Ekonomi Fikirtepe’de KDV bilmecesi

Fikirtepe’de KDV bilmecesi

05.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşüm alanlarının yüzde 18’lik KDV’den muaf tutulmasıyla birlikte gözler Fikirtepe’ye çevrildi. Nazmi Durbakayım, “Bizim beklentimiz Fikirtepe’nin de dönüşüm kapsamında değerlendirilmesi ve KDV’nin yüzde 1 olması yönünde” dedi

Fikirtepe’de KDV bilmecesi

HÜLYA ÇAYLAK

Konutta KDV oranın yüzde 18’lere çıkması gündemdeki yerini korurken, kentsel dönüşüm alanlarının yüzde 18’lik KDV’den muaf tutulmasıyla birlikte gözler Fikirtepe’ye çevrildi. İstanbul’da henüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanmış kentsel dönüşüm alanları bulunmamakla birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Fikirtepe’de başlattığı dönüşümde KDV oranlarının ne olacağı merak ediliyor. Birçok firma hak sahipleriyle aylar öncesinden o zaman ki yüzde 1’lik KDV oranı üzerinden anlaşmaya başlamıştı. Fakat KDV’nin yükseltilmesi, bölgede proje yapacak olan firmaların hesaplarını bozabilir.
Fikirtepe’deki dönüşüm çalışmalarının öncü firmalarından biri olan Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm çalışmalarının Afet Yasası kapsamında olmadığına değinerek, yine de Bakanlık’tan Fikirtepe’ye özel bir uygulama beklediklerini belirtti. Durbakayım, “Henüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul’daki kentsel dönüşüm alanlarını ilan etmedi. Ancak bizim beklentimiz Fikirtepe’nin de bu kapsamda değerlendirilmesi yönünde” dedi.

‘2 yıldır yatırım yapılıyor’
Fikirtepe’deki çalışmaların Kentsel Dönüşüm Yasası’ndan önce başladığına değinen Durbakayım, “Buradaki amaç çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesiydi. Burada 2 senedir çeşitli inşaat firmalarının çalışmaları devam ediyor. 2 yıldır yatırım yapıldı, harçlar ödendi, sözleşmeler yapıldı. Muaf tutulmaması durumunda çok ciddi sıkıntılar yaşanır” diye konuştu.
Durbakayım, Teknik Yapı olarak bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmemesi durumunda Fikirtepe’den çekilme gibi bir durumun söz konusu olmadığını ancak diğer firmalar için aynı şeyin söylenemeyeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

‘Başvuru yapan proje muaf olsun’

Aynı zamanda İNDER Başkanı da olan Nazmi Durbakayım, “Biz sivil toplum örgütleri ve İNDER olarak KDV konusundaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda düzenleme gerektiren en önemli konulardan biri de 31 Aralık 2012’den önce ruhsatı almamış ancak proje dilekçesi vermiş firmaların da yüzde 1’lik KDV oranından etkilenmesini sağlamak” dedi.
TOKİ ve Emlak Konut gibi kurumların 2013’ten önce ihaleye sundukları projelerin yüzde 1 KDV’den yararlanacağını aktaran Durbakayım, “Ancak bu projeler inşaat sektörünün yalnızca yüzde 15-10’lik kısmını kapsıyor. Dolayısıyla inşaat sözleşmesini yapmış ya da proje ruhsatı için belediyeye başvurmuş firmaların da bu kapsamda değerlendirilmesi sektör açısından olumlu bir sonuç doğuracaktır” diye ifade etti.

Haberin Devamı

‘2 aya kadar inşaata kazmayı vururuz’

Teknik Yapı olarak Fikirtepe’de 3 adada birden çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Nazmi Durbakayım, “Kadıköy’ün merkezinde bir projede yüzde 55 ile bölgenin belirleyicisi olduk. Bir adanın ruhsatını aldık. Diğer adada yüzde 98 ve üçüncü adada ise yüzde 90 oranlarında imzaları topladık” dedi. Durbakayım, “Resmi prosedürde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması durumunda ilk adada 1 ya da 2 aya kadar ilk kazmayı vururuz” diye ekledi.

BAKIRKÖY’E REFERANS PROJE YAPIYOR

Türkiye’nin en büyük binası olan Sapphire İstanbul’un yatırımcısı olan Kiler GYO, Bakırköy’deki yeni projesi Referans Bakırköy’de Halk GYO ile birlikte karma proje hayata geçiriyor. Kiler GYO Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, Halk GYO’nun arsası üzerindeki projeyi hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçirdiklerini belirterek, konutların yüzde 30’unu sattıklarını söyledi.
Projedeki fiyatların metrekarede 4.500 ile 5.500 lira arasında olduğunu anlatan Kiler, bölgedeki gelişimle birlikte konut teslimlerinde bu fiyatların 8 bin lirayı görebileceğini söyledi. Projede inşaatın da hızla devam ettiğini anlatan Kiler, “Kaba inşaatın yüzde 30’unu tamamladık. İnşaatı da en kısa sürede tamamlayıp konutları 2014Haziran’da teslim edeceğiz” dedi.

Daireler deniz görüyor
Nahit Kiler, projede yer alan ticari alanları da satmayı planladıklarını vurgulayarak, yeni yapılan Bakırköy’deki Adliye’ye yakın bir konumda bulunan projenin özellikle avukatlardan talep aldığını dile getirdi.
Kiler, çoğu deniz gören projede daire büyüklüklerinin 45 metrekare ile 258 metrekare arasında değiştiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
“Referans Bakırköy’de 157 konut, 97 home-ofis kullanımlı konut ve 70 cadde mağazası bulunuyor. Zemin + 8 katlı, dört bloktan meydana oluşan projede 1+0, 1+1 ve 2+1 home ofis seçenekleri ve 2+1,3+1,4+1 ve 4+1+1 konut seçenekleri yer alıyor. 45 metrekareden 120 metrekareye kadar farklı seçeneklerde prestijli home ofisler de projede yer alıyor.”

