Ekonomi Fikirtepe’de ‘anlaşmak’ şart olacak!

Fikirtepe’de ‘anlaşmak’ şart olacak!

09.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilen Fikirtepe’de 2/3 kuralının gelmesiyle birlikte süreç hızlanacak. Tüm vergi ve harçlardan muaf olan bölgede yıkımların önü açılırken, kimse sona kalıp ‘ben anlaşmıyorum’ diyemeyecek

Fikirtepe’de ‘anlaşmak’ şart olacak

Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan olarak belirlenen Fikirtepe’de yeni bir süreç başladı. Bölgedeki tıkanıklığın önünü açmak için yapılan girişimin sonrasında kısa vadede belirsiz bir tablo ortaya çıksa bile, dönüşümü hayata geçirmek için orta vadede yüksek beklentiler oluştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın “Fikirtepe’deki süreci hızlandırmak ve kolaylaştırmak için riskli alan ilan ettik ve bu kapsamda vatandaşlarımızı da mağdur etmeyeceğiz” şeklindeki açıklamaları bölgede olumsuz bir tablo beklenmediğini gösterdi.
Fikirtepe’nin riskli bölge ilan edilmesiyle birlikte binaların tamamının deprem riski taşıdığı da resmiyet kazandı.

Yıkımlar artacak
Bölgeyle ilgili olarak Bakanlar Kurulu’nun verdiği kararla birlikte öncelikle yıkımlar başlayacak. Burada öncelik ise vatandaşların müteahhitlerle anlaşarak binalarını yıkmaları yönünde.
Fakat, kamu alacağı bir kararla ‘şu tarihe kadar anlaşın ve binalarınızı yıkın’ diyebilir. Vatandaş burada uzlaşamaz ve yıkımlar olmazsa ‘ben yıkarım’ da diyebilir. Bu nedenle Fikirtepe’deki vatandaşlar bir şekilde anlaşmak zorunda. Yoksa kamu bu yıkımları yapabilir. Eskiden olduğu gibi bir ya da birkaç kişi ‘ben anlaşmıyorum’ diyemeyecek.

Süreç hızlanacak
2/3 kuralı ise yıkımlar tamamlandıktan sonra, müteaahhitle anlaşma aşamasında geçerli olacak. Bir müteahhit hak sahiplerinin 2/3’ü ile anlaşırsa yeni proje için inşaat başlayabilecek. 1/3’ün hakkı ise öncelik diğer hak sahiplerinde olmak üzere satışa çıkarılacak ve süreç böyle devam edecek.
Bölgede uzun süredir çalışma yürüten Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın en başından beri olumlu bir yaklaşım sergilediğini belirterek, “2.5 yıldır Fikirtepe’de süreç başlayamadı. Ama Çevre ve Şehircilik bakanımız Erdoğan Bayraktar hep pozitifti. Amaç buradaki tıkanan sürecin önünü açmaktı” dedi.
Durbakayım, bölgenin riskli alan ilan edilmesiyle birlikte sağlanan tüm avantajlardan Fikirtepe’nin de faydalanacağını belirterek, “Bölgede belli adalarda anlaşmalar yapıldı ama birçoğunda yapılamamıştı. Artık süreç hızlanacak” diye konuştu. Bakanlık yetkililerinin bölgeyle ilgili incelemeler yaptığını ve envanterlerinin çıkarılmaya çalışıldığını anlatan Durbakayım, şunları söyledi:

Yeniden tasarlanıyor
“Bölgedeki durum inceleniyor. Bütünlük sağlanması için planlar yapılıyor. Her adada farklı fonksiyonlar var ve bunlar bir plan çerçevesinde bütünleştirilecek. Çok fazla yoğunluk olmayacak. Fikirtepe yeniden tasarlanıyor ama bu yapılırken mevcuttaki projeler bir kenara itilmiyor.”
Durbakayım, Bakanlık’ın bölgedeki hakları koruyacağını vurgulayarak, “Bölgede değer artışı yaşanabilir. Mesela ticari alanların değeri artırılarak emsal sorunu çözülebilir” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

27 firma proje yapacak
Anka Yapı, Nuhoğlu İnşaat, Teknik Yapı, Vartaş İnşaat, Emay İnşaat, Erkan İnşaat, Selimoğlu İnşaat, İslamoğlu İnşaat, Usta İnşaat, Sevgili İnşaat, Baysaş İnşaat, Ekşioğlu İnşaat, Keleşoğlu İnşaat, CC Yapı, Haldız İnşaat, Maritaş, Mutlu Turizm, Sunja Yapı, Devişoğlu, Sefa-Koyuncu, Taş Yapı, Eko İnşaat, SRP inşaat, Yazıcı İnşaat, Güral İnşaat, Haytek İnşaat, May Yapı

