Ekonomi FİYAT ARTINCA ŞEHİR DIŞI RAĞBET GÖRMEYE BAŞLADI

FİYAT ARTINCA ŞEHİR DIŞI RAĞBET GÖRMEYE BAŞLADI

10.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hareketli günler yaşayan gayrimenkul sektöründe alım-satım ve kiralama fiyatları dudak uçuklatan rakamlara varıyor. Konut alıcılarıysa özellikle sosyal olanakları bulunan ancak merkezden uzak yeni yapılanmaya müsait bölgeleri tercih ediyor

FİYAT ARTINCA ŞEHİR DIŞI RAĞBET GÖRMEYE BAŞLADI

Dünyanın en pahalı şehirleri arasında 79. sırada yer alan İstanbul’da yaşamak ciddi bir maliyeti beraberinde getiriyor. Bu maliyetler arasında ilk sırayı ise emlak alıyor. Gerek alım-satım, gerekse kiralamada artan fiyatlar, bazı bölgelerde dudak uçuklatacak rakamları buluyor. Ancak her şeye rağmen emlaktaki hareket hız kesmiyor.
Gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin bilinçli bir hareketliliğe dönüştüğünü belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, merkezi yerlerde, yeni yapılaşmaya olanak sağlayacak arsa bulmanın mümkün olmadığı ve artık tercihlerin, binanın yaşı, yapının kalitesi, sosyal olanakları gibi kriterler değerlendirilerek çok daha bilinçli şekilde yapıldığını ifade etti. Erilkun, yeni yapılarda, bu standartları yakalayan projelerin, köklü merkezlere olan talebi azalttığını da vurguladı.

Devlet desteği geliyor
Merkezi bölgelerdeki binaların hem çok katlı hem de çok eski olduğunu ifade eden Hakan Erilkun, “Ayrıca pek çok bina deprem öncesi inşa edildiği için riskli durumda bulunuyor. Bu gibi nedenlerde alıcıları şehir merkezine yakın olan bölgelerdeki yeni yapılara yönlendiriyor” dedi.
İstanbul’daki değişim ve dönüşüm sürecine giren bölgeleri sıralayan Hakan Erilkun, İstanbul Avrupa Yakası’nda Çağlayan, Kağıthane, Avcılar, Seyrantepe, Gültepe; Anadolu Yakası’nda ise Kadıköy Fikirtepe, Kartal E-5 (Gülsuyu, Soğanlık) gibi bölgelerde büyüklüğü uygun olan müstakil parsellerin tek başına, küçük ve bitişik parsellerin ise tevhit yoluyla birleştirilerek, yeniden yapılamaya uygun alanlara dönüştüğünü belirtti. Erilkun, bu alanların merkeze yakın konumda, nitelikli arzlar yaratarak, taleplerin canlandırılmasına neden olduğuna da dikkat çekerek, “Devlet desteği de yeniden yapılandırılma alanlarına teşvik ettiği için firmalar, bu yeni alanlara yoğunlaşıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

FİYAT ARTINCA ŞEHİR DIŞI RAĞBET GÖRMEYE BAŞLADI

Mutfakta davlumbaz sesine son verecek

Gelişen gayrimenkul sektöründe konsept ve iç dekorasyonda farklı projeler ön plana çıkıyor. Bu kapsamda yenilikçi tasarımlar dikkat çekerken, mutfaklarda kullanılan ürünler de bu değişiklikten payını alıyor.
Ev tipi davlumbaz ve aspiratör üreticisi Elica, mühendisleri ve tasarımcılarıyla evlerde farklılık yaratmak isteyen markalar arasında yerini aldı.

Dört yıldır Türkiye distributörlüğünü İlma Mutfak Sistemleri çatısı altında sürdüren firmanın, bu yıl üzerinde durduğu en önemli konulardan biri ise enerji tüketimi oldu.

Yüzde 40 enerji tasarrufu
Yeni geliştirdiği tüm modellerinde yüzde 40’a varan enerji tasarrufu sağlayan firma hemen hemen tüm davlumbazlarında ışık ve aydınlatma unsurunu ön planda tutuyor. Bu sebeple gerek motorlarda yapılan iyileştirmeler, gerekse tüm aydınlatma elemanlarında NEON ve LED teknolojilerinden faydalanılması bu tasarrufun sağlanmasındaki en önemli etkenler olarak gösteriliyor.
Davlumbaz aydınlatmasında daha fazla performans alınırken gözleri de yormayacak bir ışık elde ediliyor.
Sessiz çalışan motorlar, baharatlı ve rahatsızlık verici yemek kokularından mutfakları arındırıyor.

