Ekonomi ESENLER BELEDİYESİ’NDEN DÖNÜŞÜM HAMLESİ

ESENLER BELEDİYESİ’NDEN DÖNÜŞÜM HAMLESİ

04.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşüm projelerinin hızla devam ettiği Esenler’de, yeni binalar hızla yükselmeye başladı. Beş bölgede kentsel dönüşüme başlayan belediye, yerinde dönüşümle, önce evleri yapıyor, sonra eskilerini yıkıyor. Bölgede 10 yıl içinde yaklaşık 26 bin konutun yenilenmesi planlanıyor

ESENLER BELEDİYESİ’NDEN DÖNÜŞÜM HAMLESİ

10 yıl içinde yaklaşık 26 bin konutu yerinde dönüşüm ile yenileyecek olan Esenler Belediyesi, deprem sonrası vatandaştan gördüğü destek ile projeyi en hızlı yürüten belediyelerden biri olarak çalışmalarına devam ediyor.
Ev sahiplerinden eski anahtarları alıp, onları yerinden etmeden yeni anahtarlarını vereceklerini söyleyen Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, belediyenin arazileri üzerinde geliştirdikleri dönüşüm projeleriyle, taşınmaya gerek kalmadan vatandaşın daire sahibi olacağını belirtti.

Haberin Devamı

26 bin konutun büyük bölümünü 10 yıl içinde dönüştürmeyi planladıklarını vurgulayan Göksu, “Elimizi vatandaşlarımızla birlikte taşın altına koyduğumuzda, daha hızlı ilerliyoruz” dedi. Bölgede 5 alanda devam eden kentsel dönüşüm projelerinin ilk adımlarının 2 yıl önce atıldığını söyleyen Göksu, özellikle Van depreminden sonra ilçe halkının müteahhitlerle anlaşarak dönüşüme katıldığını anlattı.
Her gün ortalama bir dairenin yıkıldığı bölgede yılbaşından bu yana 165 binanın yıkıldığını belirten Göksu, 7 ayda 5 bin kişiyi deprem riskinden kurtardıklarını açıkladı. Göksu, şunları söyledi:

“Çocuklarımıza tabut bırakacağımıza, konut bırakalım istiyoruz. Bu anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşın da çok istekli olması motivasyonumuzu artırıyor. Dönüşüm kapsamında başlattığımız projelerin ilki 282 konutluk Turgutreis projesi. Diğer bir dönüşüm bölgesi olan Oruçreis'te ise 72 bin metrekare alanda bin 910 konut yıkılarak aynı sayıda konut yapılacak.”
Göksu, dönüşümün devam ettiği 850 konutun yapılacağı Çiftehavuzlar Mahallesi'nde ise hak sahiplerine 5.5 milyon liraya yakın para ödendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Şehir Düşünce Merkezi'ni kurdu

‘Güzel Esenler’ projesi ile deprem riski taşımayan ancak kötü görüntü oluşturan binaların da ele alındığını vurgulayan Göksu, dış çevre düzenlemesi yapılan 156 binaya ek olarak 12 kilometre uzunluğunda bir alanda projenin süreceğini vurguladı.
Tevfik Göksu, kentsel dönüşüme sadece fiziki değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel dönüşüm olarak yaklaştıklarını belirterek, kurulan Şehir Düşünce Merkezi’nde, mimar ve şehir planlamacıların, ilçenin dokusunun tüm boyutlarıyla korunması için çalışma yapacaklarını kaydetti.

15 YIL VADE SEÇENEĞİ

Tüm bu çalışmaları yürütürken, Esenler halkını yerinden etmeden, yeni arsa üretimi üzerinden projeleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Göksu, üç etap halinde binalara taşınacak olan ev sahiplerinin, eski anahtarlarını verip yenilerini alacaklarını söyledi.
Dönüşüm sonrasında evlerin değerinin iki katına çıkacağını belirten Esenler Belediye Başkanı Göksu, dönüşümlerde evlerin kaç metrekare olacağını halkın oylarıyla belirlediklerini ifade etti. Göksu, metrekare taleplerine göre, farklı hesaplama modelleri uygulanacağını, ev sahibinin yüksek metrekare istemesi durumunda, aradaki fiyat farkını 15 yıla varan vadelerle taksitlendirileceğini söyledi.