Fikirtepe’de ‘anlaşmak’ şart olacak

Vergi ve harç muafiyeti
Fikirtepe’de proje geliştiren firmalardan bir olan Anka Yapı’nın Yönetim Kurulu başkanı Şaadet Temel de, bundan sonra bölgedeki sürecin hızlanacağını belirterek, yoğun bir yıkım döneminin başlayacağını söyledi. Temel, bölgede binlerce konutun yıkıldığını ve ailelerin taşındığını, firmaların ise kiraları ödemeye devam ettiğini anlatarak, “Bakanlık bölgeyle ilgili planlamasında bunları dikkate alacaktır” dedi. Temel, riskli alan ilan edilmesiyle birlikte bölgenin vergi ve harçlardan muaf olduğunu, ayrıca kira yardımı veya faiz indiriminden faydalanabileceğini belirterek, şunları söyledi:
“Yeni yapılacak konutların KDV’si yüzde 1 oldu. Tüm vergi ve harçlar alınmayacak. Özellikle altyapı harçları firmaların üzerindeki büyük yükü kaldıracak. Bölgenin altyapı ve ulaşım bağlantıları yapılacak. Vatandaşlar da kira yardımı alabilecek ve isteyenler de bankalardan çok düşük faizlerle kredi çekebilecek. 2/3 kuralı sayesinde ise bölgedeki birçok firma projeye başlayabilecek.”

Haberin Devamı

Sur Yapı’dan Kağıthane’ye 250 milyon dolarlık yatırım
Sur Yapı ve Hayat Holding ortaklığıyla yapılan ve Kâğıthane’nin ilk ve tek AVM’si olan Axis Kâğıthane hizmete açıldı. Axis’i açılışının ilk gününde 50 bin kişi ziyaret etti. Kâğıthane merkezindeki Cendere Caddesi üzerinde bulunan Axis Kâğıthane’de 110 perakende mağazası yer alıyor.
Toplam kiralanabilir alanları 150 bin metrekarenin üzerinde olan Axis AVM’nin açılışında bölge halkı yoğun ilgi gösterdi. Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkanı A.Yahya Kiğılı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas’ın gerçekleştirdiği açılış töreninde Türk Sinemasının Sultanı Türkan Şoray da imza günü düzenledi. 250 milyon dolarlık yatırım değerine sahip Axis Kağıthane AVM’de 110 perakende mağazası yer alıyor.
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas hayata geçirdikleri Axis Kağıthane AVM ile ilgili, “Sur Yapı olarak AVM projemizi gerçekten ihtiyaç duyulan bir bölgede hizmete açıyoruz. 2013 yılında bir ve 2014 yılında da 2 AVM daha açma hedefimiz var ve çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz” dedi.
Elmas, “Axis Kâğıthane AVM bulunduğu lokasyon itibari ile Kâğıthane ile birlikte Şişli, Eyüp, Beşiktaş ve Beyoğlu bölgeleri başta olmak üzere tüm İstanbul’a kolay ulaşılabilir olma özelliğini taşıyor. Bu nedenle hem bölge hem de çevre halkının ihtiyaçlarına çözüm noktası olacağına inanıyoruz. Axis ile yıllık 6 milyon ziyaretçi ve 300 milyon lira ciro hedefimiz var” dedi.

Haberin Devamı

YENİ PROJEYLE ‘EN’LERİ ANKARA’YA GETİRECEK
Enpark İnşaat tarafından Ankara Beykent’te inşasına başlanan Enpark, en iyi, en işlevsel, en şık, en güvenli, en keyifli’ konseptiyle hayata geçiriliyor.
Projenin mimarisinde imzası bulunan Enpark Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Demirci, Enpark’ın konut projelerinde yer alan donatıların en iyi, en işlevsel, en şık, en güvenli, en keyifli gibi özelliklere sahip olduğunu ifade etti.
Enpark’la birlikte Beykent’in gelişiminde büyük bir rol üstlendiklerini belirten Demirci, “Bir tasarımı kurgularken elimizde bir takım veriler oluyor. Bu verilerin kurgulanması iç içe geçiyor, her bir veri için yaptığımız kurgu bir diğerini de destekliyor ve güçlendiriyor” dedi. Demirci, “Bu arazide de bütün verilerin bir diğerini desteklediği bir kurgu yakalama şansımız oldu. ‘En’ sloganıyla yola çıktık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Panoramik manzara
Tüm dairelerin üç cepheden de panoramik şehir manzarasına hakim olduğu Enpark’ta bloklar
2 bin metrekareye konumlandırılırken, 21 bin 500 metrekarelik alan peyzaja ayrılıyor. Sosyal yaşam alanları içinde yüzme havuzu, fitness center, tenis kortu, basketbol, futbol sahaları, koşu ve yürüyüş yolları yer alıyor.