Haberin Devamı

İstanbul’da 2B başvurusu yüzde 90’a ulaştı

Kamuoyunda 2B olarak bilinen Orman vasfını yitirmiş alanlardaki taşınmazların kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilere satışıyla ilgili İstanbul’da yapılan başvuruların oranı yüzde 90’a ulaştı.82 bin 105 hak sahibinin bulunduğu kentte, 26 Nisan’da bu yana İstanbul Defterdarlığı ve ilçelerdeki mal müdürlüklerine yapılan başvurular devam ediyor.
İstanbul’daki hak sahiplerinin 72 bin 962’si 2B için başvuruda bulundu. Başvuru süresinin 3 ay uzatılması öncesinde başvuru oranı yüzde 87 iken, süre uzatımının ardından bu oran yüzde 90’a çıktı. Satışlardan 10 milyar liranın üzerinde gelir beklenirken, bu miktarın yüzde 60’ının İstanbul’dan geleceği tahmin ediliyor.
İstanbul’da başvuru süresinin başladığı 26 Nisan’dan bu yana en fazla başvuru ise 2B arazilerinin en çok bulunduğu Beykoz, Sultanbeyli ve Ümraniye’de gerçekleşti.
Beykoz’da başvuru oranı yüzde 99’a, Ümraniye’de yüzde 97’ye, Sultanbeyli’de yüzde 90’a ulaştı. Bu oran Şile’de yüzde 43, Çatalca’da yüzde 60 düzeylerinde seyrediyor.

Başvuru oranı arttı
Başvuruların başladığı ilk günlerde, günlük 500-600 civarında müracaat yapılırken, bu rakam süre uzatımının 10 gün öncesinde, 2 bin 500-3 bin civarına yükseldi. İstanbul’da 2B için hak sahiplerinin yaptığı başvuru oranı süre bitiminden 15 güne öncesine kadar yüzde 55-60 seviyesinde iken, son 10 gün içerisinde yüzde 87’ye yükseldi. Sürenin 28 Ocak 2013’te sona ermesiyle, başvuru oranının yüzde 90’ın üzerine çıkması ve başvuru oranları düzeyinde satış işlemi gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

RAYİÇLER ARSA BAZLI
Arazilerin rayiç bedellerinin parsel bazlı olarak belirlendiğini kaydeden Bekir Bayrakdar, bu konuda ticaret odaları, emlakçılar, muhtarlıklar ve belediye başkanlıkları ile hassas çalışmalar yapıldığını ve buna göre fiyat oluşturulduğunu
söyledi.

Haberin Devamı

Sit alanları satılmayacak
Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Defterdarı Bekir Bayrakdar, satış işlemi yapılırken kanundan gelen bazı kısıtlamalara dikkati çekerek, “Sit alanı, imarda okul alanı, kamu hizmetine ayrılan bir yerde ise 2B arazisi satılmayacak. Onların yerine biz öncelikle İstanbul’dan, İstanbul’da bulunmaması durumunda Türkiye’nin muhtelif yerlerinden yer önereceğiz. Başvuru sahiplerinin sürprizle karşılaşmamaları için kendi yerlerinin imar durumlarını, satışta kısıtlılık hali olup olmadığını belediyelerden baktırmalarını öneriyoruz” diye konuştu.

İnşaatta ‘ustayım, her işi yaparım’ devri bitiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında başlattığı “sertifikalı usta” uygulamasının ardından, inşaatçılara yeni standartlar getirmeye hazırlanıyor.
Buna göre ustalar, betoncu, kalıpçı, sıvacı gibi branşlara ayrılarak, sadece uzmanlaştıkları dalda iş yapabilecek. Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan, yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2012’den itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalara yetki belgesi alma zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.
Bakanlığın kentsel dönüşüm kapsamında başlattığı sertifikalı ustalar modeline rekor başvuru yapıldığını belirten Ercan, bir yılda 257 bin 688 ustaya toplam 377 bin 553 yetki belgesi verildiğini dile getirdi.
İnşaat sektöründeki işçilerin büyük kısmının kalifiye olmadığını anlatan Ercan, bu sayıya ulaşılmasının sektör açısından çok önemli olduğuna işaret etti.
Sisteme en çok Samsun’dan ustaların katıldığını dile getiren Ercan, Samsun’dan 19 bin 892, Bursa’dan 12 bin 852, Trabzon’dan 11 bin 703, Kahramanmaraş’tan 10 bin 749 ustanın sertifika aldığını bildirdi.