Haberin Devamı

GYODER, DUBAİ FUARINDA TÜRK RÜZGARI ESTİRİYOR

Dünyanın en büyük gayrimenkul etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Cityscape Global 2012’de ilginin odağında, güçlü yapısı ve sunduğu cazip fırsatlarla Türkiye gayrimenkul sektörü yer alıyor. Türkiye’nin “Onur Ülkesi” seçildiği Cityscape Global 2012’de, katılımcılara ‘Türkiye Özel Eki’ dağıtılıyor.
Etkinlikte Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de aktif bir şekilde rol alıyor. GYODER’in düzenlediği panellerde, Türkiye gayrimenkul sektörü, uluslararası yatırımcılara tüm yönleriyle tanıtılıyor.
Uluslararası gayrimenkul pazarının en önemli fuarları arasında yer alan Cityscape Global 2012, rekor sayıda ülke temsilcilerinin de katılımıyla 2-4 Ekim 2012 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nde, Dubai World Trade Center’da gerçekleştiriliyor. Siyasi ve ekonomik anlamda yakaladığı istikrar ile uluslararası yatırımcılar için büyük yatırım fırsatları sunan Türkiye, Türk ekonomisinin lokomotifleri arasında yer alan gayrimenkul sektörü ile de büyük ilgi topluyor.
Afet Yasası, mütekabiliyet, kentsel dönüşüm gibi çok önemli ve olumlu gelişmelerin yaşandığı Türkiye gayrimenkul sektörünün uluslararası pazarlarda tanıtım misyonunu da üstlenen “Türkiye’nin gayrimenkul platformu” GYODER de etkinlikleri ile Türkiye’nin uluslararası arenadaki bu en önemli tanıtım fırsatını değerlendiriyor.
Türkiye’nin bu yıl ‘Onur Ülkesi’ seçildiği Cityscape Global 2012’de; GYODER tarafından düzenlenen iki ayrı panel ile Türkiye gayrimenkul sektörü, uluslararası arenada tanıtılıyor. GYODER, Cityscape Global 2012’de gerçekleştirdiği çalışmalarla, gayrimenkul sektörünü, Türk geliştiricilerini, uluslararası yatırımcılar ve yabancı basın mensupları ile bir araya getiriyor.
Türkler ilgi odağı
Türkiye gayrimenkul sektörü için çok önemli tanıtım fırsatı sunan Cityscape Global 2012’de, GYODER’in yanı sıra katılımcı Türk firmaları Ağaoğlu, Deska Global, Ensar Mimarlık, Tabanlıoğlu Mimarlık, Tahincioğlu, The Turkish Property Centre, Viatrans, Space Gayrimenkul, ML Yapı, ENS Project Development projeleri ile öne çıktılar.
Rekor katılım oldu
2011 yılında 78 katılımcı ülkeden, 151 firma ile 20 bin sektör profesyoneli ve yatırımcıyı bir araya getirerek büyük başarı yakalayan Cityscape Global, bu yıl da katılımın yüzde 25 artmasıyla uluslararası pazarda yine çok önemli bir etki yaratıyor.

Haberin Devamı


18 ülkeden 85’İn üzerİnde katılımcı
Fuarda Türkiye’nin yanı sıra; Kanada, Şili, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Hindistan, Irak, Kuveyt, Libya, Polonya, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur, İsviçre, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Büyük Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere toplam 18 katılımcı ülkeden 85’in üzerinde proje geliştirici stantlarıyla yer alıyor. Cityscape Global 2012’de ilgi odağı sıralamasında Türkiye’yi, rekor sayıdaki ülke pavyonları arasında Rusya, Katar, Mısır, ABD, Hindistan ve Irak takip ediyor.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm tedbirli başlayacak

Türkiye’de 5 Ekim’de düzenlenecek törenle 33 ilde aynı anda başlayacak kentsel dönüşüm kapsamında ilk kez uygulanacak ”patlatmalı yıkımın” ayrıntıları netleşiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan Yapıların Yıktırılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı’na göre, patlayıcı madde kullanıldığında, yıkım tekniği, tasarım yöntemi ve genel işlemler yıkım mahallinde duyurulacak. Yıkım müteahhitleri, patlatma yöntemiyle bina yıkımında, bilgiyi artırmak için test patlatmalar yapabilecek.

