Ekonomi Fiyatlar arttı balkon riski ortadan kalktı

Fiyatlar arttı balkon riski ortadan kalktı

27.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

2013 yılının ilk altı ayında yaklaşık 570 bin konutun satıldığını belirten Işık Gökkaya, “Konut fiyatları yüzde 10 seviyelerinde artış gösterdi. Bu da Türkiye'de konut sektöründe balon riski olmadığının net göstergesidir" dedi.

Fiyatlar arttı balkon riski ortadan kalktı

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Işık Gökkaya, konut satışlarında yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78.7'lik bir artış yaşandığını belirterek, "2013 yılının ilk altı ayında 568 bin 836 konut satışı gerçekleşti" dedi.
Gökkaya, 2013'ün birinci çeyrek döneminde yüzde 5.9 ikinci çeyrek döneminde yüzde 7.6 büyüyen inşaat sektöründe gelecek dönemde de canlılığın ve yatırımların artacağının öngörüldüğünü söyledi. Gökkaya, konut satışlarında yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78.7'lik bir artış yaşandığını ve 2013 yılının ilk altı ayında 568 bin 836 konut satışı gerçekleştiğini vurgulayarak, 2012 yılında 86 milyar lira olan konut kredi stokunun ise 2013 yılının ilk beş ayında yüzde 31 oranında artarak, 97 milyar lira seviyesine ulaştığını kaydetti.
390 bin ruhsat alındı
Konut kredi stokunun, 6 Eylül itibariyle 104.9 milyar liraya ulaştığına dikkati çeken Gökkaya, alınan konut yapı ruhsatları daire sayısının ise 2013 yılının ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.8 artarak, 390 bin 343 seviyesine ulaştığını dile getirdi.
Gökkaya, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük metropollerde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarında yerinde dönüşüm anlayışı yerine, bir bütün halinde düşünülerek yapılan planlanmanın benimsenmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
"Binalar depreme dayanıklılığın yanı sıra, enerji tasarrufunun da göz önüne alındığı yeşil binalar şeklinde inşa edilmelidir. Cari açığın 10 milyar dolarının binalardaki enerji verimliliği eksikliği nedeniyle oluştuğu göz önüne alındığında, bu durum ülke ekonomisi için oldukça önemli bir husustur. Bunlara ek olarak ulaşım master planları ve meydanların günümüz koşullarına uygun planlama ve çalışmalarına hız verilmesi gerekiyor."
Fiyatlar yüzde 10 arttı
Kentsel dönüşümün doğru bir planlamayla gerçekleştirildiği takdirde gayrimenkul sektörünü canlı tutmasının beklendiğini vurgulayan Gökkaya, "Son iki yılda konut fiyatlarındaki artışın enflasyona paralel ya da enflasyonun biraz üzerinde olduğu görülüyor. 2012 yılında konut fiyat artışı yüzde 10 dolaylarında gerçekleşti. Bu da Türkiye'de konut sektöründe balon riski olmadığının net göstergesidir" dedi.
2.6 milyar $’lık satış
Gökkaya, ayrıca mütekabiliyet yasasıyla beraber yabancılar tarafından Türkiye'de gayrimenkul alımına oldukça yoğun talep geldiğine işaret ederek, 2012 yılı genelinde yabancılara yapılan gayrimenkul satışının 2.64 milyar dolar olarak gerçekleştiğini 2013 yılı sonunda satışların 3 milyar dolara, orta vadede ise 10 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
Türkiye'nin henüz alt ve üst yapı çalışmalarını tamamlayamamış olduğundan yabancı yatırımcıyı ülkeye çekebilmek için ülkenin potansiyelinin yabancılar tarafından anlaşılmasını sağlayacak programlar ve tanıtımlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Gökkaya, yabancı yatırımların ülkeye gelmesinin sermaye yetersizliği olan Türkiye için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

