Ekonomi Facebook Home: Arkadaş en iyi arkadaştır!

Facebook Home: Arkadaş en iyi arkadaştır!

07.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Telefon üretmesi beklenen Facebook, onun yerine Home platformu ile Android işletim sisteminin üzerine kaçak kat çıkmayı tercih etti. Başarmanın biliyorsunuz sonsuz sayıda yarısı var. İstemek, inanmak, başlamak, vazgeçmemek gibi... İnsanın en iyi arkadaşı mevzusunda da benzer bir kriz yaşanır hep.

Facebook Home: Arkadaş en iyi arkadaştır


Facebook, yeni ürünü Home ile bu konuya kendi yaklaşımını getiriyor. İnsanın en iyi arkadaşı köpek ya da kitap değil, Facebook’muş meğer. Ve içindeki gerekli/gereksiz ahali...
Şaka bir yana, bu hafta Mark Zuckerberg tarafından duyurulan “Facebook Home” mobil dünyanın dengelerini sarsabilecek potansiyele sahip. Peki Facebook Home nedir? Önce ne olmadığını söyleyelim; bir işletim sistemi ya da app değil. Zuckerberg’ün deyişiyle, Home insanları uygulamaların önüne koyan bir Android platformu. İnsanlardan kasıt tabii ki Facebook arkadaşları.
Android ekosisteminde çalışacak olan Home ile akıllı telefonların kilitli ve ana ekranından arkadaşlarınızın hayatında neler olduğunu takip edebileceksiniz. Kullanmaya alışık olduğunuz diğer tüm uygulamalar ise damdaki papuçlarına uzaktan bakarak Facebook kapısının ardında sizi bekliyor olacak.

Pratik ve şık deneyim
Sosyal paylaşım devi, sıfırdan bir cihaz üretmek yerine Android cihazları şık bir Facebook telefonu haline getirmeyi tercih etmiş. Zuckerberg’in bu konudaki argumanları kulağa çok da mantıksız gelmiyor açıkçası: “Eğer bir telefon üretir ve 30 milyon satarsak bu büyük bir başarı olur. Ancak biz şirketimizin yönünü kullanıcılarımızın yüzde 3’ünün işine yarayacak bir ürün yaratmak için değiştiremeyiz.”
Home ile ana ekrandan mesajlaşmanız, Facebook paylaşımlarını beğenmeniz ve yorum yapmanız mümkün. Chat heads denilen özellik ise herhangi bir uygulamanın içindeyken arkadaşlarla mesajlaşmanızı sağlıyor.
Facebook, Home için ilk planda HTC ile işbirliği yapmış durumda. HTC’nin First isimli modeli 99 dolara içinde Facebook Home yüklü olarak 12 Nisan’da satışa sunulacak. Aynı tarihte Samsung Galaxy S III, Note II, HTC One X ve HTC One telefonlarına sahip olanlar Google Play’den Home’u indirmeye başlayabilecek.

Telefonu kim alır?
iPhone kullanıcılarının sadece Home yüzünden Android’e geçmelerini beklemek çok rasyonel değil. Ancak yeni cihaz ve işletim sisteminin inovasyon beklentisini karşılayamaması halihazırda Android’e yönelime neden olmakta. Facebook Home göçe destek verebilir. Ayrıca fanatik Android kullanıcılarının da Zuckerberg’ün hedef kitlesi olduğunu hiç sanmıyorum.
Ama çok fazla göz ardı edilen bir güruh var. Onlar satış temsilcisinin, “Bak bu yeni, bunu alın” dediği ürün ile dükkandan çıkıyor. Facebook’u internetin kendisi sanıyor. Home projesi başarılı olacaksa anahtar onlar.

Haberin Devamı

KAZANANLAR

* Facebook: İnsanlar mobilde geçirdikleri zamanın yüzde 20’sini Facebook ile harcıyor. Instagram ile bu yüzde 25’i bulmakta. Home’un başarılı olması oranın daha da yükselmesi anlamına geliyor.
* Google: Android’in iOS’tan müşteri çalma ihtimali bile arama devini fazlasıyla mutlu ediyor.
* HTC: Home’a sahip tek telefon HTC değil ama ilk olmanın keyfini First modeli ile çıkarıyorlar.

KAYBEDENLER

* Google: Android stratejisinin ardından Google servislerini kullandırmak var. Arama, haritalar, gmail artık kullanıcılara daha uzak.
* Mesaj uygulamaları: Home ile mesajlaşmak fazlasıyla pratik. Whatsapp ve Line gibi her mesaj uygulaması ikinci sınıf vatandaş olmayı tadacak gibi görünüyor.
* Twitter: Buna çok fazla yorum yapmaya gerek yok.
* Apple: Home’un büyük bir başarıya dönüşmesi halinde iOS’taki Facebook entegrasyonu kötü bir şaka gibi duracak.

Yazarlar