Ekonomi ‘Galatasaray mali devrim yapmalı’

‘Galatasaray mali devrim yapmalı’

08.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kınay, derbi öncesinde önemli açıklamalarda bulundu

‘Galatasaray mali devrim yapmalı’

Kınay, kısa sürede mali bir disiplin sağladıklarını ancak önümüzdeki senelerde Galatasaray’ın köklü reformlar, sportif ve mali devrim yapmak zorunda olduğunu söyledi.
1.4 milyar lira borcu bulunan Galatasaray’ın diğer bir çok kulüp gibi zor bir dönemden geçtiğini belirten Kınay, “Hisse senedi satışı orta ve uzun mesafedeki çözümümüze fayda sağlayacak mı, bunu tartışıyoruz” diye konuştu.
Bir taraftan da alternatif borçlanma, tahvil satışı gibi modeller üzerinde çalıştıklarını açıklayan Kınay, “Galatasaray’ın hiç bir klupte olmayan çok değerli, 1 milyar dolara yakın değerde gayrimenkulleri var. Bunlar Galatasaray’ın borçlanmasının çok azalmasına ve sürekli gelir sağlanmasına çok büyük fayda sağlar. Bu projeler bu yönde nasıl geliştirilir, onların üzerinde çalışıyoruz” dedi. Kınay, bugün oynanacak Fenarbahçe-Galatarasay maçı öncesinde sorularımızı yanıtladı:

Her iki takımın taraftarı için de bugün önemli gün. Fenerbahçe derbisine gitmek, tribünde olmak... Bırakın seyirciyi yöneticiler bile birbirinin stadına zor gidiyor. Sizce ne zaman biter bu durum?
Türkiye’nin en önemli spor karşılaşmalarında bu maçların sadece ev sahibi taraftarla oynanması tatsız bir çorba gibi, tadı ve tuzu eksik! Yönetimler bu en önemli spor şöleninde iki tarafın da taraftarının olmasını sağlamalı. Hem biz yöneticiler, hem de taraftarlar sözde değil özde tavırlarımızla, söylemlerimizle, tedbirlerimizle bunu en kısa zamanda sağlamalıyız.
Futbol kulüplerinin ana gelir kaynağı televizyon yayınları. Bir süredir özellikle büyük kulüplerin “hak ettiği geliri elde edemediği” gerekçesiyle yayın havuzundan çıkma tartışmaları var. Siz bu tartışmalara nasıl bakıyorsunuz?
Yayın havuzundan çıkmak şu an için mümkün değil, yöntem olarak da doğru olmaz. Havuz sistemi devam etmeli. Doğru olan havuz sisteminin yeniden gözden geçirilip bir reforma tabi olması. Havuz gelirinin iki misline çıkması için gerekli hamleler yapılmalı. Meseleye bizim açımızdan baktığımızda Galatasaray en çok taraftara sahip, gerek Türkiye Ligi’nde gerekse de Avrupa’da en başarılı takım. Tabii ki Galatasaray bugün olduğundan daha yüksek pay almalı.
Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena’ya metroyla gelmek büyük çile. Siz de bu çileyi görmek için taraftarla beraber yolculuk yaptınız. Yollar tam anlamıyla bitirilmiş değil. Niye hala bir gelişme yok?
Galatasaray bu yıl da dahil, son senelerde en çok kombine satan klüp, 33 bin kombine satışıyla lider. Arenaya gelen seyircinin yüzde 67’si metro kullanarak geliyor. Taraftarla yaptığımız yürüyüşte de ciddi risk taşıyan sorunlara bizzat tanık olduk. Taraftardan biraz daha sabır rica ediyoruz, bu konular çözülecek.
Proje aşamasında stadın üstü kapatılacak diye hedef konulmuştu. Ama gerçekleşmedi. Üstünün kapatılması defteri kapandı mı?
Stadın üstünün kapanması futbol kalitemiz, konforumuz gibi nedenlerle üzerimize düşen bir mükellefiyet. Galatasaray er veya geç stadın üstünü kapayacaktır, bu güne kadar bunun yapılmamış olması önemli bir eksiklik.
Kısa bir süre için görevi üstlendiniz. Yeniden adaylık düşünüyor musunuz?
Kısa ve çok zor bir dönem. Bir taraftan da kısa olduğu için konuları daha kısa zamanda sonuca ulaştırmak istiyorsunuz.
Yönetim Kurulu gece gündüz çalışıyor. Ben yurt dışında yaşamama rağmen 20 yıldır Galatasaray’ın konuları ile hep yakından ilgilendim. Galatasaray’a bir gün hizmet de bin gün hizmet de şereftir mantığı ile böyle bir zor dönemde elimi başkanımız ve diğer yönetim kurulu arkadaşlarımla beraber taşın altına koymak istedim. Her zaman Galatasaray’a hizmet etmek isterim. Yönetimde veya dışında, farketmez.

