Ekonomi Filipinler’in Bağımsızlık Anıtı’nın saati Konyalı’dan

Filipinler’in Bağımsızlık Anıtı’nın saati Konyalı’dan

20.05.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Konyalı Saat, yurtdışına ‘kule saati’ ihracatına başladı. Filipinler’in başkenti Manila’daki Bağımsızlık Abidesi’nin saatini yapan şirketin Estonya’da da projeleri bulunuyor

Filipinler’in Bağımsızlık Anıtı’nın saati Konyalı’dan

İhraç ürünleri çeşitliliğine kule saati de eklendi. Türkiye’de pek çok kulenin saatlerini temin eden Konyalı Saat, Filipinlerin başkenti Manila’ya ‘kule saati’ ihraç etti.
Baba mesleğinin saatçilik olduğunu söyleyen Konyalı Saat’in sahibi İhsan Nalçacı, “Şu anda Türkiye’de 800 civarında kule saatimiz var. Yurtdışında da projeler yapıyoruz” diye konuştu. Yurtdışında Filipinler ve Estonya’da projeleri olduğunu kaydeden Nalçacı, “Manila’da Bağımsızlık Abidesi’ndeki saat bizim saatimiz” dedi.
Nalçacı, Filipinler’deki saat ile ilgili yaşadıkları ilginç bir anıyı da şöyle anlattı: “Gönderdiğimiz saat uydu kontrollü. GPRS’ten haberleşiyor. Saatleri Türkiye koordinatlarına göre ayarladık, çalıştırdık. Gönderdik. Takıldıktan 1.5 ay sonra bizi aradılar. Çalışmıyor dediler. Anlattık, çizdik, tek tek fotoğraf çektik ayrıntılı olarak anlattık. Ama yapamadılar. Biz de atlayıp Manila’ya gittik. Ve bir dakikada çalıştırdık. Şaşırdılar. Biz buradan 3 bin kilometre yol uçtuk, sadece bir tuşa basmak için. Böyle enteresan bir hatırası var.”

Otomatta kahve de satıyor

Konyalı saatin yıllardır, kol saatleri, duvar saatleri, meydan saatleri, yarışlarda kullanılan özel ölçüm sistemleri alanında faaliyet gösterdiğini belirten İhsan Nalçacı, “Bunun yanı sıra Erben ismiyle kontrol ve ödeme sistemleri sektörüne girdik. İçecek otomatları ve akıllı kart sistemleri de kuruyoruz” diye konuştu.
Nalçacı şunları söyledi:
“Şu anda Türkiye’de 1000 tane içecek otomatımız var. Franchise da verdik. Bununla birlikte toplam 1700 makinemiz bulunuyor. Bu alanda beklemediğimiz bir büyüme sağladık. Ama çok zor iş. Çünkü makine makine, 25 kuruş, 50 kuruş parayı topluyoruz. Sonuçta 50 kuruşa kahve satıyorsunuz ve müşteriyi memnun etmek zorundasınız. Eninde sonunda bir makine bu. Sonuçta makine hata yapabiliyor, parayı yutabiliyor. Makineye kızılıyor, makine yanıt veremiyor. Kendini savunamıyor, hep bizim kulağımız çınlıyor. Ama bu iş böyle. Bilerek girdik bu işe.”

Haberin Devamı

‘Lavazza’ kahve zinciri kuracaklar
Kahve zinciri kurmaya hazırlandıklarını kaydeden İhsan Nalçacı, “2006 yılının sonunda ünlü İtalyan kahve markası Lavazza ile el sıkıştık. 2007 yılından beri de resmi distribütörleriyiz. Yavaş yavaş perakende sektörüne girdik. Lavazza dünyanın evde en çok tüketilen kahve markası” dedi.
Lavazza’nın distribütörlüğünü alan firmanın, önümüzdeki dönemde kahve mağazaları da açacağını belirten Nalçacı, “Bugün dünyada oteller restoranlar da dahil 80 bin noktada Lavazza satılıyor. Biz de iki yıl içinde 100 mağaza düşünüyoruz. Bu arada geçen yıl kahve eğitim merkezi de kurduk. Bugüne kadar 170 kişiye eğitim verdik” diye konuştu.