Ekonomi ‘ETF’ söylentisi Bitcoin’i uçurdu: Talep yağıyor!

‘ETF’ söylentisi Bitcoin’i uçurdu: Talep yağıyor!

25.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bitcoin’in fiyatı, ABD’de ilk Bitcoin spot ETF’sinin onaylanacağı spekülasyonlarıyla 35 bin doları aşarak son 17 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

‘ETF’ söylentisi Bitcoin’i uçurdu: Talep yağıyor

Kripto para birimi Bitcoin’in fiyatı, son 24 saatte ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Bitcoin spot ETF’sini (borsa yatırım fonu) onaylayacağına ilişkin spekülasyonların kripto sektörüne yönelik talebi artırmasıyla 35 bin doları aştı. Nasdaq’ın takas ve kayıt işlemlerini gerçekleştiren DTCC’nin sitesinde BlackRock’ın spot Bitcoin ETF’si iShares Bitcoin Trust’ın listelenmesi kripto piyasasında yükselişi tetikledi. Bu listelenme SEC’in Bitcoin ETF’lerine onay vereceği anlamına gelmese de BlackRock’ın onay beklentisiyle hazırlık yaptığını ortaya koydu. Bitcoin bu sebeple dün gece 31.600 dolardan 35.000 dolara kadar yükselerek 17 ayın zirvesini gördü. Günlük değer kazancı yüzde 13 oldu. Dün 34 bin 432 dolardan işlem gören Bitcoin’in son 7 gündeki değer artışı yüzde 23’e yaklaşırken piyasa değeri ise 672 milyar doların üzerine çıktı.

Haberin Devamı

Yüzde 107 yükseldi

Bu büyük hareketle Bitcoin Mayıs 2022’den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Söz konusu tarihten sonra kripto paralarda üst üste olumsuz gelişmeler yaşanmıştı. Luna, Three Arrows, Genesis ve FTX’in iflasları kripto paralardan büyük çıkışlara yol açmıştı. Aralık 2022’de Bitcoin 17.000 doların altını gördü. 2023 yılına 16.600 dolar civarında başlayan Bitcoin son yaşanan yükselişle yıl genelinde dolar bazında yatırımcısına yüzde 107 kazandırmış oldu.

Dünyanın en büyük kripto varlık yönetim şirketlerinden olan Grayscale varolan Bitcoin fonunu yatırımcılara daha cazip olabilecek ETF’ye çevirmek için SEC’e başvurmuştu. SEC’in bu başvuruyu reddetmesi üzerine Grayscale bu kararı mahkemeye taşıdı. Ağustos ayında mahkeme kararı haksız buldu.

Haberin Devamı

Yaklaşık 2 hafta önce SEC’in mahkeme kararını temyize götürmeyeceğine dair haberler çıktı. Bu durum SEC’in Bitcoin ETF’lerini onaylamaya hazır olduğu şeklinde yorumlandı.

Bitcoin ETF başvurusunda bulunan en dikkat çekici firmalardan birisi ise BlackRock. Yaklaşık 9 trilyon dolarlık bir varlık yöneten BlackRock haziran ayında SEC’e başvuruda bulunmuştu. BlackRock CEO’su Larry Fink geçtiğimiz hafta konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda müşterilerinden kripto varlıklara erişme konusunda büyük bir talep aldıklarını belirtti.

‘ETF’ söylentisi Bitcoin’i uçurdu: Talep yağıyor

ETF başvurusu neden önemli?

Bitcoin ETF başvurularının onaylanması, hem piyasaya para girişinin hızlanması hem de kripto paraların küresel ölçekte meşru bir yatırım aracı olarak daha fazla kabul görmesi anlamına gelecek. Bu sebeple SEC’e yapılan başvuruların neticeleri piyasada merak ve heyecan içerisinde bekleniyor.

BİTCOİN’DEKİ SERT HAREKETLERİN SEBEBİ NE?

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr'ye anlatan CoinTR CEO'su Ali Eşelioğlu şu ifadeleri kullandı: "Bitcoin'in son günlerdeki hareketlerinin ana nedenleri arasında Bitcoin ETF (Borsa Yatırım Fonu) başvurularının onay durumuna dair gelişmeler ön plana çıkıyor. Piyasada ETF'ye dair oluşan olumlu haberlerin, Bitcoin'e olan talebi artırarak fiyata olumlu yön verdiği analizini yapmak mümkündür.

Haberin Devamı

‘ETF’ söylentisi Bitcoin’i uçurdu: Talep yağıyor

Bunun yanı sıra 2024 Nisan'da gerçekleşmesi beklenen Bitcoin halving (blok ödülünün yarılanması) dönemi de Bitcoin fiyatındaki yükselişin potansiyel nedenleri arasında sayılabilir.

BİTCOİN’DE YENİ HEDEF SEVİYE NE OLUR?

SEC, Bitcoin ETF başvurularının onay tarihini kesin bir şekilde belirlemese de yeni hedef seviyesi, Bitcoin ETF'nin onaylanmasının ardından piyasada oluşan talep ve yatırımcı ilgisiyle şekillenecektir.

Bitcoin'in 2013 tepe noktası 1.100 USD, 2017 tepe noktası 20.000 USD ve 2021 tepe noktası 69.000 USD'dir. Bu nedenle, Bitcoin'in bir sonraki tepe noktasının 100.000 USD'nin üzerinde olabileceği dile getiriliyor. Ancak kripto para piyasalarının volatilitesi göz önüne alındığında, kesin bir tahmin yapmak zor olacaktır ve yatırımcılar dikkatli olmalıdır.

YATIRIMCILAR ANİ HAREKETLERDE NE YAPMALI?

Yatırımcılar ani hareketlerde sakin olmalı, duyurulan bilgilere hızla tepki vermek yerine önce resmi kaynaklardan doğrulama yapmalılardır.

Haberin Devamı

ŞU ANDA BİTCOİN’E YATIRIM YAPMAK MANTIKLI MI?

Blockchain teknolojisine yalnızca fiyat odaklı bakmamak gerekir. Geleceğin teknolojisi olarak gördüğümüz blockchain'in hayatımıza entegrasyonunu, internetin hayatımıza katılma süreciyle karşılaştırdığımızda, iki teknoloji arasında önemli bir korelasyon olduğunu görmekteyiz.

Yatırımcılar, henüz emekleme aşamalarında olduğunu söyleyebileceğimiz bu teknolojiyi, gelişmeleri inceleyerek ve portföylerini çeşitlendirerek değerlendirebilirler. Bitcoin'in yıl sonu tahmini ise piyasa koşullarına ve makroekonomik faktörlere bağlı olarak değişebilir, bu nedenle dikkatli ve esnek olmak önemlidir."