 bin 500 kişiyi, Dell 2 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. İngiltere’de müzik, oyun ve DVD perakende zinciri Zavvi’nin 22 mağazasını kapatacağı ve 178 kişinin işsiz kalacağı bildirildi.
ABD’li mağaza zinciri Macy’s’in 9 eyalette 11 mağazasını kapatacağı, bundan 960 çalışanın etkileneceği belirtildi. Kanadalı madencilik şirketi Teck Cominco, 2009’un sonuna kadar 1400 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Haberin Devamı

İngiltere’de faiz yüzde 1.5
İngiltere Merkez Bankası, İngiltere ekonomisinin derin ve uzun bir sıkıntılı döneme girmesini önlemek amacıyla yüzde 2 olan gösterge faiz oranını, 50 baz puan indirerek yüzde 1.5’e çekti.
Gösterge faiz oranını 1930 yılındaki Büyük Buhran dönemi dahil hiçbir zaman yüzde 2’nin altına indirmeyen Merkez Bankası’nın yüzde 1.5’lik gösterge faiz oranı, bankanın 315 yıllık tarihindeki en düşük seviyeyi temsil ediyor.

Ergenekon korkuttu borsa yüzde 6 düştü

Yazarlar