Ekonomi Faizde indirime devam

Faizde indirime devam

22.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, faiz koridorunda bu yıl 4. indirime gitti, üst bandı 50 baz puan daraltıp yüzde 9’a çekti. Ekonomi Bakanı Zeybekci “Faiz indirimleri ekonominin canlanmasına öncülük edecek” dedi

Faizde indirime devam

Merkez Bankası, Murat Çetinkaya başkanlığındaki 3. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği indirimlere dün de 50 baz puanla devam etti.

Merkez, politika faizi ve koridorun alt bandını sırasıyla yüzde 7.5 ve yüzde 7.25 seviyelerinde sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandını beklentilere paralel yüzde 9’a çekti. Böylece bu yıl üst üste yapılan dört indirimle üst bantta yapılan indirimler toplam 175 baz puana ulaşmış oldu.

Reuters’a konuşan Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, “Fed’in faiz artırımlarını ilk açıkladığı plana uygun şekilde yapamayacağının ortaya çıkmasıyla birlikte Merkez Bankası’nın da eli rahatladı. Faiz indirimleri devam edecektir ancak bu aydan sonra illa 50 baz puan indirim olacak diyemem. Belki 25, belki 50 baz puan küresel rüzgâra göre şekillenecek indirimler devam edecektir” dedi.

Teşvikle destek...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci karar sonrası yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını ve faiz koridoru politikasındaki sadeleşme sürecinin oldukça önemli bulduğunu belirterek, “Faiz indirimleri piyasaya olumlu yansıyor, kredi maliyetlerindeki azalış reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştıracak, ekonominin canlanmasına öncülük edecek” dedi.
Üretimi artırmak için atılması gereken ilk adımın enflasyonla mücadele politikasının değiştirilmesi olduğuna işaret eden Zeybekci, bunun da ilk adımının faiz oranlarını düşürerek, finansmana erişimi kolaylaştırmak olduğunu bildirdi. Zeybekci, şöyle devam etti:

“Yakın zamanda uygulamaya koymayı planladığımız yeni teşvik paketi ile destekleyeceğimiz bu süreç, geçici çözümler geliştirmek değil, kalıcı, yapısal politikalar üretmek suretiyle ülkemizde başlatacağımız ekonomik dönüşümü belirgin şekilde kolaylaştıracaktır.”

Haberin Devamı

GÖRÜŞLER

Bankaların mazereti yok

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam etmesine ilişkin, “Son indirimle bankaların martta yüzde 9 olan ortalama fonlama maliyeti yüzde 8’e gerileyecektir. Bankaların artık mazereti kalmadı” dedi. Çağlar, bankaların reel sektörün finansmanına daha iyi imkânlarla öncülük etmesinin artık çok kritik olduğunu belirtti.

Zorlu: Çok daha düşük olmalı

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, “Faizin çok daha düşük olması gerekir. İndirimlerin yavaş yavaş olması, şok etkisi yapması lazım. Sindire sindire daha iyi olur diye düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, faizin düşük olması sanayiciler olarak bizler için olumlu. Kimse itiraz etmez yani... Bu seviyeler faizde ideal seviyeler mi? Tabi ki ideal değil, faizin çok daha düşük olması lazım§” dedi.