Ekonomi Ferrari’leri göndermedi, ‘el koyarız’ krizi çıktı

Ferrari’leri göndermedi, ‘el koyarız’ krizi çıktı

15.02.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Zeytinoğlu, batık Esbank’ın 625 milyon dolarlık borcunu ödeyemeyince şirketlerini TMSF’ye devretti. Kayıtlardaki 3 Ferrari gelmeyince TMSF, ‘trafikte el koydururuz’ mesajı gönderdi

Ferrari’leri göndermedi, ‘el koyarız’ krizi çıktı

Esbank’ın eski patronu Yavuz Zeytinoğlu, toplam 600 milyon dolarlık borcunu ödeyemediği için şirketlerinin tümünü kendi rızasıyla TMSF’ye devretti. TMSF’nin yönetimine devredilen şirketlerin yanında bu şirketlerin kayıtlarında olan araçlar da TMSF’ye verildi.
Edinilen bilgilere göre Zeytinoğlu, araçları verirken, listede son anda farkedilen 3 Ferrari’yi göndermedi. TMSF’nin ‘polis zoruyla trafikte el konulacağı’ uyarısı üzerine birini gönderdi. TMSF halen teslim edilmeyen ve toplam değeri 400 bin euro olarak tahmin edilen 2 Ferrari’yi de teslim almaya çalışıyor.
22 Aralık 1999’de Egebank, Yurtbank, Yaşarbank ve Sümerbank’la birlikte el konulan Esbank’ın eski sahibi Zeytinoğlu, 30 Eylül 2004’te protokol imzalayarak 625.8 milyon dolar borcunu 2005’ten başlamak üzere toplam 12 yılda ödemeyi taahhüt etti. Ancak aradan geçen sürede yalnızca 86.2 milyon dolar tahsilat yapılabildi.
2008 yılının ilk 9 ayında tahsilat tutarı 5.9 milyon dolarda kaldı. Ekonomik kriz de ödeme sorununu artırdı. Yurtdışından finansman bulma girişimleri de sonuçsuz kalınca, Zeytinoğlu kendi yönettiği 25 şirketi TMSF’nin kontrolüne devretti.

Yöneticiler atandı
TMSF yönetimi Aralık 2008’de Zeytinoğlu Yatırım Holding, Eston Yapı İnşaat, Eston İnşaat Yatırım, Es Finansal Kiralama, Essu Arıtma Tesisleri ve Eston İnşaat’taki tüm yönetimi devraldı. Ocak ayı başında bu şirketlere Fahrettin Özyapar, Ahmet Öz, Ziya Özdemir ve Taner Yalçın yönetici olarak atadı. 22 Ocak’ta da Hasan Köroğlu atandı.
El konulan varlıklar arasında Eston Yapı’nın inşaa ettiği Eston Reşitpaşa Evleri`ndeki 40 daireli bir bloko da bulunuyor.


Toprak’ın Aslanlı Köşk’ü satılıyor
Toprakbank’ın eski sahibi Halis Toprak’ın İstanbul Boğazı’nda, Yeniköy’de oturduğu Aslanlı Köşk, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 21 milyon lira muhammen bedelle ihaleye çıkarılıyor. Mart ayında gerçekleştirilecek olan ihalenin satış geliri Halis Toprak’ın TMSF’ye olan 130 milyon dolar borcunden düşülecek.
Toplam 8 bin 721 metrekare yüzölçümlü arsa üzerinde bulunan Aslanlı Köşk’ün yanında misafirhane ve eski eser bir bina, hizmetlilerin ikamet ettiği 2 adet bina yer alıyor.
Halis Toprak’ın oturduğu ve içeresinde, Türk hamamı, sauna, abdesthane, mescit, yüzme havuzlu oturma odasıyla Aslanlı Köşk, bodrum, zemin kat ve bir normal katla birlikte toplam bin 173 metrekare kullanım alanına sahip. Mutfakta alt kata ve üst kata yemek taşımaya yarayan çelik konstrüksiyonlu merdiven, yemek asansörü bulunuyor.
Köşkün zemin katında giriş holü, oturma ve yemek odası bölümleri, mutfak ve mescit bölümü yer alıyor. Misafirhane olarak kullanılan B Blok, 250 metrekare kullanın alanına sahip. Depo olarak kullanılan C Blok toplam 93 metrekare ve eski eser vasfı taşıyor.
TMSF Satış Komisyonu, Aslanlı Köşk’le birlikte 8 dönümlük arazi üzerindeki tüm binalar için toplam 21 milyon 368 bin TL muhammen bedel tespit etti. İlk satış günü 11 Mart olarak belirlendi. Alıcı çıkmaması halinde ihale 18 Mart’ta tekrar edilecek.

Ferrari’leri göndermedi, ‘el koyarız’ krizi çıktı



Toprak’ın köşkü, Yeniköy’de bulunuyor