Ekonomi Zincir marketlerden sonra sıra onlarda! Sabit fiyat hamlesi

Zincir marketlerden sonra sıra onlarda! Sabit fiyat hamlesi

11.01.2023 - 07:52 | Son Güncellenme:

Ocak ayı boyunca fiyatlarda sabitlemeye giden zincir marketlere gün geçtikçe yenileri ekleniyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması"nda fiyat sabitlemeyle ilgili alınan yeni kararı milliyet.com.tr'ye açıkladı.

Zincir marketlerden sonra sıra onlarda Sabit fiyat hamlesi

Milliyet.com.tr/ÖZEL Fiyat sabitleme furyası önce 1 zincir marketle başladı. Diğer marketler de harekete geçti. Fiyat sabitlemeye giden zincir market sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması"nda fiyat sabitlemeyle ilgili alınan kararı milliyet.com.tr'ye açıkladı. Palandöken Koop-Bakkal'arın da fiyat sabitleme konusuyla ilgili harekete geçtiğini belirtti. 

Haberin Devamı

FİYAT SABİTLEME ADIMININ DETAYLARI NEDİR?

Palandöken milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Şimdi gıda maddeleri başta olmak üzere tüketim malları, deterjanda piyasadaki fiyatları dengelemek için Koop- Bakkallarda 150 üründe indirime gidildi. Zincir marketlerde 1 ay süre ile fiyatları sabitlemeye başladı. Hem yerel zincirler hem ulusal zincirler fiyatlarını ayarlamaya çalıştılar.

'TAHMİN EDİYORUM Kİ FİYATLAR ARTMAYACAK’

Enflasyonun yüksek seyretmesini düşürmek için bunlar için de ayriyeten kredi verilecek. Fiyat istikrarı açısında olumlu bir uygulamadır. Tahmin ediyorum ki fiyatlar artmayacak, enflasyondan etkilenmeyecek şekilde devam edecektir.

KOOPERATİF BAKKALARDA FİYAT SABİTLEMESİNDE SÜRE VAR MI?

En çok kullanılan şeker, un, makarna halkın en çok kullandığı ürünler, süt ürünleri, peynir gibi ürünler de fiyat sabitlemesine gidildi.

Kooperatif bakkallarda fiyatlar kalıcı olacak. Fiyatlar yükseldiği zaman kontrolü daha sabit olacak. Ticaret Bakanlığı fiyatların yükselmemesiyle ilgili hat kurdu. En ucuzun nerede olduğunu gösteren bir site yaptı. Bu da fiyatların yükselişinin engellenmesi için iyi oldu.

Haberin Devamı

Şu anda kooperatif bakkal sayısı 250. Hızla bu yılın sonuna kadar sayıları 1500’ü geçecek gibi duruyor. Bir taraftan da yenileri açılmaya devam ediyor. 6 pilot ilde 250 tanesi şu an açıldı. Bunlar Ankara, İstanbul, Konya, Rize, Trabzon gibi iller.

ESNAFA 50 MİLYAR LİRA EK KREDİ DESTEĞİNİ NASIL BULUYORSUNUZ?

Çok olumludur. Piyasada nakit alışverişte fiyatların düşmesini sağlayacak bir uygulamadır. Daha evvel de 100 milyon kredi desteği verilmişti. Faiz oranı yüzde 7.5 çok uygundur. Miktarı da çok yüksek 500 bin lira ile 1.5 milyon lira arasında. İşyeri alırsan 1.5 milyon, iş yeri kredisi alırsan 500 bin lira.

Halkbank promosyon uygulaması yaptı. Bu 250 bin liradır. Kart üzerinden alışveriş yapıyorsunuz, vadesi çok uzun. Yüzde 9.5 gibi bir faizi var. Bu da esnafa destek olacaktır. Piyasaya göre daha uygun bir faiz oranıdır.”