Ekonomi Gayrettepe-Kağıthane Metro Hattı açıldı! Bakan Uraloğlu: Seyahat süresi 30 dakika olacak

Gayrettepe-Kağıthane Metro Hattı açıldı! Bakan Uraloğlu: Seyahat süresi 30 dakika olacak

29.01.2024 - 12:05 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı Açılış Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.

Gayrettepe-Kağıthane Metro Hattı açıldı Bakan Uraloğlu: Seyahat süresi 30 dakika olacak

Bakan Uraloğlu, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğiyle Türkiye Yüzyılı'na yaraşır proje hizmet ve eserlerin bir biri ardına hayata geçirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

22 Ocak 2023'te yaklaşık bir yıl önce Gayrettepe- İstanbul Havalimanı Metrosunun Kâğıthane-İstanbul Havalimanı kesiminin açılışının yapıldığını belirten Uraloğlu, "Bugüne kadar açılıştan itibaren 20 dakika sefer sıklığı ile günde 112 sefer yaparak; aylık ortalama 450 bin yolcu ağırladık ve yaklaşık 5.5 milyon yolcu taşıdık. Şimdi de hattımızın 3,5 kilometre uzunluğundaki Kağıthane-Gayrettepe etabını açmanın heyecanını, mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Bu kesimin de tamamlanmasıyla hat uzunluğu 37,5 kilometreye istasyon sayısı da 9'a ulaşmış oldu." diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, "Saatte 120 kilometre ile en hızlı metro araçlarının kullanıldığı hat olması ya da ilk defa yerli ve milli sinyalizasyon sisteminin kullanılması gibi birçok özelliğiyle "İLK'lerin, ve "EN'lerin projesi olan Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattımızın "EN'lerine bugün bir yenisi daha ekliyoruz." dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN EN DERİN METRO İSTASYONU

Bakan Uraloğlu, hizmete açılan Gayrettepe İstasyonuyla 72 metre derinliği ile Türkiye'nin en derin metro istasyonu olma özelliğine sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu istasyonunun hizmete alınmasıyla havalimanı metro hattımız Metrobüs ve Yenikapı-Taksim-Hacıosman Metro Hattıyla da entegre olacak. Hattın erişilebilirlik fonksiyonu gelişecek aynı zamanda Şişli ve Beşiktaş’ta Kağıthane ve Eyüp ilçelerine metro ile bağlanmış olacaktır. Böylelikle hemşerilerimiz; İstanbul Havalimanı’na Kabataş-Mahmutbey Metro Hattına entegre olarak doğrudan raylı sistem ile güvenli, hızlı ve ekonomik şekilde ulaşacaklardır." diye konuştu.

GAYRETTEPE-İSTANBUL HAVALİMANI SEYAHAT SÜRESİ 30 DAKİKA

Bakan Uraloğlu, projeyle Gayrettepe -İstanbul Havalimanı arası seyahat süresinin 30 dakika, Göktürk-Mahmutbey arası 38 dakika, Tekstilkent-İstanbul Havalimanı arası 45 dakika, Taksim – İstanbul Havalimanı arası 41 dakika, Taksim -Göktürk arası 26 dakika ve 4. Levent - İstanbul Havalimanı arasının 35 dakika olacağını açıkladı.

Gayrettepe-Kağıthane Metro Hattı açıldı Bakan Uraloğlu: Seyahat süresi 30 dakika olacak

Uraloğlu, bakanlık olarak İstanbul'da; Gebze-Halkalı Banliyö Hattı yani MARMARAY, Levent-Hisarüstü Metro Hattı, Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı, Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı ve Başakşehir-Çam Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattı ile dünyanın en özgün ve saygın kent içi raylı sistem projelerinin bir bir hayata geçirildiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

METRO HATLARININ UZUNLUĞU 131 KİLOMETREYE ULAŞTI

Bakan Uraloğlu, 8 Nisan 2023'te açılışı gerçekleştirilen Başakşehir-Kayaşehir Metrosuyla İstanbul'da yapımı tamamlanarak hizmete sunulan metro hatlarının uzunluğunun da 127,5 kilometre olduğunu belirterek, bugün açılışı yapılan Kağıthane-Gayrettepe arasındaki hat ile bu uzunluğun 131 kilometreye çıkarıldığına dikkati çekti.
Uraloğlu, "Yapımları devam eden; Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı, Halkalı-Başakşehir-İstanbul Havalimanı Metro hattı, Altunizade – Çamlıca Camii

Bosna Bulvarı Metro Hattı, Kazlıçeşme – Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi Olmak üzere Yapımı devam eden projelerimiz bittiğinde İstanbul’daki raylı sistem ağı uzunluğu 338,5 kilometreden 394,2 kilometreye yükselecek. Gururla belirtmek istiyorum ki aralıksız sürdürdüğümüz çalışmaların sonuçlarını da bir bir alıyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Uraloğlu, 2024 yılının ilk çeyreği içerisinde 8 istasyonu ile 8,3 km uzunluğundaki Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı'nı, 7 İstasyonu ile 8,4 km uzunluğundaki Bakırköy-Kirazlı Hattı'nı ve Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattımızın Arnavutköy-İstanbul Havalimanı arasındaki 14 kilometrelik kesimini tamamlayarak açılışlarını gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

2019 yılı Haziran ayına kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti yönetimindeyken 134,7 kilometre hattın inşaatına başlandığını belirten Uraloğlu, Mecidiyeköy Mahmutbey Metro Hattı ve Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattında test sürüşleri yapılmaya başlandığını ve Dudullu-Bostancı Metro Hattı’nda yüzde 70 fiziki ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

İSTANBUL’UMUZ İÇİN HİZMET AŞKIMIZ ASLA BİTMEYECEK

Bakan Uraloğlu, 2019 yılı yerel seçimlerinde devredildiğinde 134,7 km inşaatı devam eden 10 adet raylı sistem hatlarının ortalama ilerlemesinin yüzde 50 oranında olduğunu belirterek, "Yeni İBB yönetimi İstanbul'un ihtiyacı olan 1000 km raylı sistem hattının 2019 öncesinde planlanması yapılmış ve projeleri hazırlanmış olmasına rağmen, bir metre dahi yeni metro hattı projesinin inşaatına başlamadı. Biz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız olarak İstanbul’a hizmet etmeye devam ettik. Yapılmadığı için bakanlığımızca devralınan Başakşehir-Çam Sakura Şehir Hastanesi metrosunu, Sabiha Gökçen Havalimanı- Pendik metrosunu ve bir araya gelmemize vesile olan Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattımızı açtık." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum ile de İstanbul'un duraklama dönemine son vererek, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra İstanbul'un muradına kavuşacağını ifade eden Uraloğlu, "İstanbul'a hizmet aşkımız asla bitmeyecek ve İstanbul için planladığımız ulaşım projelerini birlikte hayata geçirerek, aziz İstanbul'a beraberce yeniden çağ atlatacağız. İstanbul'u geleceğe taşıyacak proje ve yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Metro Hattımızın inşa çalışmalarını başarıyla tamamlayan en üst kademesinden en alt kademesine kadar tüm yüklenici firma ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ediyor, başarılarının devamını temenni ediyorum." diye konuştu.