Haberin Devamı

‘Eski başkan ile yeni başkan bir araya gelmeli’
Kulübün bir önceki başkanı Ünal Aysal ile yeni başkanı Duygun Yarsuvat arasında gazete sayfalarına da yansıyan bir gerilim var. Eski başkan ile yeni başkan arasındaki gerilim ne zaman biter?
Biter hem de çok kolay biter. Hem Duygun Yarsuvat, hem de Ünal Aysal çok hoş insanlar. Birlik beraberlik sloganıyla görev aldık biz. Galatasaray camiası da en çok beraberliğe ihtiyaç olduğu bir dönem geçiriyor. Camia kenetlenmek durumunda. Abilerime akıl vermek gibi olmasın ama, ben onların yerinde olsam telefona sarılır yemeğe davet ederdim, eh Ünal Aysal otel sahibi olduğuna göre o davet etsin derim. Otursunlar sohbet etsinler, camiaya birlik beraberlik mesajları versinler. İkisi de camia için çok önemli insanlar.

Haberin Devamı

‘Galatasaray mali devrim yapmalı’

‘1 milyar dolara yakın değerde gayrimenkul var’
Takımların tabi Galatasaray’ın da UEFA’nın mali kriterlerini tutturmaları her geçen gün zorlaşıyor. Kulüp Başkanı Duygur Yarsuvat yöneticilerin cebinden katkı sağladığını şahsi kefalet kullandığını söyledi. Çıkış ne; hisse satışı mı?
UEFA’nın kriterleri her geçen gün daha da zorlaşıyor. Sadece Türkiye’deki klüpler değil Avrupa’da da bir çok klüp bunlara uymakta zorlanıyor. Galatasaray da diğer bir çok klüp gibi zor bir dönemden geçiyor. Biz kısa sürede mali bir disiplin sağladık ancak önümüzdeki senelerde Galatasaray köklü reformlar, sportif ve mali devrim yapmak zorunda. Hisse senedi satışı orta ve uzun mesafedeki çözümümüze fayda sağlayacak mı, bunu tartışıyoruz. Bir taraftan da alternatif borçlanma, tahvil satışı gibi modeller üzerinde çalışıyoruz.
Galatasaray’ın hiç bir klüpte olmayan 1 milyar dolara yakın değerde gayrimenkulleri var. Bunlar Galatasaray’ın borçlanmasının çok azalmasına ve sürekli gelir sağlanmasına çok büyük fayda sağlar. Bu projeler bu yönde nasıl geliştirilir, onların üzerinde çalışıyoruz.

‘Hukuk mücadelem sürüyor’
Turks and Caicos, Dellis Cay adası ile ilgili sıkıntılar çözüldü mü?
Turks and Caicos’ta, adanın politik sorunları sırasında diğer yabancı işadamları gibi, benim de uğradığım büyük haksızlıktan dolayı hukuk mücadelelerim, çoğunu kazanarak, sürüyor. 2015 yılının pozitif sonuçlanacağı konusunda ümitliyim.