28 GYO’NUN PİYASADAKİ DEĞERİ 14.7 MİLYAR TL

Gökkaya, Türkiye'nin kısa ve uzun vadede bir yatırım ve planlama programına ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, “Türkiye'nin, tasarruf oranları düşük, alım gücünün istenen seviyede olmadığı ve talebinin yüzde 70'inin dar ve orta gelir grubuna ait olan bir ülke olduğu göz önünde bulundurulduğunda gayrimenkul alımıyla ilgili olarak, başta konut kredisi için ikincil piyasaların oluşturulması gibi farklı finansal enstrümanlara ihtiyaç var” dedi.
2013 yılının üçüncü çeyrek döneminde BİST'te işlem gören 28 GYO'nun piyasa değerlerinin toplamının 14 milyar 727.8 milyon lira ve aktif değerleri toplamı 23 milyar 243 milyon lira olarak gerçekleştiğini anlatan Gökkaya, “Gayrimenkul sektörünün gelişmesi için en önemli finansal enstrümanlardan biri olan GYO'ların aktif büyüklükleri ve sayılarının artması büyük önem arz ediyor" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Yazlık tercihinde İzmir öne çıkıyor

Türkiye geneli incelendiğinde Ege ve Akdeniz bölgeleri, Marmara’dan sonra ikincil konut açısından en çok tercih edilen bölgelerin başında geliyor. Ege bölgesini yazlık konut kullanımı açısından değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin hazırladığı rapora göre en yoğun bölgeler arasında Çeşme yarımadası, Ayvalık ve çevresi, Kuşadası, Didim ve Bodrum yer alıyor.
Türkiye’nin üçüncü büyük metropolü olan İzmir, tatil ve yazlık konut denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olurken, denize yakınlıkları sebebiyle ikincil konutlarda tercih edilen Urla, Çeşme, Kuşadası ve Alaçatı’da öne çıkan bölgeler arasında dikkat çekiyor.
İkincil konutların mimarisi incelendiğinde genelde dubleks veya tripleks tarzında müstakil konutlar olduğu görülüyor. Talebe bağlı olarak 600 metrekareye kadar çıkan müstakil konutların yanı sıra yoğun olarak tercih edilen 100-150 metrekare aralığındaki konutlar da bulunuyor. Aynı zamanda ikincil konutlarda kullanım sıklığı düşünüldüğünde banyo ve duş alanları önemli hacimler olup, yatak odaları daha geri planda kalıyor.
Ulaşım dikkate alınmalı
Lokasyon, özellikle ikincil konut seçimlerinde hem yatırım açısından hem de içinde yaşayan bireylerin rahatı açısından önem arz ediyor. Ana arterlere, hastane ve AVM gibi sosyal donatılara yakınlık aranan kriterler arasında olmalıdır. Bu hem yaşanabilirlik hem de gayrimenkul gözden çıkarıldığında kolay satılabilirlik açısından önemli.

Haberin Devamı

‘Yatırım aracı olarak görülmemeli’

İkincil konutları, hem kullanım süreleri hem de bakım masrafları sebebiyle bir yatırım aracı olarak düşünmemek gerekiyor. Yatırım amaçlı alınan ikincil konutlardan, sezonluk, günlük ya da haftalık kiralama imkânlarıyla gelir elde edilmesi mümkün olsa da, kiralama sürelerinin kısalığı ve bakım işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle risk oranı yüksek bir yatırım aracı olarak düşünülmeli. Rapora göre, ikincil konut alımında yatırımın karlı olabilmesi için inşaat aşamasında ya da proje aşamasında yatırım yapılması veya gelişime açık bölgelerde arsa alınması öneriliyor.

