Ekonomi Felsefesi mutluluktu

Felsefesi mutluluktu

30.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ENKA Holding’in onursal başkanı Şarık Tara, bugün Bebek Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Ulus Mezarlığı’nda defnedilecek.

Felsefesi mutluluktu

Eniştesi Sadi Gülçelik ile birlikte birlikte kurduğu ve ‘enişte-kayınbirader’ sözcüklerinin kısaltılmasıyla oluşturulan Enka Holding’i Türkiye’nin en büyük gruplarından bir haline getiren Şarık Tara, bugün toprağa veriliyor. Perşembe günü 88 yaşındayken vefat eden Tara, Bebek Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Ulus Mezarlığı’na defnedilecek.

Haberin Devamı

Her şeyi sevin, mutlu olun

Şarık Tara, 2015 yılında yayımlanan ‘Şarık Tara Anlatıyor’ adlı kitabında hayata bakış açısını, şöyle özetlemişti:

“Mutlu olman için sevmeyi bilmen lazım. Zaten yaşam felsefem bunun üstüne kurulu. Bu dünyaya gelmişsiniz bir kez, mutlu olun. Her şeyi sevin, kendinizi, karşınızdakini hatta elinizde tuttuğunuz bardağı, gördüğünüz manzarayı; bunlar size hizmet ediyor. Ama benim için en güzel sevgi, ülke sevgisidir. Göçmenliğimden ve çocukluğumda yaşadıklarımdan dolayı ülke sevgisi bende çok güçlendi.

Felsefesi mutluluktu

Tecrübe insanı kısıtlar

Tara, “Tecrübe insanı kısıtlar” görüşünü de şöyle açıklamıştı:

Son 10 sene içindeki teknolojik gelişmeler, son 100 sene içindeki gelişmelerden daha fazla. Tecrübe, tamam da hangi zamanın tecrübesi? Mesela bizim yaşımızdakiler bilgisayarı, akıllı cep telefonlarını gençler gibi kullanamıyor. Tecrübe insanı kısıtlar ve vizyonunu kapatır. Yaratıcı olmanın, yenilikleri takip etmenin, onlara adapte olmanın tecrübeden daha önemli olduğuna inanırım.”

Haberin Devamı

Tarık, Harık, Faruk...

Değişik bir isme sahip olan Şarık Tara, isminin Arapça ‘nur saçan’ anlamına geldiğini belirterek, ismiyle ilgili olarak başından geçenleri şöyle anlatmıştı:

“Bana çok kez Tarık, Harık, Faruk dediler. Zorluk çektim ama galiba sonunda alıştılar. Benim ismime Türkiye’de iki kişide daha rastladım. Biri Mülkiyeli, biri de doktor. İkisi de benim yaşlarımda...”

‘Öncü bir insandı’

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin: “Türk müteahitlerinin önünü açtı. Öncü bir insandı. Girişimcilere her zaman destek verdi. Bir ağabey, çok değerli bir işadamıydı. Vicdanı olan bir insandı. Türkiye’de çok başarılı işlere imza attıktan sonra 1990’lı yıllarda Rusya’ya gidip, oralarda çok büyük ve önemli işler yaptı. Onun yaptığı işlerden sonra Türk müteahitlere güven geldi. En başarılı yaptığı işlerden biri de oğlu Sinan’ı çok genç yaşta işin başına koydu. Şirketinden çok girişimci yetişti. Mesela Erman Ilıcak. Onun yanında yetişti.”

Felsefesi mutluluktu

Dünya çapında girişimci

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı:

Haberin Devamı

Dünya çapında girişimleri ile öncü ve örnek olmuş, ENKA Holding’in kurucusu Şarık Tara’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Vizyoner bakış açısı ile, Japonya’dan Yunanistan’a iş konseylerini, Dünya Ekonomik Forumu’nu Türk iş dünyasıyla ilk kez o buluşturdu. Ülkemizin uluslararası camiada etkin bir sözcüsü oldu.”

Felsefesi mutluluktu

İTÜ ekolünden geliyor

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik:

“Şarık Tara, İTÜ ekolünün müstesna bir temsilcisi ve ülkenin geleceğini gençlerle inşa eden bir hayırseverdi. Onun manevi mirası, bu topraklarda hayal kuran herkese ilham verecektir. Mekanı cennet olsun.” TÜSİAD’ın resmi Twitter hesabında da, “İş dünyamızın bilge önderlerinden Şarık Tara’yı kaybetmenin hüznü içindeyiz” denildi.

Felsefesi mutluluktu

Hepimize örnek oldu

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk: “İş dünyasının duayeni, saygıdeğer iş insanı ve büyüğümüz, sayın Şarık Tara’nın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Türk inşaat sektörünü yurtdışına açan ve layığıyla temsil eden, eğitime, kültür ve spora yaptığı yatırımlarla hepimize örnek olmuş yüce gönüllü bir şahsiyeti kaybetmiş bulunuyoruz.”

Haberin Devamı

Felsefesi mutluluktu

Gurur kaynağımızdı

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu:

“Ülkemiz, iş dünyası ve Türk inşaat sektörünün gelişimine büyük emekler vermiş, binlerce kişiye istihdam yaratmış, başarıları ve örnek kişiliğiyle yurtdışında da gurur kaynağı olan çok kıymetli bir büyüğünü kaybetti. Tara ailesine, ENKA Holding çalışanlarına ve tüm sevenlerine sabırlar diliyoruz. Türk iş dünyasının başı sağolsun.”

Felsefesi mutluluktu