Ekonomi Esnafın gözü sicil affında

Esnafın gözü sicil affında

17.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

KOBİ’lerle esnaf ve sanatkârların beklediği banka sicil affı için düğmeye basıldı. Esnafın en büyük beklentisi, düzenlemenin özel - kamu tüm bankalarca uygulanması.

Esnafın gözü sicil affında

Borçlarını yapılandıran veya belli sürede ödeyen firmaların, bu borçlardan doğan sicil kayıtlarının dikkate alınmaması yönündeki sicil affı çalışmasını hazırladıklarını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, şunları söyledi:

Haberin Devamı

2 milyon işletme

“Başbakanlığa sunduk. Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan torba yasa taslağına yetişmek üzere gönderildi. İşletmeler borçlarını yapılandırdığında veya tamamını belirlenen sürede ödediklerinde bu borçlardan doğan sicil kayıtlarının dikkate alınmaması yönünde bir çalışma yaptık. İnşallah 2017 yılı için bir müjde olarak hayat geçmiş olacak.”

Özellikle çek veya senetlerini şu veya bu nedenle ödeyemeyen, bankalara borcu bulunan firmalara yeniden yapılandırma hakkı getirerek sicillerini temizleme olanağı sağladıklarını anlatan Tüfenkci, “Bankaların çekingenliğini azaltma adına, bu noktadan sonra verecekleri kredilerden sorumlu olmamalarını da sağlamış olacağız” dedi.

Daha önceki benzer düzenlemelerle ilgili KOBİ, esnaf ve sanatkârların en büyük sıkıntısı sicil affının bankalarca uygulanmamasıydı. Bu düzenlemede Türkiye Bankalar Birliği (TBB), TESK ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla hem kamu hem özel bankaların sicil affını uygulaması sağlanacak. Esnaf odaları borçlularla ilgili talep toplayacak. Yaklaşık 2 milyon sanayici, esnaf ve sanatkâr düzenlemeden faydalanacak.

Haberin Devamı

Kara listeden çıkacaklar

Esnafın gözü sicil affında


Esnaf ve sanatkâr, bankaların kara listesinden çıkarken, çıkamayanlar ilgili meslek kuruluşuna bankaları şikâyet edebilecek. TBB ve Gümrük Bakanlığı, bu noktada bankalara gereken denetimi uygulayacak. Esnafın en önemli şikayetlerinden birisi de kara listedeki borçlunun çek gibi ödeme araçlarını kullanamaz hale gelmesi ve daha büyük finansal sıkıntılar yaşaması.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, bu düzenlemede öncekilerden farklı olarak tüm bankaların uygulamaya katılmasını beklediklerini belirterek “Eskiden Merkez Bankası listeden çıkarıyordu, bankada kalıyordu. Bu sefer gerçekten listeden kaldırılmasını bekliyoruz. Esnaf rahat nefes alacak” dedi.