Ekonomi ‘Estetik dönüşüm’ için tasarımcılar devrede

‘Estetik dönüşüm’ için tasarımcılar devrede

30.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşüm süreciyle birlikte tasarım da ön plana çıktı. Bu kapsamda atölyeler oluşturulurken çalışmalar Kağıthane, Kartal ve Kadıköy belediyelerinden başladı.

‘Estetik dönüşüm’ için tasarımcılar devrede

İstanbul’un önde gelen ilçelerinden olan Kadıköy, Kağıthane ve Kartal’da kentsel dönüşümle birlikte tasarım da ön plana çıktı. Kadıköy Belediyesi’nin başlattığı tasarım atölyesinin ardından Kentsel Strateji ve Destek Platformu, üç ilçede farklı atölyeler kurdu. Yeni atölyelerle birlikte dönüşümün en önemli ayağı olan şehrin tasarlanması kısmında mahalleli, yatırımcı ve tasarımcı işbirliği yapacak.
Yerel Girişime Destek Platformu’nun kentsel dönüşümde rol almak için farklı programlar oluşturduğunu belirten Şehir Planlamacısı Faruk Göksu, yeni süreçte her kesimin işbirliği içinde olması gerektiğini söyledi. Platformun farklı çalışmalarına da değinen Göksu, şunları vurguladı:
“Destek Platformu yeni bir çağrı ile ‘Mahalle Tasarımcıları Aranıyor’ Programı ile tasarımcıları mahallere davet ederek, mahalleli ile buluşturarak, tasarımın gücü ile yaşam alanlarının tasarımı sürecini başlatıyor. Tasarımcılar, mahalleliler ile tasarım atölyelerinde ya da proje geliştirme sürecinde bir araya gelecekler. Tasarım atölyesi Kadıköy 24 saat tasarımcılar için açık bir atölye olacak. Kağıthane, Tasarımhane ise tasarımcıların mahalleli ya da yatırımcı ile belirlenen gün ve zaman dilimi içinde açık olacağı ortam. Kartal, Mahalle Çalıştayları ise iş programı daha önce belirlenmiş tasarımcı ve mahalleli buluşma ortamları olacaktır.”
Örnek çalışmalar yapılacak
Bu dönüşümle birlikte tasarımcılara da çok iş düştüğünü anlatan Faruk Göksu, Yerel Girişime Destek Platformu’nun ‘3ada1ada, mahalle, kenttekent’ programları ile gönüllü tasarımcılarla birlikte bu yeni süreçte etkin rol alma çabası içinde çalışmalar yaptığını anlattı.
Göksu, buradaki amacın, tasarımcıları mahallelilerle buluşturmak olduğunu vurgulayarak, “Yeni yaşam alanlarının tasarımı sürecinde mahalleli, yatırımcı ve tasarımcı işbirliği içinde örnek çalışmalar yapmak ve tasarım rehberleri hazırlamak da platformun amaçları arasında yer alıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

KONUT KREDİSİ 84 MİLYAR TL OLDU

Merkez Bankası'nın yaptığı hesaplamalara göre, 15-22 Mart döneminde mevduat bankalarının tüketici kredileri 1 milyar 152,8 milyon lira artarak 195,7 milyar liraya yükseldi. Bu dönemde tüketici kredilerinin
84 milyar lirası konut kredilerinden oluştu.

Belediyeler tasarım atölyeleri açıyor...

İlki Kadıköy’de oldu

İlk olarak Kadıköy Belediyesinin önderliğinde Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) kuruldu. Bu kapsamda Yel Değirmeni mahallesinde eski Özen Sineması tasarım atölyesine dönüştürüldü. TAK’ın amacı Kadıköylüleri tasarımcılarla buluşturarak sorunların tasarım yoluyla katılımcı ortamlarda çözülmesini sağlamak.

Tasarımhane kuruldu

Kağıthane’de de Kağıthane Belediyesi öncülüğünde ‘Tasarımhane’ oluşturuldu. Amaç, Kağıthane’nin yapı parseli ya da yapı adası düzeninde dönüşümü için ‘Mahalle Tasarım Rehberleri’ hazırlamak, yatırımcıları ve tasarımcıları ‘uyumlu bina, yaşayan sokak ve bizim mahalle’ kriterleri çerçevesinde yönlendirmek.

Haberin Devamı

Kartal’da çalıştay

Kartal’da ise Kartal Belediyesi, mahalle toplantıları ile mahallenin sorunlarını ve beklentileri alarak, ‘Yerinde Dönüşüm’ için ‘Strateji ve Tasarım Çalıştayları’ yapılıyor. Çalıştaylar sonucunda ‘Mahalle Tasarım Rehberleri’ hazırlanıyor.

