Ekonomi Gana’nın rüzgâr ve rezidans ‘kralı’ eski bir bankacı

Gana’nın rüzgâr ve rezidans ‘kralı’ eski bir bankacı

28.03.2011 - 02:43 | Son Güncellenme:

Türk işadamlarının Afrika çıkarmasında en dikkat çeken girişimci Gana’daki rüzgâr santralı ve rezidans projeleriyle Bank Asya eski Genel Müdürü Ünal Kabaca oldu

Gana’nın rüzgâr ve rezidans ‘kralı’ eski bir bankacı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül liderliğinde, Türk işadamlarının Gana ve Gabon’a yaptıkları gezide, bir çok ortaklığın temeli atıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu’nun (TUSKON) ortaklaşa düzenlediği iş forumlarında Ganalı ve Gabonlu işadamları, Türk meslektaşlarıyla buluştu.
Gezide en dikkat çekici girişimcilerden birisi de Bank Asya eski Genel Müdürü Ünal Kabaca oldu.
İş dünyasına hızlı bir giriş yapan Kabaca, geçen yıl Bank Asya eski yönetim kurulu başkanı Tahsin Tekoğlu ve Asyafin Turizm eski genel müdürü Gaffur Kahraman ile birlikte aldıkları ABK Enerji adına Gana’da ciddi girişimlere hazırlanıyor.

Volta nehrinde kurulacak
ABK Enerji’nin İzmir Söke’deki rüzgâr santralının montajını tamamladığını belirten Kabaca, Gana yatırımlarıyla ilgili şunları anlatıyor:
“Gana, yenilenebilir enerji için kanun hazırlıyor. Enerji ihtiyacı büyük. Bu ülkede rüzgâra yatırım yapacağız. Volta nehri kıyıları bu işe çok uygun. Bir inşaatta da küçük bir hissem var. Gana’da 100 dairelik bir rezidans inşaatı için uygun bir arsa bulduk.”
Kabaca, aynı zamanda Gana’nın İstanbul Fahri Konsolosu.
Türk Hava Yolları (THY) eski Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin de, işadamı hüviyetiyle Afrika gezisine katılan isimler arasındaydı. Ortağı olduğu ‘Özbakan Makina’ ile çelik konstrüksiyon ve çelik profil üreten Karlıtekin, Gana ve Gabon’da yerel işadamlarıyla temasta bulundu. Ancak Karlıtekin’in önceki görevini bilen bir çok girişimci kendisine havacılık ve THY ile ilgili konularda başvurdu.

Palmiye çiftliği
İskefe Deri’nin patronu Bilal Alkoç ise, palmiye ağacı meyvesinden elde edilen, gıda ve sanayide kullanılan ‘palm yağı’ üretimi için büyük bir yatırıma hazırlanıyor.
Gabon, Tanzanya veya Kenya’da bir palmiye çiftliği kurmaya hazırlandıklarını belirten Alkoç, “Ağaçlar dikilecek, rafineri kurulacak ve 4 - 5 yılda çiftlik üretime hazır olacak. Toplam maliyet 100 milyon doları bulabilir” diyor.
Tuzla’da, Türkiye’nin en çok deri üreten fabrikası olduklarını söyleyen Alkoç, 20 milyon dolar yatırımla kurdukları yeni bir tesiste eylülden itibaren ‘yenebilir gıda jelatini’ üreteceklerini de belirtti.
Alkoç, aynı zamanda Kenya İstanbul Fahri Konsolosu.

‘Kurtlar’ TUSKON’a girdi
Öte yandan, Kurtlar Vadisi dizisi ve filmlerinin yapımcısı Pana Film’in de, TUSKON bünyesindeki İstanbul Sanayici ve İşadamları Derneği’ne (İSİAD) üye olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘Prenses’in eşi Akra’da AVM kuruyor
Doğuş Holding’de üstlendiği önemli görevler nedeniyle ‘Doğuş’un Prensesi’ olarak anılan Doğuş Holding Strateji Bölüm Başkanı Özlem Denizmen’in eşi Onursal Kocatepe, Afrika yatırımcıları kervanına katıldı.
Progrup Yönetici ortağı Kocatepe, Gana’nın başkenti Akra’da ve ikinci büyük şehri Kumasi’de 20’şer bin metrekarelik iki alışveriş merkezi (AVM) yatırımı yapacağını açıkladı. Kocatepe, “İlk AVM inşaatı başladı. Gana’nın geleceğine inanıyoruz. Tahminimiz 5 yıl dolmadan yatırım bedelini geri alacağız” diyor.