Ekonomi Fed faiz kararı sonrası altın ve dolar için yeni tahmin

Fed faiz kararı sonrası altın ve dolar için yeni tahmin

20.03.2024 - 21:28 | Son Güncellenme:

ABD Merkez Bankası (Fed) piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Peki karar sonrasında altın, dolara ilişkin beklentiler neler? Ekonomist Belgin Maviş, milliyet.com.tr’ye piyasalara ilişkin beklentilerini açıkladı. İşte detaylar...

Fed faiz kararı sonrası altın ve dolar için yeni tahmin

Yurt içi ve yurt dışı piyasaların gözü kulağı ABD Merkez Bankası’nın kritik faiz kararındaydı. Fed piyasaları yanıltmadan politika faizini yüzde 5.50 seviyesinde sabit tuttu. Peki karar sonrası altın ve dolar için beklentiler neler?

Haberin Devamı

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Maviş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Piyasa hangi mesajları bekliyordu? Biraz daha güvercin beklentiler var. Piyasa kısa sürede bir faiz indirimine başlanacağı mesajının verilmesini bekliyor. Burada birkaç gerekçe var özellikle enflasyonun beklentilerin üzerinde çıkması ile birlikte işsizlik seviyesinin son 2 yılın zirvesine çıkması, bu toplantıdaki gelecek mesajlarda bu iki konuya dikkat çekilerek daha dengeli mesajlar verilecektir.

Bazı ekonomistler de Powell’ın yavaşlayan ekonomik aktiviteye dikkat çekerek biraz daha güvercin, iyimser, faiz indirimi mesajı vermeden ilerleyen aylarda ekonomik aktiviteyi canlandırmak için ‘gereken adımları atacağız’ şeklinde bir açıklama yapmasını bekliyor.

Haberin Devamı

‘FED HIZLI FAİZ İNDİRMİNE GİTMEYECEKTİR’

Bu durum özellikle doları biraz daha destekleyecektir. Karar metninde ne görmek istiyoruz? ‘Enflasyon hedefine doğru düştüğünden emin olunana kadar faiz indirimi olmayacaktır’ diye bir ifade gelecektir. Son dönemde Fed Başkanları çok temkinli konuşuyorlardı. Özellikle işsizlik rakamlarının yükselmesi ile Fed Başkanlarının daha dikkatli, kısa cümlelerle sorulara cevap verdiklerini gözlemlemiştik. Fed 1970’li yıllardaki hızlı faiz artışı sonrasında bir ‘U’ dönüşü yaparak hızlı faiz indirimlerine gitmeyeceği mesajını bu karar metninde verecektir diye düşünüyorum.

FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN GELİR?

Fed net bir tarih açıklamayacaktır, burada işsizlik rakamları baz alınacaktır. Bununla birlikte noktasal grafiklere bakılacaktır. 2024 yılında yaklaşık olarak 75 baz puanlık faiz indirimi beklentisi var bu piyasa tarafından korunacaktır. Bu ‘haziran, eylül olur’ gibi bir tarih vermek şu an için zordur.

Fed 2024’te 75 baz puanlık faiz indirimi öngörüyor. 2024’te 75 baz puanlık faiz indirimini 25’er baz puan şeklinde yaparsa ben yılın son 3 ayında faiz indirimi baz alınacaktır diye düşünüyorum.

ONS ALTINDA YENİ ZİRVE GÖRÜLÜR MÜ?

Ons altın için tarihi zirve olan 2195 dolar seviyesinin hemen görüleceğini düşünmüyorum. Şu anda hisse senetleri biraz cazip, risk iştahı halihazırda ABD’de endeksler tarafında devam ediyor. Fed’in yakından takip ettiği göstergelerden birisi de piyasalardaki hareketliliktir. Fed’in faiz artışı baskısı piyasanın üzerinden kalkınca altına yöneliş olmuştu, bu nedenle ons altın geçen haftalarda yükselmişti. Tekrardan piyasalar kendi dinamiklerine geri dönüş yapınca ons altın tarafında bir rahatlama ve dengelenme hareketini görüyoruz.

Haberin Devamı

‘GERİ ÇEKİLME ALIM FIRSATI OLACAKTIR’

Burada tahvil faizlerinin cazibesi de söz konusuydu. Ons altın tarafında biraz daha aşağıda 2155 dolar seviyesine kadar geri çekilme ihtimali söz konusu olacaktır. Bu geri çekilme ihtimali alış için fırsat olacaktır.

İçeride ise birkaç faktör var: Teknik olarak Türkiye’nin CDS’lerinin yükselmesi, seçim öncesinde kurlar tarafında yukarı yönlü hareketlerin görülmesi gram altında yukarı yönlü hareketliliği devam ettirdi. Gram altın 2257 TL seviyelerini gördü.

Haberin Devamı

‘YATIRIMCI PARAYI DÖVİZ VE ALTINDA DEĞERLENDİRİYOR’

Gram altında yön yukarı çünkü içeride mevduat faizi tarafı cazip değil dolayısıyla yatırımcı parasını seçenek olarak baktığımızda dövizde ve altında değerlendiriyor.

3 AYLIK VADEDE GRAM ALTIN İÇİN YENİ TAHMİN!

İçeride 2200-2450 TL bandına doğru hareketleri önümüzdeki 3 aylık periyotta göreceğiz.

DOLAR/TL İÇİN BEKLENTİLER NELER?

Dolar/TL’de 31.50 seviyesinin aşılması sonrası 32.50’ye doğru hareket teknik olarak gösteriyordu. Burada Fed faktörü ve yaklaşan seçimler etkili oluyor. Döviz kurları üzerindeki haber akışları da etkili oluyor. Türkiye’nin CDS’lerinin teknik olarak yükselmesinin de bir parça etkisi olabilir. Şu an için kur tarafında bu hareketin biraz da dolar/Japon yenindeki hareketten kaynaklandığını düşünüyorum. Şu anda küresel bir faktör söz konusu. Yukarı yönlü hareketlerde kur için net bir seviye söylemek mümkün değil ama 31.50 seviyesi aşıldığında 32.50-32.75 aralığına bir hareket bekleniyordu. Dolar/TL bu bant içerisinde hareketini sürdürecektir.”