Bodrum’da m2’si 12 bin lirayı buldu

Bölge bazında incelendiğinde İzmir ilinin ikincil konut olarak en gözde bölgelerinden olan Çeşme ilçesinde birçok ikincil konut projesi bulunuyor. Yazlık fiyatlarının da incelendiği raporda, Çeşme’de yeni inşaat olan yazlık konut fiyatları 2.500 ile 6.500 TL/m2 aralığında değişirken, Bodrum’da ise fiyatlar, 4.500 ile 12.000 TL/m2 aralığında seyrediyor. Kuşadası bölgesi ise daha mütevazi ve orta gelir grubuna hitap eden konutlara sahip olup, fiyat aralığı 1.500 ile 3.500 TL/m2 civarında değişiyor. Urla’da ise 1.750 ile 4.000 TL/m2 aralığında değiştiği gözlemleniyor.

Haberin Devamı

OFİS PİYASASINDA STOKLA BİRLİKTE BOŞLUK DA ARTTI

Propin Property Investment Consultancy’nin üç ayda bir hazırladığı I·stanbul Ofis Pazarı 2013 üçüncü çeyrek raporu yayınlandı.
Hazırlanan raporda, İstanbul Ofis Piyasası’nın üçüncü çeyrek döneminin ofis stokunun dikkat çekici şekilde arttığı bir dönem olduğu görülüyor. İnşaatı devam etmekte olan ofis binaları tamamlandıkça stoka eklenirken, bu durum boşluk oranlarının belirgin bir şekilde yükselmesine neden oluyor. Stoktaki artışın 2016 sonuna kadar devam etmesi ve 2016 sonu itibariyle toplam stokun 15’ten daha fazla ofis bölgesinde 7 milyon metrekareyi geçmesi bekleniyor.
Yüzde 16,1’i boşa çıktı
İstanbul Ofis Pazarı’nın genel boşluk oranlarına bakıldığında, Merkezi İş Alanı (MİA)’nda A sınıfı ofis binalarının genel boşluk oranları % 16.1 seviyesine çıktığı görülüyor. B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı % 7.5 oldu.
İstanbul Ofis Pazarı’nın genel kira ortalamaları ise MİA’da A sınıfı ofis binaları için 1.5 dolar artışla aylık metrekaresi 20.6 dolar oldu. İlk çeyrekte 17.3 dolar olan B sınıfı ofis binalarının kira ortalaması bu çeyrekte 17.9 dolara çıktı. En yüksek kira bedeli ise 51 dolar olarak Etiler’de talep edildi.

Haberin Devamı

FİKİRTEPE’DE İLK RUHSAT BAŞVURUSU ANKA YAPI’DAN

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm yasası kapsamında riskli alan olarak ilan ettiği Fikirtepe’de ruhsat alımları başladı. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Kentsel Dönüşüm Altyapı Müdürlüğü’ne tüm dosyalar tamamlanmış olarak ruhsat başvurusunda bulunan ilk firma Anka Yapı oldu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel, 25 Ekim 2013 tarihinde Kentsel Dönüşüm Altyapı Müdürü Bülent Babaoğlu tarafından evraklar teslim alınarak ruhsat başvurusu kabul edilen ilk firma olmanın heyecanı ile projenin hızla kaldığı yerden devam edeceğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a teşekkürlerini sunan Temel, “Kentsel dönüşümle Fikirtepe’de yarım kalmış tüm sözleşmelerin önü açıldı. 2/3 çoğunluğu bulan bütün müteahhitler Fikirtepe sakinlerini taşıyarak yıkıma başlayabilecekler” diye konuştu.
Temel, “Vatandaşlar, artık afet riski taşıyan binalardan ve bu binalarda yaşamaktan kurtulacakları inancındalar. İnşaatların daha çabuk tamamlanacağını ve sorunların daha çabuk çözüleceğini biliyorlar” dedi.
Firmanın bölgedeki projesiyle ilgili bilgi veren Temel, şunları söyledi:
“Anka Yapı olarak bizler birinci etabımız olan 10 bin metrekare arsa üzerine 224 kişinin tamamı ile sözleşme yaptık. Arsa sahipleri ile % 100 mutabakat sağlandığı için birinci yıl kiraları ve taşıma bedelleri ödenerek, bu evlerden taşıdık. Gerekli işlemleri yaptık. Ruhsat süreci de hızlandığına göre çalışmalarımız devam edecektir.”