Haberin Devamı

‘Sapphire’i gören başka yere gitmez’

Nahit Kiler, Sapphire İstanbul’da daire satışlarının sürdüğünü belirterek, “Son 20-25 dairenin satışı sürüyor. Metrekare fiyatları ise 8 bin dolar civarında seyrediyor. Bu projenin Türkiye ve dünyada benzerinin olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu. “İyi bir rezidansa sahip olmak isteyenler Sapphire’i gördükten sonra başka bir yerde daire alamaz” diyen Nahit Kiler, fiyatların 1 milyon dolardan başladığı projede kendisinin de bir evinin bulunduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘YENİ KDV ORANLARI BİZİ DURDURAMAZ’

Geçtiğimiz yıl Hürriyet Medya Towers binasının bulunduğu yaklaşık 60 bin metrekarelik arsayı 127.5 milyon dolara satın alan Nurol GYO’nun Genel Müdürü Musa Aykaç, ruhsat alma aşamasında oldukları projenin yüzde 18 KDV’ye tabi olduğunu söyledi. Aykaç, 1 Ocak 2013’ten sonra inşaat ruhsatını almış olmaları nedeniyle böyle bir vergiyle karşı karşıya kalacaklarını belirterek, “Ama projeyi ertelemeyi düşünmüyoruz. Binaların yıkımlarını sürdürüyoruz. Bizi kimse durduramaz” dedi.
1100 konut, 160 odalı 4 yıldızlı otel, ofis bloğu ve alışveriş vadisinden oluşacak proje için ön talepleri mart ayında toplanmaya başlayacaklarını açıklayan Aykaç, “Şu anda bile çok talep alıyoruz. Bu projede kârdan feragat ederek KDV yükünü müşterilerimize yansıtmayacağız” dedi. Yeni KDV düzenlemesinin çok da adil olmadığına işaret eden Aykaç, “Bu projede hiçbir sıkıntımız yok. Lokasyona göre rakamları düşük tutup, bu farkı sübvanse edeceğim” dedi.

‘GYO’lar muaf olmalı’
Musa Aykaç, yeni KDV’den GYO’ların da muaf tutulması gerektiğini anlatarak, “Halka açık olmak şeffaflaşmak demek. Şu şartlarda halka açılmanın pek de avantajı kalmıyor. Aktif olarak 24 adet GYO bulunuyor. Halka açılmaya hazırlanan 10’a yakın firma var. Kurumlar vergisi muafiyetinin de kaldırılmasından bahsediliyor, böyle bir şey olursa tüm firmalar halka açılmadan stop düğmesine basar” diye konuştu.

GYO’ların kazandığı parayı yatırıma çevirmek zorunda olduğundan bahseden Musa Aykaç, “GYO’ların teşvik edilmesi lazım. Durdurucu hareketler yerine teşvik edici hareketleri getirmek şart. Ben olsam GYO’ların ürettiği projelere komple yüzde 1 KDV koyardım” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Gençlere kenti tasarlatıyor
Nurol GYO Genel Müdür Yardımcısı Tuğba Ensari de, ‘İstanbul için Hafta Sonu Kentini Tasarla’ konulu tasarım yarışması başlattıklarını belirterek, yarışmada öğrencilerin ‘açık alanlar, kıyılar, eğlence ve dinlence alanları, yer, boş zaman, aylak/flaneur ve mekansal ve sosyal kutuplaşma’dan ilham alarak tasarım geliştireceklerini söyledi. Projelerin 15 Mart 2013'e kadar teslim edilebileceğini ve Nisan’da sonuçların açıklanacağını belirten Ensari, Nurol GYO Mimarlık Öğrencileri Yarışması’na, Türkiye'deki tüm mimarlık fakültesi öğrencilerinin katılabileceğini vurguladı.

Maslak’ta % 1 KDV’li satışlar devam ediyor

Artaş İnşaat’ın Maslak’ta inşa ettiği Eclipse Maslak’ta, yüzde 1 KDV ile satışlar devam ediyor. KDV artırımının dışında kalan projede 1+0’dan 4+1’e kadar daire seçenekleri sunuluyor. Konut fiyatlarının 307 bin liradan başladığı projede, 60 aya kadar yüzde 0,77, 120 aya kadar ise yüzde 0,80 oranlarıyla kredi kullanılabiliyor.
550 konut, 44 ofis ve ticari alandan oluşan Eclipse Maslak’ta satışa sunulan dairelerin yüzde 65’İ sahiplerini buldu.
22 bin metrekare alana inşa edilen projede, yüzme havuzu, fitness center, sauna ve buhar odası, hobi salonu ve oyun alanları yer alıyor.

Ormanada çocuklarına okul öncesi eğitim

Eczacıbaşı Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım tarafından hayata geçirilen Ormanada’nın yanı başında açılacak Zekeriyaköy Açı Okul Öncesi, Eylül 2013’te eğitime başlayacak.
Açı Okulları, 2013–2014 eğitim ve öğretim döneminde öğrenci kabul etmeye başlayacak. Açı Okul Öncesi’ni tercih eden Ormanada’nın minik sakinleri, trafiğe çıkmadan okullarına ulaşma imkânına sahip olacak.
Zekeriyaköy Açı Okul Öncesi,
3–5 yaş grubu arasında 170 öğrenci kapasiteli olacak ve içerisinde
müzik odası, spor salonu ve yemekhane yer alacak.