5 şehirde riskli binalar 6 Nisan’da aynı anda yıkılacak

5 Ekim’de aynı anda 35 ilde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı patlatma ile başlayan kentsel dönüşümde ikinci yıkım atağı 6 Nisan’da gerçekleştirilecek. İkinci yıkım Başbakan Erdoğan’ın ilk balyozu vurmasıyla, İstanbul, Diyarbakır, Sakarya, İzmir ve Rize olmak üzere 5 il ve 8 noktada aynı anda başlayacak.
Özel binalar yıkılacak
Yeni kentsel dönüşüm törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’dan katılacak. Başbakan Erdoğan’ın katılacağı nokta Gaziosmanpaşa olacak. Ancak bu sefer törenlerde güvenlik nedeniyle patlatma yöntemiyle yıkım yapılmayacak. Açıklamaya göre, İstanbul’da yıkım yapılacak bir bölgede, bina sıvasının asbestten yapıldığı fark edilirken, patlatma ile yıkım yapılması halinde ortaya çıkacak asbestli tozun risk yaratabileceği belirtildi.
Erdoğan’ın ilk balyozu indirmesiyle, İstanbul’da biri Bayrampaşa olmak üzere üç bölge ile Diyarbakır, Sakarya, İzmir ve Rize’de aynı anda yıkımlar başlayacak. Gaziosmanpaşa’da 8 bin binanın yıkımı yapılırken, Diyarbakır’ın ünlü sur bölgesinde de yıkımlara başlanacak. Sur’da 32 daireli 4 binanın yıkımı gerçekleştirilecek. Bakanlık, İzmir’de de 117 binanın yıkımını yapacak. Bu sefer yıkılacak binaların tümü şahıslara ait olacak. Kamuya ait hiçbir bina yıkılmayacak.
Patlatma olmayacak
Başbakan Erdoğan, 5 Ekim’deki törenlerde patlatıcı kullanarak birkaç saniyede yıkım gerçekleştirirken, bu defa yıkılacak konutlarda yapılan incelemeler sonucunda patlatmaya uygun bulunmaması nedeniyle yıkım iş makineleri ile gerçekleşecek.
Bakanlık, yıkılacak konutlarda yaptığı incelemede İstanbul’da bir bölgedeki binaların yalıtımının kanserojen riski bulunan asbest ile yapıldığını fark etti. Bu nedenle patlatmalı yıkımdan vazgeçildi.

Haberin Devamı

İlk yıkım 5 Ekim’de yapıldı

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm, 5 Ekim’de 35 ilde aynı anda yapılan yıkımlarla başlarken, Başbakan Erdoğan da Esenler’de butona basarak, Sarıgazi’de Milli Savunma Bakanlığı (MSB) lojmanlarındaki 10 binanın ‘emülit’li patlamayla yıkımını gerçekleştirmişti.

Ankaralılar ‘Tepe’den deniz gören daire alıyor

Tepe İnşaat’ın Maltepe’de yer alan ve satışı devam eden son projesi Narlife’ın yüzde 35’inin satışı tamamlandı. Projede yer alan üç bloğun da temeli atılırken, C bloğunun kaba inşaatıplanlanandan erken, Haziran ayında tamamlanacak.
Tepe İnşaat Satış ve Pazarlama Müdürü Berna Erkartal, Narlife’ın bölgedeki üçüncü projeleri olduğunu belirterek, Narcity ve Nar Kule’nin ardından bu projeye başladıklarını söyledi. Projenin ilgi gördüğünü ve satış oranlarının da bunu yansıttığını dile getiren Erkartal, projeden Ankaralıların da daire aldıklarını söyledi. Özellikle deniz gören daiarelerin talep gördüğünü vurgulayan Erkartal, “Ankaralılar deniz manzarası istiyor ve bu nedenle bizim projemiz talep görüyor” dedi.
Tepe İnşaat Narlife projesi, kendi alanında markalaşmış bir isim olan Refika Birgül ile çok özel bir işbirliğine imza attı.
Berna Erkartal, narın simgesi olan bolluk ve bereketi “Refika’nın Mutfağı”nın kurucusu, program yapımcısı, kitap ve gazete yazarı Refika Birgül’ün uzmanlığı ile birleştirerek, bir dizi keyifli projeye imza atmayı planladıklarını açıkladı.
Erkartal “Refika Birgül ile işbirliğimiz sayesinde tüm Narlife dostları “nar”ı artık mutfaklarınadaha fazla sokacak. Refika Birgül’ün hazırlayacağı narlı tariflerin sofraların ayrılmaz bir parçası olacağına eminim” dedi.

Haberin Devamı

609 daireden oluşuyor

Toplam 609 daireden oluşan projede yaklaşık 200 daire sahiplerini buldu. 30 ay sonra sahiplerine teslim edilecek projenin maliyeti ise 230 milyon lira. Stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, teraslı ve bahçeli daire seçenekleri bulunan ve Narlife projesinde yer alan daire fiyatları 166 bin ile 860 bin lira arasında değişiyor.