Bahçeşehir’de ödemeleri 1 yıl boyunca erteliyor

63 bin konut üreten Kiptaş, Bahçeşehir’de hayata geçirdiği Vaditepe projesinde 4 bin konut daha yapıyor. Projede farklı ödeme koşulları sunan firma, yüzde 10 peşinatla konut satmanın yanı sıra 1 yıl ödeme erteleme imkânı da sağlıyor. Ayrıca projede 120 ay kredi imkânı veriliyor.
Bahçeşehir göleti ile Küçükçekmece Gölü manzarası sunulan projede, 2+1’den 5+2’ye kadar farklı daire seçenekleri sıralanıyor. İlk konut teslimlerinin 24 ay sonra yapılacağı Vaditepe Bahçeşehir’in arsa alanı ise 284 bin metrekare olarak belirlendi.

Çengelköy’de Mesa’yı 22 Kasım’da tanıtacak

Gayrimenkul sektörünün önemli isimlerinden biri olan Mesa İstanbul’daki yeni projesini 22 Kasım’da satışa çıkarıyor. Çamlıca’da Mesa adındaki projede inşaat çalışmaları başlarken bir taraftan da satış ofisi hazırlanıyor.
Yaklaşık 42 dönümlük arsada yapılan projede aza katlı ve villalar bulunacak. Büyük metrekareli evlerin yer alacağı projede metrekare büyüklüklerinin ise yaklaşık 200 ile 1000 metrekare arasında değişmesi öngörülüyor.
Daha önce yakın bölgede Çengelköy’de Mesa projesi ile Mesa Çamlıca Evleri’ni hayata geçiren firmanın yeni projesinin tanıtımını MESA Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Can Aynagöz ve MESA Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Tokatlı yapacak.

Tuzla’daki butik proje Haziran 2015’te bitecek

Kayıhan Yapı tarafından Tuzla'da inşa edilen Cordella Tuzla projesi, Haziran 2015'te teslim edilecek. 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçeneklerinin yer aldığı proje 10 bin 420 metrekare arsa üzerine inşa ediliyor. 3 etapta 5 bloktan meydana gelen Cordella Tuzla içerisinde açık yüzme havuzundan kreşe, yürüyüş alanlarından bahçe alanları ve spor alanlarına kadar pek çok seçenek sıralanıyor.
Son deprem yönetmeliğine uygun şekilde inşa edilen Cordella Tuzla projesinde her bağımsız bölüm için 1 adet kapalı otopark yeri tahsis ediliyor. Tuzla İçmeler'de E-5'in hemen yanı başında bulunan Cordella Tuzla'nın hemen önünde sizi 22 dakikada Üsküdar'a ulaştıracak Marmaray İstasyonu ile dilerseniz sizi 20 dakikada Kadıköy'e ulaştıracak Metro İstasyonu bulunuyor.

Pendik’te az katlı bina konseptini uyguladı

Proje Merkezi tarafından hayata geçirilen Pendik’te hayata geçirilen Kral Konakları, 3 bloktan oluşuyor.
3 tip daire seçeneği ile toplam 76 daireden oluşan proje, az katlı bina anlayışıyla hayata geçiriliyor. 3 bin 806 metrekarelik bir alanda gerçekleşen Kral Konakları’nın inşaat alanı 10 bin 371 metrekare. Ticaret alanına 1526 metrekare alan ayrılan projede, 537 metrekarelik ticari alan A blokta yer alıyor. Projede toplam 28 adet 2+1, 48 adet 3+1 daire bulunuyor.
Proje Merkezi Gayrimenkul Yatırımları'nın satış ve pazarlamasını üstlendiği Kral Konakları’nda konut satışları devam ediyor. Projede, hobi odasının yanı sıra teras alanlarına yer veriliyor.