Ekonomi Ette ‘dalgaya’ entegre çözüm

Ette ‘dalgaya’ entegre çözüm

28.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin sayılı entegre et tesislerinden birini Amasya Suluova’ya kuran Ata Grubu, yerli besi etini hem kendi işlettiği 1200 restoranda kullanıyor hem de Amasya Et markasıyla piyasa ortalamasının altındaki fiyatlarla tüketiciye sunuyor

Ette ‘dalgaya’ entegre çözüm

Gıda fiyatları sade vatandaştan devletin zirvesine kadar herkesin bir numaralı gündemi... Son yıllarda iç piyasadaki ani yükselişlere, oynaklıklara karşı devletin çektiği ithalat resti, başta et olmak üzere kimi ürünlerde fiyatları disipline etse de kamuoyunun ortak görüşü soruna daha kalıcı bir çözüm bulunması gerektiği yönünde... Bu kalıcı çözümün planlı, verimli, teknolojiye dayanan üretim olduğu dile getiriliyor. Ancak bu çözümü uygulamaya koyanların sayısı parmakla gösterilecek kadar az!

Haberin Devamı

İşte bunlardan biri dört kıta ve sekiz ülkede 2 milyar dolarlık iş hacmi üreten Ata Şirketler Grubu çatısı altındaki TFI TAB Gıda Yatırımları. Halkın daha çok Burger King, Sbarro, Popeyes ve Arby’s gibi dört global, Usta Dönerci ve Döner Stop ile de iki ulusal markasını tanıdığı TFI TAB Gıda Yatırımları, kendi restoranları için çıktığı tarım ve hayvancılık yolculuğunda yeni bir boyuta ulaştı. Öyle ki, TAB Gıda Yatırımları Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu, “Hayalimiz, hedefimiz tüm Türkiye’yi sağlıklı, kaliteli, lezzetli ve makul fiyatlı etle buluşturmak” diyor.

Mağazalaşma atağı başlattı

Kurdoğlu’nun bu ‘hayalinin, hedefinin’ arkasında Amasya Suluova’da 80 milyon yatırımla kurdukları Ekur Et var. İleri teknoloji üretim yöntemleri ve üretim kapasitesi ile Türkiye’nin ilk üç entegre et üretim tesisi arasında yer alan Ekur Et’te, besideki büyükbaşlar şarküteri ürünü ya da paketlenmiş et olarak çıkıyor. Grup, Türkiye’de sayıları 1200’ü aşan restoranlarının ihtiyacını karşılamak için kurduğu bu tesislerde son dönemde perakende tüketicisi için üretim de yapıyor. Amasya Et markasıyla yapılan bu üretim çeşitli marketlerde ve ‘Amasya Et’ adıyla kurdukları mağazalarda tüketiciyle buluşuyor. Yerli besiyi uygun fiyatla tüketiciye ulaştırabiliyorlar çünkü kullandıkları yemin bir kısmını kendileri üretiyor, hayvansal atıkları bile enerjiye dönüştürüyorlar.

Haberin Devamı

Ette ‘dalgaya’ entegre çözüm

7.3 milyar lira ciro yaptı

TAB Gıda’nın etten önce patates, ekmek, süt, salata için de yatırımları olmuştu. Sözleşmeli tarımla patates ürettiriyor. Tohumunu kendi sağlıyor. Çiftçiler dönümde 5 bin tonla Avrupa’daki emsalleriyle yarışıyor. Hatta Çin’deki Burger King’in de işletmecisi olan ve bu ülkede 1000’i aşkın restoranı bulunan şirket, patates işini, Çin’e ihracat yapacak kadar büyüttü. Kurdoğlu, “En büyük gücümüzü, 170 milyon dolar yatırım yaptığımız, tarımsal endüstri odaklı ekosistemimizden alıyoruz. 2018’de Türkiye’de 122, Çin’de 188, toplamda 310 yeni restoran açtık, 7 bin istihdam sağladık, 500 milyon TL yatırımla % 40 büyüdük, 7.3 milyar TL ciro yaptık” diyor.

Haberin Devamı

Ette ‘dalgaya’ entegre çözüm
80 milyon $’lık yatırım

- 80 milyon dolar yatırımla Amasya’da kuruldu.

- Tesisin 5 bin besilik kapasitesi bulunuyor, bunun iki katına yükseltilmesi hedefleniyor.

- Tesiste bölgedeki diğer besiler de işleniyor. Suluova civarında 200 bin civarında büyükbaş hayvan var ve sayı sürekli artıyor.

- 200 kilometrelik Samsun, Kırşehir, Yozgat, Kars ve Erzurum aksında 1 milyon besi hayvanı var.

- Tesis, 40 bin metrekare kapalı olmak üzere toplam 92 bin metrekarelik alana üzerine kurulu.

- Tesisin yılda 120 bin büyükbaş hayvan kesimi, 36 bin ton karkas et işleme kapasitesi var.

- Grup, 6 ilde 13 noktada hizmet veren Amasya Et Ürünleri mağazalarının sayısını orta vadede 50’ye çıkarmayı, sonrasında da tüm ülkeye yaymayı hedefliyor.

Ette ‘dalgaya’ entegre çözüm

Kazandıran model

1200 restoranla pazar lider olduklarını belirten TAB Gıda CEO’su Caner Dikici şu bilgileri veriyor:

“Bu başarıyı, yerli tedarik ve çözüme dayalı tam entegre iş modeline borçluyuz. Sektörümüzün en önemli sorunlarından biri olan insan kaynağına TAB Akademi ile çözüm üretiyoruz. Bu entegre iş modelimiz sayesinde franchise yatırımcılarımıza da kaliteli ve avantajlı hazır bir sistemin parçası olabilecekleri, anahtar teslimi, kazançlı bir iş fırsatı sunuyoruz.”

Haberin Devamı

180 milyar dolar ‘toprak altında’

Kendi katettikleri yolun ülke genelinde model olması gerektiğini düşünen Kurdoğlu, planlı üretimin önemine vurgu yapıyor:

“Gıda ürünlerinin fiyatları, gelecek 10 yılda iki katına çıkacak. Dünyada tarım alanları kısıtlı, bizse ülke olarak 280 milyon dönüm tarım arazisine sahibiz. Ancak biz bunun yüzde 35’ini kullanıyoruz. Yaklaşık 180 milyar dolar toprak altında yatıyor. Tarımsal endüstriyi ticaret değil üretim odaklı olarak yeniden şekillendirmek durumundayız. Ancak bu şekilde gıda enflasyonu ve istihdam sorununu aşabiliriz.”

Ette ‘dalgaya’ entegre çözüm

Aracı yok, fiyat uygun

Ekur Et Entegre Tesisi CEO’su ve TFI TAB Gıda Yatırımları Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Cansu, Ekur’da yerli besiciliğe yatırım yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Et fiyatlarında ciddi dalgalanmalar oluyor. Biz de fiyatları dengelemek için kendi besimizi kendimiz yetiştiriyoruz. Önceliğimiz dışarıdan hayvan almak olmasa da, bizim burada olmamız, bölgedeki besicilerin de satış ile ilgili kaygılarını gideriyor. Ayda 8-10 bin hayvan kesim kapasitesine sahip kesimhanemizi de bölgedeki besicilere açıyoruz. Üreticiden halka direkt olarak kaliteli eti sunuyoruz. Arada bir aracı olmadığı için de et fiyatlarımız çok uygun.”