Bu tekniğin uygulanması için yapının bulunduğu mevkiyle komşu yapılara yakınlığı incelenerek, binanın yıkım yönü belirlenecek. Yıkım faaliyetlerine başlamadan önce geri dönüşümü yapılabilen malzemeler sökülerek, sahadan uzaklaştırılacak.
Patlatmalı yıkım tekniğinde, etrafa saçılabilecek malzemeler, patlamadan kaynaklanacak hava şoku, toz ve gürültü emisyonuyla oluşabilecek yer sarsıntısının asgari seviyeye indirilmesi için bütün tedbirler alınacak.
Patlama etkisiyle etrafa saçılabilecek malzemelerin azaltılması için patlayıcı yerleştirilen bütün taşıyıcı elemanlar, önce esnek ve mukavemetli özel kumaşlar ve kafes teli niteliğinde durdurucu özellikteki malzemelerle sarılacak.

Çevre sakinleri uyarılacak
Patlamayla oluşacak hava şokunun, yakın yapılardaki camların kırılmasına neden olma ihtimalinden dolayı çevre sakinleri, patlama ve etkileri konusunda uyarılacak, alınması gereken tedbirler açıklanacak.
Planlanan patlatma zamanı çevre sakinlerine bildirilerek, oluşacak anlık gürültü emisyonunun üzerlerindeki olumsuz etkileri azaltılmaya çalışılacak.


GÜNÜN PROJESİ / ORMANADA

ÖDÜLLÜ PROJEDE FİYATLAR MİLYON DOLARI GÖRDÜ

Eczacıbaşı Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım tarafından Zekeriyaköy’de hayata geçirilen yeni konut projesi Ormanada’da satışlar devam ediyor. Avrupa’nın önde gelen gayrimenkul projelerinin yarıştığı European Property Awards 2012’den üç ödülle dönen proje, “Gayrimenkul geliştirme”, “Mimari tasarım” kategorilerinde ödül aldı.
220 dönümlük bir yaşam alanı olarak tasarlanan Ormanada projesi, 188 adet beş farklı tip villa ile 85 adet 16 farklı tip sıra evden meydana geliyor. Projedeki sıra evlerin büyüklükleri 140 ile 300 metrekare arasında değişiyor. Villalarda ise 290 ile 700 metrekare arasında farklı tipler bulunuyor.
25 dönümü yeşil alana ayrılan projede, yürüyüş ve bisiklet yolları, biri kapanabilir iki adet tenis kortu, basketbol ve çok amaçlı spor sahası, çocuk parkı ile iki adet rekreasyon alanı yer alıyor. Ormanada’da, toplamda 2 bin 500 metrekare sosyal yaşam alanı bulunuyor.
Projede, çevreye duyarlı ısı yalıtım sistemleri, arıtılmış su kullanan sistemler, güneş enerjisiyle desteklenen yol aydınlatmaları, pis su arıtmasından elde edilen arıtılmış su kullanılarak gerçekleştirilen ortak alan sulama sistemi gibi çevreci detaylar bulunuyor.
Adabostan adı verilen 5 dönüm doğal bostan alanında, ürün üretilmesi hedeflenen projede, bostanlarında yetişen doğal meyve ve sebzelerin, haftanın belirli günlerinde Adabostanda kurulacak pazardan alınması mümkün.

