Ekonomi Fiyat kıyasını sağlama alacaklar

Fiyat kıyasını sağlama alacaklar

23.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

1 Kasım itibarıyla gelecek yaz sezonu için yerli turiste erken rezervasyon kampanya dönemi açılıyor. Pek çok tur operatörü yüzde 50’ye kadar indirim, son dakika ödeme, iptal güvencesi gibi içerikler hazırlıyor.

Fiyat kıyasını sağlama alacaklar

Duygu Erdoğan - Yeni yaz sezonu için erken rezervasyon kampanyaları kasım ayı ile birlikte başlayacak. Bu kapsamda tur operatörlerinin yüzde 50’ye varan indirimler uygulaması bekleniyor. Kampanyanın indirim oranlarında ilerleyen aylarda ise kademeli olarak düşüşler yapılacak. 2021’de pandemi etkisi yine son dakika rezervasyonlarını artırsa da, iç piyasada artan bir erken rezervasyon talebi yaşanmıştı. Bu nedenle yeni sezon için erken rezervasyonun daha yoğun geçmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Tur operatörlerinin ekseninde pandemiyi doğru yöneten otellerin öne çıkarılması olacak. Bir diğer odak ise tatil ödemesinin bir kısmını yapan turiste, geri kalan ödeme için son dakikaya kadar fırsatlar tanınması olacak. Tüketici tarafında ise uygun fiyat beklentisiyle önceki sezona göre indirim oranları yakından karşılaştırılacak. İşini sağlama alan tüketicinin, gitmediği yeni bölgelerde tatil imkanlarını değerlendirip, yeni otellerde konaklama seçeneklerini de gündemine alacağı ifade ediliyor.

Yeni imkanlar var

2021 yılı yaz aylarında pandemi etkisiyle Türkiye’nin kaynak turist pazarları olan bazı ülkelerle uçuş trafiği kapalıydı. Buna rağmen bölgelerde açık olan tesislerde yüksek doluluk oranları görüldü. 2022 yazının ise yabancı turist tarafında da çok yoğun geçeceğinin öngörüldüğünü anlatan turizmciler, bu nedenle yerli turistler tarafından erken rezervasyon döneminin daha yoğun değerlendirileceğini belirtiyor. Bu kapsamda yerli turist için Ege Bölgesi’nin popülerliğini koruması bekliyor. Bodrum, Marmaris, Çeşme, Fethiye hattından Ayvalık’a, Çanakkale’ye; Akdeniz’de ise Antalya ekseninde hareketin yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Tatilciler, sadece konaklama tesislerinde değil, yeni tatil türü seçenekleri için de erkenci davranacak. Çadır kamp alanları, karavan kampları için de arayışlar başlıyor.

‘Yer bulma avantajı’

Kasım ilk haftasında kampanyalarını açacaklarını anlatan Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, yerli turist için deneyimlerinin 2022 planlamalarında da rehberleri olduğunu söyledi. Özellikle pandemi sürecinde iyi hizmet veren tesisleri bu yıl yine ön planda tutacaklarını vurgulayan Vardar, “Geçen sene başlattığımız ve misafirlerimizden son derece olumlu geri bildirimler aldığımız kampanyamızı bu sene de devam ettireceğiz. Bu yılki kampanyamız da, tutarın 25’ini ödeyerek geri kalan kısmının seyahate çıkılacak tarihten 72 saat öncesinde tamamlama fırsatı sunuyor. Ayrıca 18 taksit seçeneği ve bankalarla yapmış olduğumuz avantajlı öteleme kampanyaları ile misafirimizin alım gücünün artacağını düşünüyoruz. 2021 yılının özellikle yaz sezonunda belirgin olarak  yaşadığımız dolulukların 2022 yılında da devam edeceğini gözlemliyoruz. 2022’nin ülkemize yurt dışından gelen turist açısından daha fazla tercih edileceğini ve daha dolu bir sene olacağını düşünüyoruz. Misafirlerimiz erken rezervasyonu sadece fiyat avantajı değil yer bulma avantajı olarak da değerlendirip ilgi göstereceklerdir” diye konuştu.

Haberin Devamı

İptal iade güvencesi

Özellikle 2021 yazında Türkiye özlemi artan İngiliz ve Almanların 2022’de yükselecek ilgisine dikkat çeken Setur Yurtiçi Operasyon Müdürü Serhat Günay, artan doluluk oranlarının fiyatları da yükselteceğini hatırlattı. Günay, “Buradan yola çıkarak erken rezervasyonun geçmiş yıllara oranla çok daha kritik olduğunu söyleyebiliriz. Erken rezervasyon kampanyamızı kasımın ikinci haftasında yüzde 50’ye varan indirimlerle başlatmayı planlıyoruz. Misafirlerimize 72 saate kadar iptal iade güvencesini sunmaya devam edeceğiz. 18 aya varan taksitle vade farksız alışveriş kolaylığı sağlayacağız. Kampanyamızı çeşitli faydalarla da zenginleştireceğiz” dedi.