Innovia Park 100 ay sıfır faizle satışa çıktı

Yeşil GYO tarafından Esenyurt’ta inşa edilen Innovia’nın yeni etabı Innovia Park satışa çıktı. Innovia Park’ta 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak projelendirilen daireler 100 ay sıfır faizle satılabiliyor.
Innovia Park’dan daire alan herkesin sahip olacağı DenizBank ‘Taksitlerim Güvende’ kartı, 5 taksite kadar ödemleri güvence altına alıyor. DenizBank ile yapılan işbirliği neticesinde geliştirilen kart, sadece Innovia Park taksitlerinde kullanılabiliyor.
Yatırım çeki veriyor
Banka aracısız gerçekleştirilen satışlar için güvence olan bu kart, daire sahibinin yaşayabileceği herhangi bir aksilik durumunda, taksitlerin 5 aya kadar ödenebilmesini sağlıyor.
Innovia Park’dan daire alan herkes anında 10 bin lira tutarında yine projede kullanılabilecek ‘yatırım çeki’nin de sahibi oluyor. Yeni daire alımlarında fiyat avantajı sağlayan yatırım çeki ikinci bir daire almak isteyen ev sahiplerine yatırım çeklerinin toplam tutarı kadar fiyat avantajı sağlıyor.
Yüzde 75’i yeşil alan olan Innovia Park projesind Zen şelaleleri, yürüme, bisiklet ve koşu yolları, bisiklet park alanları, açık ve kapalı yüzme havuzları, fitness-spa alanı, çocuk oyun alanları, seyir terasları, basketbol, tenis, voleybol sahaları, kafeler bulunacak.
Teknolojik güvenlik donanımlarının yanı sıra 24 saat güvenlik görevlilerin bulunacağı Innovia Park’da ev sahipleri tüm sosyal olanaklardan ücretsiz olarak yararlanabilecek.

‘Su yalıtımı depreme karşı kalkan olacak’

Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, yaptığı açıklamada, su yalıtımının, yapıları suyun zararlı etkilerinden korumak için gerçekleştirildiğini belirtti.
Su yalıtımı olmayan binaların depreme karşı korumasız kaldığına işaret eden Karahan, “Bu anlamda su yalıtımını, binaların depreme karşı kalkanı gibi düşünebiliriz” dedi. Karahan, Türkiye’deki binaların yüzde 85’inde su yalıtımının bulunmadığını belirterek, iyi değerlendirildiğinde, ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinin fırsata dönüşeceğini söyledi.

Yeni projede lansmana özel yüzde 10 indirim

Villa Sera, Dora Park, Mahalle İstanbul, Adapark, Exen İstanbul, Metrogarden ve Corridor gibi markalı konut projelerini inşa eden Sur Yapı, Çekmeköy-Taşdelen’de yeni bir proje için düğmeye bastı.
Daha önce birçok konut projesine hayat veren Sur Yapı’nın yeni projesi şu an ön talep aşamasında bulunuyor.
Ayrıca firmanın Çekmeköy projesinde yüzde 10 indirim fırsatı sunuluyor. Sınırlı sayıdaki konut için yapılan bu indirimden lansman öncesi yararlanmak mümkün. 250 ila 300 konutluk bir proje olması planlanan Sur Yapı Çekmeköy, yakın zamanda satışa çıkacak.

Güneşli’de ‘10 numara’ kampanya başlattı

Home Aves’ten kampanya haberi geldi. Buna göre, 10 bin lira peşinat verildikten sonra yüzde 10’u 10 ay sonra, yüzde 10’u 20 ay sonra ödenebiliyor. 10 ay sonra konut teslimlerinin başlayacağı Home Aves’te peşin ödemelerde de yüzde 10 indirim uygulanıyor.
Kavi Yapı ve Gürbaşlar Grup imzasıyla tasarlanan Home Aves, Güneşli'de yükseliyor. 2 blokta 191 daireden meydana gelen projede, 1+0, 1+1, 2+1 ve 3+1 olmak üzere 8 farklı tipte konut yer alıyor. Projedeki konutların büyüklükleri ise 41 ile 172 metrekare arasında farklılık gösteriyor. Projenin teslim tarihi 2013 Aralık.

Yalınevler projesinde 24 aya sıfır faiz yapıyor

2014 yılının Ocak ayında tamamlanarak sahiplerine teslim edilmesi planlanan Yalınevler’den yüzde 25’i peşin ve 24 aya kadar vade farksız ödeme imkânı ile konut sahibi olmak mümkün.
Göktürk’te konumlandırılan proje, Zilal İnşaat ve Keleşoğlu İnşaat tarafından hayata geçiriliyor. Arsa alanı 8 bin 600 metrekare olarak belirlenen projede, toplam 146 konut ve 10 adet mağazaya yer veriliyor. Her konut için depo alanlarının yer aldığı Yalınevler’de açık yüzme havuzu, sauna, çocuk oyun alanı, lobby cafe, toplantı salonları ve fitness merkezi mevcut.