Ekonomi Fotoğrafa bahar geldi!

Fotoğrafa bahar geldi!

14.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Baharla beraber doğa fotoğrafçıları da harekete geçti. İyi sonuç alabilmenin başında renk kontrastları, diyafram değerleri, lens, ışık ve tripod gibi aksesuar desteği geliyor. Doğa ve kuş fotoğrafçılığının püf noktalarına baktık

Fotoğrafa bahar geldi

Fotoğrafa bahar geldi
Baharla beraber doğa uyanırken, envai çeşitte renk ve güzelliğini bizlere sunuyor. Bahçe ve balkonlarda bitkiler canlanıyor. Ormanlar, parklar yeşilleniyor. Papatyalar, erguvanlar, ağaçlar hepsi baharın gelişini müjdeliyor. Bütün bunlar fotoğraf açısından da güzel görüntüler ortaya çıkarıyor. Fotoğraf severler bu dönemde bolca fotoğraf çekmeyi ihmal etmiyor. Doğa fotoğrafçılığı da ayrı bir uzmanlık alanı. Daha iyi kareler için dikkat edilmesi gerekenler var.

Haberin Devamı

Canon Eurasia Fotoğraf ve Video Grubu Ürün Uzmanı Mert Gündoğdu, baharda yapılacak fotoğraf çekimlerinde dikkat edilecek ilk unsurun hava koşulları olduğunu söylüyor. Çünkü ani yağmur ve rüzgar fotoğraf çekimlerini zora sokabilir. Öncelikle iyi bir hava durumu kontrolünün yapılması ve önlem amaçlı yağmurluk, makineyi yağmurdan koruyacak malzemelerin alınması büyük önem taşıyor. Gündoğdu, diğer dikkat edilmesi gereken konunun ışık olduğunu aktarıyor ve ekliyor: “Çekimler mutlaka doğru ışıkta yapılmalı. Güneşin doğuş ve batış saatleri, istenilen renk sıcaklığını da yakalamak adına en uygun zaman.”

Çiçeğe yakın çekim

Baharda herkes en çok çiçekleri fotoğraflıyor. Gündoğdu’ya göre, çiçekleri fotoğraflamayı sevenlerin mutlaka çekim yapacakları türleri önceden görerek renk ve yapılarını incelemeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

Fotoğrafa bahar geldi
Çiçeğin tamamı olabileceği gibi bir bölümünü ön plana çıkararak yapılan bir çekim muhteşem sonuçlar verebiliyor. Mert Gündoğdu, “Kısa ve yapraksız çiçekleri çekerken daha heybetli görünmelerini sağlamak için çiçeğe mümkün olduğu kadar yaklaşmak ve aşağıdan yukarı bir çekim yapmak gerekiyor. Bahar dönemindeki yoğun rüzgarların neden olabileceği makro titreşimleri engellemek adına mutlaka tripod üzerinde çekim yapılmalı. Makinenin sağladığı en açık diyafram değeriyle çekimin yapılması iyi çiçek karelerinin yakalanmasını sağlıyor. Özellikle 35 mm Canon 70-300mm Nano USM gibi zum yapılabilen lensler de çiçek çekimlerinde kullanılabiliyor” diyor.

Gündoğdu, kendilerinin doğa fotoğrafı çekiminde PowerShot SX70 HS modelini ön plana çıkardıklarını da belirterek, “Canon’un her işi tek kamerayla yapmak isteyen kullanıcıları için sunduğu bir çözüm. Bu fotoğraf makinesi tam 65X optik zoom özelliğine sahip” diyor.

Fotoğrafa bahar geldi
En iyi gözlem noktaları

İstanbul’da doğa fotoğrafı çekiminde öne çıkan mekanlar şöyle:

Boğaziçi, Gülhane, Yıldız Parkı, Validebağ korusu, Belgrad Ormanı, Sarıyer Koç Üniversitesi gözlem kulesi, Rumeli Feneri, Büyükçekmece gölü, Riva çayırları, Büyük Çamlıca tepesi, Kilyos plajı, Terkos gölü, Karaburun, Bahşayış seddesi.

Haberin Devamı

Kuş fotoğrafçılığı

Baharda kuş fotoğrafçılığı da ön plana çıkıyor. Kuş fotoğrafçısı Emin Yoğurtçuoğlu, bu konuda şunları söylüyor: “Kuş fotoğrafçılığı her ne kadar ‘doğa fotoğrafçılığı’ kategorisinde değerlendirilse de aslında bir ‘aksiyon’ fotoğrafçılığıdır. Canlılar bırakın poz vermeyi, size görünmek bile istemiyor ve sizin geldiğinizi önceden fark edip kaçıyorlar. Bu yüzden, kuş fotoğrafçılığı çok yüksek konsantrasyon ve dikkat gerektirir. Beklediğiniz an geldiğinde ise çekebileceğiniz en iyi fotoğrafı yakalamak için elinizden geleni yapıyorsunuz. Bunun için ‘ışık ölçümü’, ‘netlik’, ‘net alan derinliği’ gibi konulara çok hakim olmak gerekiyor.”

Fotoğrafa bahar geldi

Fotoğrafa bahar geldi