Ekonomi Eski Başkan Boyner: ENSEYİ KARARTMADIM Yeni Başkan Yılmaz: İŞİMİZ KOLAY DEĞİL...

Eski Başkan Boyner: ENSEYİ KARARTMADIM Yeni Başkan Yılmaz: İŞİMİZ KOLAY DEĞİL...

18.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

TÜSİAD başkanlığı görevine veda eden Ümit Boyner yaptığı konuşmada, “En zor günlerde bile Çetin Altan’ın tabiriyle enseyi karartmadım” derken derneğin yeni başkanı Muharrem Yılmaz, başkanlığın kolay bir görev olmadığına vurgu yaptı

Eski Başkan Boyner: ENSEYİ KARARTMADIM Yeni Başkan Yılmaz: İŞİMİZ KOLAY DEĞİL...

Türk Sanayicileri ve İş adamları Derneği’nin (TÜSİAD) dün gerçekleştirilen 43. Olağan Genel Kurulu’nda Ümit Boyner başkanlık görevini Muharrem Yılmaz’a devretti.
Boyner, toplantıda yaptığı veda konuşmasında, “Kurum olarak saldırılara da uğradık. Her yerde doğru bildiklerimi ve inandıklarımı söylemeyi sürdürdüm” dedi.
Boyner, ayrılık anlarının zor olduğunu vurgulayarak, “İnsanın alıştığından uzaklaşması, bir dönemim defterini kapatması meşakkatli bir iş. Belki en zoru çalışma arkadaşlarından ayrılması. Onların desteği ile en zor günlerde bile Çetin Altan’ın tabiriyle enseyi karartmadım” diye konuştu.
Eğilip bükülmeme, her koşulda özgür düşünceyi ve duruşu savunma, biat ve itaat kültürüne değil tartışma ve fikir çoğulculuğuna inanmalarının semeresini gördüklerini belirten Boyner, “Türkiye’nin nasıl bir geleceğe sahip olacağını kurgularken, itaat kültürü ile özgür düşünce ve özgür ifade kültürü arasındaki mücadelede hangisinin ağır basacağının asıl belirleyici olacağına ben yürekten inanıyorum” dedi.

‘Yakışıksız sataşmalar...’
Bazılarının tarihi çarpıtmaktan kaçınmadığına vurgu yapan Boyner şöyle devam etti: “Defalarca düzelttiğimiz olgularda bile yanlışı sürdürebilmeyi içlerine sindirebildiler. Dernek olarak, savunduğumuz ilkeler çerçevesinde veremeyeceğimiz bir hesabımızın bulunmamasının rahatlığıyla hareket ettik. Ben bazen yakışıksız sataşmalara maruz kaldım. Kadın olmamı bir zaaf gibi görenlerin haksız ve seviyesiz saldırganlıklarından yılmadım. Her yerde doğru bildiklerimi ve inandıklarımı söylemeyi sürdürdüm.”

Haberin Devamı


‘Kibirin bubi tuzaklı yolları’
Boyner, tarihin gerçekten de hayli kritik bir dönüm noktasında olunduğunu belirterek, ”Cumhuriyeti yeniden inşa ediyoruz. Bu inşa çabasının bizi daha demokratik, gerçek anlamıyla laik, hukukun üstünlüğünü, kuvvetler ayrılığını sağlamış bir düzene götürmesini istiyoruz. Bunu sağlamanın yegane yolu da renkli ve çoğulcu bir tartışma ortamının sürdürülmesinden geçiyor” dedi.
Boyner, şöyle devam etti: “TÜSİAD Yönetim kuruluna başkanlık yaptığım bu üç yılın sonunda pek çok bakımdan gidişatı sağlıklı, doğru yerde duran bir Türkiye’de yaşadığımıza inanıyorum. Ancak ne yalan söyleyeyim kendi ayağına dolanacak, kibirin bubi tuzaklı yollarına sürüklenecek bir Türkiye ihtimalinden de kaygı duyuyorum. Türkiye ve onu yönetenler mevcut konumlarını aynı zamanda 3. Selim’e kadar giden bir reform arayışının, tanzimat ve ıslahat fermanlarının, meşrutiyet dönemlerinin ve Cumhuriyet’in yarattığı, tanımladığı bir çerçeveye borçlular.”

Haberin Devamı

‘Hâlâ klasiklerin sakıncası tartışılıyor’
Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu, Irak ve Suriye kaynaklı risklere dikkat çekerek, “Türkiye dünya kamuoyunda ağırbaşlı, konsensüs yaratan, çözüm üretme konusunda aktif fakat çatışma ortamından uzak profil çizmeli” diye konuştu.
‘Çocuklarımıza okutmalıyız’
Son dönemde okuduğu bir kitaba da değinen Yücaoğlu, ”Türkiye’de hala dünya klasiği olan bazı kitapların, sakıncalı olup olmadığını tartışıyoruz. Halbuki doğu ve batı medeniyetlerinin yarattığı referans kitaplarını bir şekilde çocuklarımıza okutmalıyız. Onların bu değerleri özümsemesinin yolunu açmalıyız” dedi.

