Ekonomi Fiat-Renault için hâlâ ümit var

Fiat-Renault için hâlâ ümit var

12.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Fransa Ulaştırma Bakanı Elizabeth Borne, Fiat Chrysler Automobiles’ın (FCA) Renault’a yaptığı “birleşme teklifi”ni geri çekmesine rağmen, iki şirketin birleşmesi için hala bir şansları olduğunu söyledi.

Fiat-Renault için hâlâ ümit var

Borne, BFMTV kanalında yaptığı açıklamada, söz konusu görüşmelerle ilgili sürecin henüz kapanmadığını savundu. Borne, “Bu dosya hemen sonuçlanmadı. Kapanmadığını düşünüyorum. Otomobil endüstrisinde zorlukların önemli olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı. Fransa Maliye Bakanı Gerald Darmanin de, FCA’nın teklifini resmen geri çekmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada muhtemel bir birleşme için kapının kapanmadığını umduğunu belirtmişti. Darmanin, Fransa’nın FCA’dan gelecek yeni bir tekliften memnuniyet duyacağını da belirterek, görüşmelerin yakın bir zamanda yeniden başlayacağını umduğunu belirtmişti.

Haberin Devamı

Renault, FCA’dan geçen ay “birleşme teklifi” almış, ancak 6 Haziran’da bu teklifi geri çekmişti. Fiat Chrysler tarafından yapılan açıklamada, Fransa’daki siyasi koşulların şu anda böyle bir birleşmeye devam edilemeyeceğini gösterdiğine vurgu yapılmıştı. Renault tarafından 5 Haziran’da yapılan açıklamada da, yönetim kurulu üyelerinin teklifle ilgili bir karar almak üzere toplandığı fakat Fransız hükümeti temsilcilerinin toplantıda erteleme talep etmelerinden dolayı bir karara varılamadığı belirtilmişti.
Aynı zamanda Renault Grubu’nun hissedarı olan Fransız hükümeti, 35 milyar dolarlık birleşmenin gerçekleşmesinden yana olduğunu belirtirken, Renault’nun ittifak yaptığı Nissan’ın, FCA-Renault birleşmesine destek olup olmayacağı konusunun belirsizliğini ifade etmişti.

Haberin Devamı

Renault ile Nissan, bir süredir ittifakın geleceğine ilişkin de görüşmeler yapıyor. Bu görüşmelerde ciddi ihtilaflar yaşandığı, özellikle yönetim konusunda Nissan’ın itirazları bulunduğu da gelen bilgiler arasında. Fransa daha önceki açıklamalarda, Nissan ile ittifakın sürmesi için, Japon şirketin istediği gibi hisse miktarında indirim yapabileceğini bildirmişti.