Ekonomi Eşit güçlerin savaşı

Eşit güçlerin savaşı

20.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Galatasaray ve Leeds United'ın yıllık gelirlerini birbirine yakın

Eşit güçlerin savaşı




Galatasaray ile Leeds United arasında bugün oynanacak ikinci maç, iki kulübün mali tablosunu da büyük oranda etkileyecek. Mali tablolarına bakıldığında birbirine yakın gelirlere sahip iki kulüpten birisi, ikinci maçtan sonra hem final oynama hem de gelirlerini daha da artırma şansını yakalayacak.
Dünyanın en yaygın mali müşavirlik kuruluşlarından Deloitte & Touche firmasının hazırladığı "Dünyanın en zengin 20 kulübü" sıralamasında 45 milyon dolarlık geliriyle 20'nci olan Leeds United'ın maçı kaybetmesi durumunda sıralamadaki yerini de Galatasaray'ın alması mümkün hale gelebilecek.
Galatasaray'ın yıllık gelirlerinin toplamı 41.4 milyon dolar. Dünyada ada sahibi tek spor kulübü olan Galatasaray'ın, 21.8 milyon dolarlık mal varlığı bulunuyor.

Galatasaray halka açılacak

Borsada halka açık bir şirket olan Leeds United, sportif (televizyon yayın hakkı, bilet satışı, forma reklamı gibi) ve spor dışı (seyahat acentası, finans hizmetleri gibi) gelir kaynaklarına sahip. Galatasaray ise Leeds United gibi borsada halka açık bir şirket değil. Gelir kaynakları açısından ise Leeds United'den çok daha şanslı.
Galatasaray televizyon yayın hakkı, maç hasılatı, şampiyonlar ligi, forma reklamı, saha ve scoreboard reklamları, sponsorluk, lig isim hakkı, bonservis ve sporcu kira gelirlerinin yanısıra Koçbank'ın çıkardığı Galatasaray Exclusive Kredi Kartı, Galatasaray - Adel Spartsline, Galasaray markalı Kütahya Porselen ev eşyaları, bayrak üretim, Galatasaray markalı ev tekstili ürünleri, Galatasaray kravatları, Adidas - Galatasaray taraftar ürünleri gibi faaliyetlerden de gelir elde ediyor.
Galatasaray'ın, Sportif Aş ve Stad AŞ isimli iki şirketi var. Medya, ticari ürün ve reklam haklarını Sportif AŞ'ye devretmeyi düşünen Galatasaray yöneticileri, Sportif AŞ'yi haziran ayında halka açmayı planlıyor.




Yazarlar