‘Özgürlükçü anayasa öncelikli beklentimiz’
Oy birliğiyle başkan seçilen Muharrem Yılmaz, yaptığı konuşmada, TÜSİAD Başkanlığı’nın kolay bir görev olmadığını, iş ve aileden fedakârlık gerektirdiğini belirtti. Başarılı olabilmelerinin kendi gayreti kadar desteğe de bağlı olduğunu ifade eden Yılmaz, “Derneğimiz hem kurum olarak hem de üyelerinin çalışmaları sayesinde Türkiye’nin gerçekleştirdiği atılımların ve dünya sahnesindeki itibarlı varlığının mimarlarından” dedi. Yılmaz, Ümit Boyner’e performansı için teşekkür etti.

İlk iş Anayasa...
Yılmaz, yönetim kurulunun görev yapacağı dönemde öncelikli olarak ele almayı planladığı konulara ilişkin şunları anlattı:
“İlk olarak Meclis’teki Uzlaşma Komisyonu’nun yeni anayasa çalışmasını tamamlamasını ümit ediyoruz. Bu çalışmalar sonucu bireyi merkeze alan, hak ve özgürlük alanlarını kısıtlamayan, erkler arası dengeyi gözeten, yargı tarafsızlığını ve bağımsızlığını sağlayan bir anayasaya sahip olmak en büyük beklentimiz. TÜSİAD olarak bu sürece elimizden gelen bütün katkıyı yapmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

‘Kanarya severler derneği değiliz’ çıkışı
Ümit Boyner, konuşmasında, eski TÜSİAD Başkanı ve eşi Cem Boyner’in bir sözüne atıf yaptı.
Boyner, vatandaşlar olarak söz söylemek için izin alınması gerektiğini düşünmediklerini dile getirerek, “Ülkenin meselelerinin bizim üzerimize vazife olduğuna inanarak hareket ettik. Zaten eski başkanlarımızdan birinin bir vesileyle söylediği gibi TÜSİAD ’kanaryasevenler derneği’ de değildi. Zaman veya zemine göre söylem ve tavır değiştirmeyi düşünmedik. Ve böyle bir şey hiç yapmadık” dedi.

İfadeye çağrılmıştı
Cem Boyner 1989-1990 yıllarındaki TÜSİAD Başkanlığı sırasında dönemin hükümetini sert eleştirince bazı ‘baskılara’ da maruz kalmıştı. Boyner, Ulus Gazetesi’nde TÜSİAD’ı hedef alan bir haber üzerine hakkında yapılan şikayet nedeniyle 1990’da ‘Şişli Cumhuriyet Savcılığı’na ifade vermişti. Cem Boyner, savcılıktan çıkınca, “TÜSİAD kanarya sevenler derneği değil. Ülke meseleleri bizleri çok yakında ilgilendiriyor. Bu meseleleri tartışmak, hükümete yol göstermek, uyarı ve eleştiri ana görevimiz” demişti.

Haberin Devamı

‘Barış sürecinin sekteye uğramamasını diliyorum’
Dünkü genel kurula damga vuran konulardan birisi de Kürt meselesi oldu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Kürt sorunuyla ilgili barış sürecine ilişkin, “Bu barış sürecinin sekteye uğramamasını diliyorum. İnşallah bu görüşmeler bir şekilde devam eder. Çünkü silahla çözülemeyeceği görüldü. Dolayısı ile oturup bunun müzakere şeklinde çözülmesi lazım” dedi.
Ümit Boyner ise, “Toplumsal dokumuzu giderek daha derinden kemiren bir sorunun çözümünde sona yaklaştığımız duygusu içimi ısıtıyor. Toplumun neredeyse her kesimi artık ’çözüm’ diyor. ’Artık silahlarla değil, birbirimizle konuşalım’ diyor” dedi.
TÜSİAD’ın yeni Başkanı Muharrem Yılmaz ise, “Gerek terörün bitirilmesi, gerekse Kürt meselesinin çözüme ulaştırılması yolundaki tüm çabalara destek veriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Socar ve Google TÜSİAD’a girdi
TÜSİAD’a geçen yıl 45 yeni üye girdi. Bunlar arasında, Google’dan Bülent Hiçsönmez, Socar Türkiye’den Kenan Yavuz, Havelsan’dan Sadık Yamaç, Telia Sonera’dan Abdülhalim Ateş ve Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca gibi isimler var.
TÜSİAD’da asil üyeler, “Cansen Başaran Symes, Tayfun Bayazıt, Memduh Boydak, Osman Boyner, Cenk Çimen, Haluk Dinçer, Esin Güral Argat, Tarkan Kadooğlu, Simone Kaslowski, Sedat Şükrü Ünlütürk, Volkan Vural, Muharrem Yılmaz” oldu. Başkan yardımcılıklarına ise, Haluk Dinçer, Tayfun Bayazıt ve Memduh Boydak atandı. Üyelik aidatı yüzde 4 zamla 25 bin TL’ye çıktı.