Haberin Devamı

Odalar değişiyor
23 bin metrekare arsa üzerinde 186 daireden oluşan Enpark’ta her daireye iki araçlık otopark alanı sunularak, 10 bin metrekarelik otopark oluşturuluyor. 4+1 ve 5+1 dairelerden oluşan projede odaların büyüklüğünü ve yerlerini daire sahipleri belirleyebiliyor. Projede 120 aya kadar anlaşmalı bankalar aracılığıyla kredi kullanılabiliyor.

Emlak Konut’un ikincil halka arzı ertelendi
Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzı ertelendi. Buna göre, Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzı konjonktürün daha uygun olduğu bir tarihte yapılacak.
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, yurtiçi bireysel yatırımcıların talep bedellerine ait tutarın, isteyen yatırımcıya iade edileceği belirtildi.
Açıklamada, 5-6-7 Haziran 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen talep toplama sürecinde ulusal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle Yurtdışı Konsorsiyum Lideri ve Yurtiçi Konsorsiyum Lideri ile yapılan değerlendirmeler sonucunda, şirketin ikincil halka arzının konjonktürün daha uygun olacağı bir tarihte yapılmak üzere geri çekilmesine karar verildiği duyuruldu.
Açıklamada, yurtiçi bireysel yatırımcıların talep bedellerine ait tutarların, Pazartesi günü konsorsiyum üyeleri tarafından talepte bulunan yatırımcılara iade edileceği belirtildi.
Borsa İstanbul’da işlem gören Emlak Konut GYO hisselerinin işlem sırası, yapılacak ikincil halka arz nedeniyle bu hafta boyunca işleme kapatılmıştı.

‘Dev projeler çelik sektörünü büyütecek’
Çelik İhracatçıları Birliği sponsorluğunda gerçekleştirilen SteelOrbis ‘Piyasa Sohbetleri’ toplantısında yaptığı konuşmada Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, sektör olarak ithalata değil ama piyasaya giren dampingli ürünlere karşı olduklarını belirtti. Ekinci, “Kentsel dönüşüm, yeni havalimanı, Kanal İstanbul ve üçüncü köprü… Çelik sektörü iç piyasada İstanbul’un dev projeleri ile büyüyecek” dedi.
Çelik sektörünün son dönem üretim, ihracat ve ithalat rakamlarını değerlendiren Ekinci, piyasanın denetim altına alınmasını ve ürün çeşitliliğinin artırılmasını istediklerini söyledi.

Lansman fiyatlarını ay ortasına kadar uzattı
Keleş İnşaat ve Beyaz İnşaat’ın ortaklaşa inşa ettiği Cornerlife Güneşli’de lansmana özel uygulanan fiyatlar 15 Haziran’a kadar geçerliliğini koruyacak.
Basın Ekspres’te hayata geçirilen projede, Keleş ve Beyaz İnşaat’ın verdiği faizsiz 36 aylık firma kredisi de bulunuyor. Ayrıca projeden anlaşmalı bankalar üzerinden ise 48,60 ve 120 ay vade ile ev sahibi olmak mümkün. Yüzde 1 KDV uygulamasına yer verilen projede, 211 adet konut ve 21 adet dükkânın bulunuyor. Dükkanlar 57 ile 343 metrekare arasında değişiyor.
Projenin ilk etabı Aralık 2014’te teslim edilecek.

Egeyapı ev taksitlerini 1 yıla kadar erteliyor
Egeyapı, yeni bir kampanya başlattı. Buna göre, Batışehir projesinde şimdi daire alıp, taksitleri bir yıl sonra ödeme imkânı sunuluyor. Batışehir projesinde yüzde 5 peşinatla banka kredisi kullanılabiliyor. Yüzde 20'lik konut bedeli teslimde ödeniyor. Ödemeler bir yıl sonra başlıyor.
Diğer ödeme koşuluna göre, yüzde 1 peşinat ödeniyor. Yüzde 34’lük konut bedelinin ödemesi teslim tarihi olan Ağustos 2013’te yapılıyor. Kalan konut bedeli için 120 aya kadar banka kredisi kullanılabiliyor.
Batışehir projesi Emlak Konut GYO ile Egeyapı Group ve Emlak Pazarlama İnşaat A.Ş. (EPP) işbirliğiyle yapılıyor.

Maslak’ta yüzde 0.66 faizle konut satıyor
Artaş İnşaat imzasıyla yükselen Eclipse Maslak Residence projesinde 120 aya kadar yüzde 0.66 faizle kredi kullanılabiliyor. Projede KDV oranı ise yüzde 1. 44 ofis ve 550 ofisten oluşan Eclipse Maslak projesinde konut satışları devam ediyor. 1+1’den 4+1’e kadar farklı konut tiplerinin bulunduğu projede peşinat olarak konut bedelinin yüzde 25’i ödeniyor.
Maslak’ta 22 bin metrekarelik alana kurulan Eclipse Maslak Residence’ta teslimler 2014 yılının sonunda yapılacak. Eclipse Maslak’ın sosyal donatıları arasında sauna, oyun alanları, kapalı yüzme havuzu, fitness salonu bulunuyor.