Ekonomi Erken rezervasyon 4 milyonu devirdi

Erken rezervasyon 4 milyonu devirdi

27.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

9 günlük bayram tatilinin iç turizmi hareketlendirdiğini belirten Bakan Avcı erken rezervasyonun ilk 5 ayda 4 milyonu geçtiğini açıkladı

Erken rezervasyon 4 milyonu devirdi

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “Geçtiğimiz yıl 5 aylık erken rezervasyon miktarı 3 milyonken, bu yıl 4 milyonu geçti. Ramazan bayramı ile bunun 4 milyon 300 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Likya Uygarlıkları Müzesi’nin açılışının ardından soruları yanıtlayan Avcı, bayram tatilinin 9 güne çıkartılmasının iç turizme önemli bir hareketlilik getirdiğini belirterek, “Bunun erken açıklanması da gördüğümüz kadarıyla sektör tarafından çok olumlu karşılandı. Bunun sonuçlarını da almaya başladıklarını söylüyorlar.

Geçtiğimiz yıl 5 aylık erken rezervasyon miktarı 3 milyonken, bu yıl 4 milyonu geçti. İnşallah Ramazan bayramı ile bunun 4 milyon 300 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bayram için doluluk oranları yüzde 80’e ulaşmış gibi görünüyor bu anlamda. Bayramda ise yüzde 90-95’e çıkacağını sektörün ilgili arkadaşları bize söylüyorlar. Burada iyi bir hareketlenme görünüyor. İnşallah bunu sadece ikamet turizmi açısından değil, yani oteller açısından değil, esnafımıza da yansımasını özellikle arzu ediyoruz” dedi.

Kurban 9 gün olabilir
Kurban bayramında da tatil günü sayısının artabileceğini belirten Avcı, “Onun da 9 güne çıkarılabileceği bir takvim görülüyor. Bakanlar Kurulu zannediyorum aynı konuda daha erken bir açıklamayla, okulların açılışı da hemen arkasından olacağı için, bir yarar olabilir. Dolayısıyla da eylül ayında bir hareketliliği Kurban Bayramı münasebetiyle bekliyoruz” dedi. Avcı şunları da söyledi:

Desteğe süre uzatımı
“Bu hareketlilik aynı zamanda sadece otel kalış ücretleri açısından değil sokakta ve alışveriş merkezlerindeki esnafımıza da yansıyacak diye ümit ediyoruz. Onun için ayrıca ilave tedbirlerimiz de var. Charter uçaklara verdiğimiz 6 bin dolarlık desteğin yüzde 30 zamlı olarak verilmesi, 150’nin üzerinde olanlara yüzde 30 zamlı olarak verilmesi, süresinin 31 Mayıs’tan 31 Ağustos’a kadar uzatılması ve inşallah daha da belki uzatmayı konuşuyoruz. Dolayısıyla sadece o ölçekteki turizm firmalarını değil daha küçük ölçekli, orta ölçekli turizm firmalarımıza, taşımacılarımıza, servislerimize ve tabi esnafımıza bunların olumlu bir biçimde yansıması için çalışmalarımız devam ediyor.”

Haberin Devamı

BU YIL 17 MÜZE AÇILIŞI YAPILACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Andriake Antik Kentinde yedi yıl evvel başlattığı kazı çalışmalarını Likya Uygarlıkları Müzesi ile taçlandırdı. Avcı, restorasyonu, teşhir ve tanzimi için 15 milyonluk bir bütçe ayrıldığını ve bin 6 eserin sergileneceğini kaydetti. Geçtiğimiz yıl ikisi yeni 12’si yenilenmiş olmak üzere toplam 14 müzeyi hizmete açtıklarını belirten Bakan Avcı, bu yıl ise 17 müze açacaklarını, bunlardan 11 tanesinin de yeni müze olacağını dile getirdi. Avcı, “Antalya Etnografya Müzesi, Antalya Mevlevihanesi, Bitlis-Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Osmaniye Müzesi, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nin 2. Etabı, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Bartın’da Amasra Müzesi ve Edirne Müzesini de yenileyerek inşallah hizmete açacağız” dedi.

Yazarlar