YAKIN PLAN
Yerİ: Zekeriyaköy
Yapımcı fİrma: Eczacıbaşı
Teslİm tarİhİ: Aralık 2013
Toplam konut sayısı: 273
Konut tİplerİ: Villa
Konut fİyatları: 450.000 -2.200.000 Dolar

Dumankaya Cadde’nin ticari üniteleri satışa çıktı

Kurtköy’de yükselen Dumankaya Cadde’de yer alan ticari birimler satışa çıktı. Mağaza, konut, sosyal tesislerin yer aldığı ticari üniteler arasında Dumankaya Cadde’nin A bloğunda 101 konut, 20 mağaza, B bloğunda 128 konut, 20 mağaza, C bloğunda 8 konut, 6 mağaza, D bloğunda ise 66 konut ve 7 mağaza mevcut.
Toplamda 303 konut ve 53 mağazanın yer aldığı Dumankaya Cadde’dde 44 metrekareler 315 bin, 63 metrekareler 450 bin, 68 metrekareler 449 bin, 79 metrekare 521 bin, 88 metrekare 532 bin, 89 metrekareler 636 bin, 93 metrekareler 563 bin, 101 metrekareler 611 bin, 126 metrekareler 693 bin, 171 metrekareler 1 milyon 129 bin, 274 metrekareler 1 milyon 281 bin, 299 metrekareler ise 1 milyon 398 bin lira olarak belirlendi.

Avcılar Park’ta yüzde 1 peşinatla konut satıyor

Gül İnşaat ve Toya Yapı tarafından hayata geçirilen, Avcılar Park’ta yüzde 1 peşinat ve 48 ay sıfır faiz gibi olanaklar sunuluyor. 2012 yılının Aralık ayında tamamlanması hedeflenene projede, 3+1, 4+1 ve dubleks konutların satışı devam ediyor. 19 bloktan meydana gelen projede, toplam 275 konut bulunuyor. Avcılar-Reşitpaşa Caddesi’nde yer alan Avcılar Park’ta 2+1’ler 93 metrekare, 3+1’ler 132 metrekare, 4+1’ler ise 155 metrekare olarak tasarlandı. Yeşil alanı 24 bin metrekare olan Avcılar Park, 1.500 metrekare sosyal tesis alanına sahip. Projenin sosyal donatıları arasında spa, açık yüzme havuzu, kapalı yüzme havuzu, fitness center yer alıyor.

Hangi daire kaç lira?
Tipi Fiyat
3+1 475.000-550.000
4+1 655.000-680.000

16 bin metrekaresinde Netaş hizmet verecek

İstanbul Anadolu yakasının yükselen değeri Kurtköy’de hayata geçirilen Esas Aeropark ile Türkiye’deki ilk projesinin startını veren Esas Gayrimenkul, projenin 16 bin metrekaresini Netaş’a kiraladı. 42 adet home-ofis ve 28 bin metrekarelik ofis alanından oluşan projede home ofislerin satışı yüzde 15 oranında tamamlandı.
Toplamda 70 Milyon Dolarlık bir yatırım ile gerçekleştirilen Esas Aeropark, A ve B blokları olmak üzere özel olarak tasarlanmış iki bloktan oluşuyor. 71 metrekare’den 146 metrekare’ye kadar farklı büyüklükteki konutların bulunduğu projede, 1+0, 1+1, 2+1 daire seçeneklerine yer veriliyor. Spor alanları, fitness center ve kapalı havuz gibi donatıların bulunduğu projede konut fiyatları ise 200 bin ile 600 bin lira arasında değişiyor.

‘KDV oranı, lüks sevenleri ürkütmez’

Gayrimenkul sektöründeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Hasoğlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sever, Mütekabiliyet ve KDV konularına değindi. Sever, “Mütekabiliyet yasasının çıkmasının sektörün büyümesine ve standartlarının yükselmesine de faydalı olacağı inancındayım. Fakat yabancıların konut almasına izin verip, oturum alması konusunda aynı kolaylığın gösterilmemesinin doğru bir yaklaşım olmadığını ve yabancıları mülk alımından soğutacağı kanısındayım” dedi.
KDV oranı uygulamasını ise çok rahatsız edici bulmadığını dile getiren Sever, “Yeni KDV düzenlemesinin ciddi bir fark yaratacağını düşünmüyorum. Küçük ya da fiyatın yüksek olmadığı kesimlerde ciddi fark getirmez. Lüks tüketimi gerçekleştiren A+ hedef kitlenin de çok üzerinde duracağı bir oran değil” diye konuştu.