Ekonomi FORD 3’ÜNCÜ FABRİKANIN TEMELİNİ ‘GURURLA’ ATTI

FORD 3’ÜNCÜ FABRİKANIN TEMELİNİ ‘GURURLA’ ATTI

20.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ford Otosan’ın üreteceği yeni küçük ticari araç için inşa edilecek üçüncü fabrikanın temeli atıldı. Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi Koç, “Hayatımın müstesna günlerinden birini daha yaşıyorum” dedi

FORD 3’ÜNCÜ FABRİKANIN TEMELİNİ ‘GURURLA’ ATTI

Cenevre Otomobil Fuarı’nda ilk kez tanıtımı yapılan yeni nesil Transit’in seri üretimine başlamak için son aşamaya gelen Ford Otosan, diğer yandan da tamamen yeni hafif ticari aracı için düğmeye bastı. Bu yeni araç için Gölcük’teki mevcut tesisin yanına inşa edilmesi planlanan 110 bin kapasiteli yeni fabrikanın temeli, Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi M. Koç’un da katıldığı törenle atıldı.
Ford Otosan’ın üç yıla yayacağı 1 milyar dolarlık yatırımın parçası olan ve Kocaeli tesislerinin arazisi içindeki bir alanda temeli atılan Yeniköy fabrikası, 70 bin metrekare kapalı alana ve yıllık 110 bin adet üretim kapasitesine sahip olacak. Yüksek teknolojiyle donatılacak fabrikada Ford’un tamamen sıfırdan geliştirilecek yeni küçük ticari aracı üretilecek. Bu fabrikada üretim için 1500 kişiye varan ek istihdam planlanırken, Ford Otosan’ın fabrika sayısı 3’e, toplam kapasitesi de 445 bine yükselmiş olacak.

“En müstesna günüm”
Yeniköy fabrikasının temel atma törenine katılarak bir konuşma yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi M. Koç, Ford Otosan’ın bugün faaliyette olmayan İstanbul’daki fabrikasını da sayarak dördüncü fabrikanın temelini atmanın kendisine nasip olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Konuşmasında, Otosan’ın kurucusu merhum Vehbi Koç ile geçtiğimiz ay hayatını kaybeden Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay ve şirkete emeği geçen yöneticileri de anmayı ihmal etmeyen Koç, konuşmasına şöyle devam etti:
“Hayatımın müstesna günlerinden birini daha yaşıyorum. Otosan ilk kurulduğunda kapasitesi 8 saatte 4 otomobil, 4 kamyondu. Şimdi sadece yeni fabrikamızın kapasitesi yıllık 110 bin adet. Otosan, Türk otomotiv sanayinin kurulmasına liderlik etti ve bu liderliğini hala devam ettiriyor. Sektöründe son 10 yıldır üst üste pazar lideri olarak, Türkiye’nin en çok satan markasını üreterek, otomotivin anavatanı ABD’ye ilk ihracatı yapan bir otomotiv şirketi olarak bizi fevkalade gururlandırıyor. ‘Gölcüklü Transit’ ismini verdiğimiz Connect’ler, bugün New York, Boston, Chicago, Las Vegas, Los Angeles, Orlando ve San Fransisco yollarında taksi olarak görev yapıyor.”
Rahmi Koç, Koç Holding ve Ford Otosan yöneticilerinin yanı sıra çalışanlarının katıldığı törende şirketin, Ford’un Avrupa’daki en önemli hafif ticari araç geliştirme ve üretim üssü olduğunu, yeni tesisin Ford Otosan’ın önemini iyice pekiştirdiğini de sözlerine ekledi.

“Başarılarla yetinmeyeceğiz”
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de, yeni fabrikanın proje çalışmalarına büyük emeği geçen merhum Nuri Otay’ı anarak başladığı konuşmasında, daha mükemmel ürünler geliştirmek, güçlü bir iş modeli oluşturmak için çalışacaklarını belirtti.
“Sektörümüzün en başarılı şirketiyiz, ancak bu başarılarımızla yetinmeyeceğiz ve hep daha ileri adımlar atmaya devam edeceğiz” diyen Yenigün, gelecekte de yatırımlarını sürdüreceklerini kaydetti.


Tamamen Türkiye’de geliştirilecek

FORD 3’ÜNCÜ FABRİKANIN TEMELİNİ ‘GURURLA’ ATTI


Temeli atılan fabrikada üretimine başlanacak olan yeni hafif ticari, tamamen Ford Otosan tarafından Ford Motor Company’ye önerilen bir proje. A’dan Z’ye Türkiye’de tasarlanıp geliştirilmesi planlanan yeni araç, 2013 yılında üretime girecek.
Bu aracın geliştirme çalışmaları nedeniyle Ford Otosan’ın Ar-Ge merkezinde çalışan sayısı 1300 kişiye çıkartılacak. Yeni aracın 3’te 2’lik bölümü ihraç edilecek.
Ford Otosan, 1 milyar dolarlık yatırımın 205 milyon euro’luk (260 milyon dolarlık) bölümünü, söz konusu küçük ticari aracın tesis ve makine yatırımı için ayırmıştı. Fabrikanın maliyetini de bu miktarın içinden karşılayacak Ford Otosan’ın, geliştirme maliyetleri için ne kadar bir harcama yapacağı şimdilik açıklanmadı.
Ford Otosan Genel Müdürü merhum Nuri Otay, projeyle ilgili yaptığı açıklamasında Transit Connect fikrini de kendilerinin ortaya attığını hatırlatarak, “Bu yeni araçta da aynısı oldu. Fizibilite çalışmaları sonrasında Ford’a yeni bir ticari araç yaratabileceğimizi aktardık. A’dan Z’ye geliştirebileceğimizi söyledik. Böylece bu projeyi aldık. Ford Otosan’ın Ar-Ge yetenekleri ve Türkiye’deki güçlü ticari araç pazarı, Ford’un ikna olmasındaki en önemli nedenlerdir” diye konuşmuştu.