Ekonomi Faiz kararına reel sektörden tepki

Faiz kararına reel sektörden tepki

21.01.2014 - 16:44 | Son Güncellenme:

Index Grup Üst Yöneticisi (CEO) Erol Bilecik, doların yükselmesi ile ilgili olarak, "Beklenen gelişmeler olarak teknoloji sektöründe, raflarda TL olarak satılmakta olan tüm ithal ürünlerde yeni fiyatlamaların yapılmasına neden olacaktır" dedi.

Faiz kararına reel sektörden tepki

Index Grup Üst Yöneticisi (CEO) Erol Bilecik, doların yükselmesi ile ilgili olarak, "Beklenen gelişmeler olarak teknoloji sektöründe, raflarda TL olarak satılmakta olan tüm ithal ürünlerde yeni fiyatlamaların yapılmasına neden olacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Bilecik, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknoloji dünyasında toplam pazarın büyük kısmının dolar kaynaklı olduğunu anımsattı. Merkez Bankası'nın faize dokunmaması sebebiyle doların 2,26 lirayı görmesine tanık olduklarını aktaran Bilecik, "Bu gelişmeler, öncelikle ekonomiye karşı duyulan güven duygularının negatife dönmesine neden olacaktır. Ve beklenen gelişmeler olarak teknoloji sektöründe, raflarda TL olarak satılmakta olan tüm ithal ürünlerde yeni fiyatlamaların yapılmasına neden olacaktır" ifadelerini kullandı.

Doğal olarak bu gelişmelerin iç pazardaki talep ilişkisini negatif etkileyeceğini belirten Bilecik, şunları kaydetti: "Ülkemizde özellikle genç nüfusumuzun bilgi toplumuna dönüşüm aşamasını geçirmekte olduğumuz bu yıllarda, yaşanılan bu gelişmelerin kısa süreli gelişmeler olarak hatırlamak istiyoruz. Ve yılbaşından bu yana piyasalarda sürekli tanık olduğumuz dalgalı kurların, yakın zamanda yerini istikrarla hareket eden bir yapıya terk edeceğine inanıyor, bu konuda yıllardır dünyaya örnek olduğumuz başarılı ekonomi yönetim modelimizin, kısa zamanda yeniden rayına girmesini diliyoruz."

Haberin Devamı

İHKİB: GÜVEN VERİLMEZSE PİYASA BAŞINI ALIP GİDER

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Merkez Bankasının faiz artırımı ya da başka bir müdahalesi ile güven verici bir kaç hamle yapmasını beklediklerini söyledi.

Merkez Bankası'nın faiz artırımı ya da başka bir müdahalesi ile güven verici bir kaç hamle yapmasını beklediklerini ifade eden Tanrıverdi, bu tür dönemlerde piyasaya güven verilmezse piyasanın "başını alıp gideceğini" savundu. Tanrıverdi, bundan sonrasının daha riskli olacağını düşündüğünü aktaran Tanrıverdi, döviz kurundaki hızlı yükselişin birçok firmanın dengesini bozduğunu belirtti. Tanrıverdi, basında yer alan şirket iflaslarının olup olmadığı ile ilgili ise "Şu anda böyle bir şey yok" dedi. Ancak döviz borcu yüksek olan firmaların bilançolarının bozulacağını dile getiren Tanrıverdi, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Bilançolar bozulursa da bankaların ikinci dönem kredilerinde daralma olacak. Daralma olursa da birçok firma için sıkıntılı dönem yaşanır. Bir an önce bu konuda bir şeyler yapılması gerekli. Merkez Bankası bugüne gelmekle geç kalmıştı bence. Döviz satmasından ziyade başka bir enstrüman kullanarak piyasaları rahatlatması lazımdı. Ama şu anda bir eylem yapmayarak bekliyor. Tabi ki o da bir politikadır. Neticede piyasalarda tekrar bir belirsizlik oluştu. Beklenti de oluşmayınca tahmin ediyorum ki kurlardaki bu hareketlilik devam eder. Özel sektörün çok ciddi bir borcu var. Ödemesi gereken 170 milyar dolar civarında bir para var. Sadece o kur farkından dolayı çok ciddi zararlar söz konusu."

"Bunun çok doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum"

Tanrıverdi, geçen aralık ayındaki Amerikan Merkez Bankasının (Fed) açıklamalarından sonra TCMB'nin bir hamle yapması gerektiğini söyledi. Bugün gelişmekte olan ülkelerin hepsinde bir takım sıkıntılar olduğuna işaret eden Tanrıverdi, Türkiye'nin içeride olan olayların etkisi ile bu durumu biraz daha sert yaşadığını ifade etti. Diğer gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının bir takım müdahalelerde bulunduğuna dikkati çeken Tanrıverdi, "Kimisi faiz artırdı, kimisi başka enstrümanları kullandı. Ama biz bir şey yapmadık. Bunun çok doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum. 10-15 günden önce de yeni bir hareket yapmayacak gibi görünüyor. O 15 günlük süreçte de belirsizlik piyasalardaki dengeyi ciddi şekilde bozar diye düşünüyorum" görüşünü de paylaştı.

Haberin Devamı

BMD KARARDAN MEMNUN

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan ise, faizi artırmadan ekonomik istikrarın sağlanmasını ve sonuç alınmasını önemsediklerini kaydetti. Faizin de hiç şüphesiz bir ekonomik enstrüman olduğunu aktaran Doğan, "Ancak faizi artırmayarak sanayicinin, üreticinin üzerine bir yük getirilmemesini doğru buluyoruz" ifadelerini kullandı. Merkez Bankası'nın bugünkü kararını desteklediklerinin altını çizen Doğan, kendileri için piyasalardaki istikrarın korunması ve sürdürülebilir olmasının son derece önemli olduğunu da sözlerine ekledi.