Müteahhite ceza
Ercan, sertifikasız usta çalıştıran müteahhide İmar Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca işçi başına 2 bin lira ceza verildiğini de kaydetti.
Bu uygulamanın ardından ustalara gelişen teknolojiye paralel olarak yeni standartlar getirmeye hazırlandıklarını dile getiren Ercan, bu kapsamda inşaatta görev alan ustaların, betoncu, kalıpçı, sıvacı gibi diğer inşaat aşamalarında da branşlara ayrılarak, sadece uzmanlaştıkları dalda iş yapabileceklerini dile getirdi. Ercan, “İnşaatçı ‘beton ustasıyım, her işi yaparım’ diyor. Artık bu yerini yavaş yavaş özellikli ustalara devredecek” dedi.

Haberin Devamı

‘Bağdat Caddesi’nde acil durum yok’

Bağdat Caddesi için açıklanan raporu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bağdat Caddesi’nde şu anda binaların yıkılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Bayraktar, kentsel dönüşümü öncelikle gönüllülük esasına göre yapmak istediklerini anlatarak, şunları söyledi:
"Bağdat Caddesi’nde acil bir durum yok. Bağdat Caddesi’nin zaman içinde yenilenmesi gerektiği noktasında bakanlığımız tarafından yetkilendirilen lisanslandırılan bir şirketin yapmış olduğu bir tespit var. Bunu beğenmeyen bunu kabul etmeyen hak sahipleri itiraz edebilirler. Üniversite hocalarından kurulu bir itiraz komisyonumuz var. O komisyona bakılır. Ama Bağdat Caddesi’nde acil boşaltılması, elektriğinin suyunun kesilmesi gereken bir bina olduğunu ben bilmiyorum. Öyle bir bilgi bize ulaşmadı. Gazetede çıkan bir haberdir. Biz de bunu inceliyoruz. Ama Bağdat caddesinde oturanlar da emin olsunlar huzurlu olsunlar."

Kadıköy'de emsal artacak
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de, Bağdat Caddesi‘ndeki binaların yüzde 80'inin deprem riski taşıdığını belirterek, “Bu durum, Kadıköy'ün tamamında Suadiye, Fenerbahçe ve diğer yerler için de geçerli. Ama bu hepsi yıkılacak demek değil" dedi. Bölgede 5-10 yıl içinde binaların yenilenmesinin planlandığını belirten Öztürk, Bağdat Caddesi'nde 2.07 olan emsalin 2.5'a çıkmasının da planlandığını söyledi.

Sur Yapı’dan konutlarda%1 peşinatlı kampanya

Sur Yapı projesi olan Adapark’ta kapmayalı satışlar devam ediyor. Çekmeköy’de inşa edilen projede, yüzde 1 peşinat verildikten sonra teslimde yüzde 20 ara ödeme, 2014 Mayıs ve 2015 Mayıs’ta ara ödeme yapılabiliyor. Ayrıca proje kapsamında 120 aya sabit taksit imkânı sunuluyor. Yüzde 75’i yeşil alan olarak tasarlanan Adapark’ta konutların tavan yüksekliği 2.85 metre olarak tasarlanıyor. 39 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip olan Adapark’ta 16 blok yer alıyor.

Hangi daire kaç lira?
Tipi Fiyatı
2+1 393.000
3+1 461.700-482.000

Arcadium Life’ın ikinci etabı satışa sunuldu

Keleşoğlu & Metal Yapı Konut ortak girişimi olan Arcadium Life’ın ikinci etabındaki 27 dükkan ve 48 dairenin satışına başlandı. Arcadium Life’ın 1. etabında bulunan daireler, home ofisler ve dükkanların
teslimi ise devam ediyor.
Arcadium Life, 10 bin metrekarelik kiralanabilir ticari alanla birlikte toplam 81 daire ve 12 home ofisten oluşuyor. Metrekare satış fiyatının 3 bin dolardan başladığı Arcadium Life’ın ikinci etabında; 1+1 konutlar 60-80,
2+1’ler 60-120 ve 3+1’ler 130-135 metrekare arasında değişiyor. Göktürk’te hayata geçirilen proje, Aralık 2014 teslim edilecek.