Ekonomi Gayrimenkul sektöründeki büyüme oranı yüzde 2.8 oldu

Gayrimenkul sektöründeki büyüme oranı yüzde 2.8 oldu

04.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son yıllarda ekonominin lokomotifi olan gayrimenkul sektörü 2012 yılının ilk üç aylık verilerine göre yüzde 2.8 oranında büyüdü. Kentsel dönüşüm ve yabancıya satışla birlikte sektörün büyümesini yılsonunda daha da artırması bekleniyor

Gayrimenkul sektöründeki büyüme oranı yüzde 2.8 oldu


Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan 2012 yılı birinci çeyrek döneme ilişkin Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektörü Raporu’nda, dünya ekonomilerindeki ve gayrimenkul sektörlerindeki yavaşlayan büyümeye dikkat çekildi. Türkiye’nin 2012 yılının ilk üç ayındaki büyüme oranının dünyadaki bu yavaşlamanın ve ‘ekonomiyi soğutma’ önlemlerinin de etkisiyle yavaşladığı, ancak ABD, Euro Bölgesi ve Japonya’nın da önünde yüzde 3.2 olarak gerçekleştiği vurgulandı. Türkiye ekonomisindeki büyüme hızındaki düşüş tüm alt sektörlere yansırken, raporda gayrimenkul sektörünün ise 2012 yılı ilk çeyreğini yüzde 2.8 büyüme ile tamamladığı belirtildi.
2012 yılı ilk üç ayındaki ekonomik büyüme oranlarının verildiği raporda, oranların ABD’de yüzde 1.9, Japonya’da yüzde 2.7, Euro Bölgesi’nin ise yüzde -0.1 olarak gerçekleştiği belirtildi. Raporda küresel yavaşlamanın Çin’de de etkisini gösterdiği ve bu ülkede de büyüme oranının yüzde 8.1’e düştüğü vurgulandı.
Rapora göre ABD’de inşaat harcamalarında kıpırdanma, konut satışlarında sınırlı artış yaşanırken, ticari gayrimenkul fiyatları endeksi ise durağanlaştı. Avrupa’da ise inşaat sektöründeki küçülme devam etti.

Ticaride sorun yok
Yüksek kredi faiz oranlarının kredi talebini sınırlandırdığı, bunun da faiz oranlarda gevşemeye yol açtığı belirtilen raporda, ticari gayrimenkulün ise ekonomideki yavaşlamadan olumsuz etkilenmediği belirtildi. Raporda ofis, AVM, otel yatırımlarının devam etmesine karşın kiralama talebi ve doluluk oranlarında sıkıntı yaşanmadığı vurgulandı.

3 ayda 96 bin konut satıldı
Yılın birinci çeyreğinde Türkiye’de inşaat sektörü yüzde 2,8 büyürken, alınan konut yapı ruhsatları sayısı 115 bin 637 olarak gerçekleşti. Konut kredilerinde yıllık büyüme hızı yüzde 11,5 olarak gelişti. İlk çeyrekte kullandırılan yeni konut kredisi 4,78 milyar lira oldu. Konut kredisi aylık faiz oranı ise ortalama yüzde 1,25’e geriledi. Konut satışları 96 bin 92 adet olarak gerçekleşti. Konut fiyatları ve konut kiralarında sınırlı artış yaşandı.

AVM sayısı 284’e çıktı
AVM’lere de değinilen raporda açılan 5 AVM ile birlikte toplam AVM sayısı 284’e, toplam kiralanabilir alan büyüklüğü 7,49 milyon metrekareye ulaştığı belirtildi. İstanbul ofis piyasasında MİA bölgesi A ve B tipi ofislerde düşük boşluk oranları sürerken, kiralar durağanlaştı. Lojistik binası ve AVM kiralarında ise durağanlık devam etti.

24 GYO kuruldu
Rapora göre, İMKB’de işlem gören GYO sayısı 24’e yükselirken, İMKB’deki GYO’ların toplam piyasa değerleri ise 13,8 milyar lira olarak gerçekleşti. Yabancılara gayrimenkul satışı 557 milyon dolar, doğrudan yabancı sermaye yatırımları da 149 milyon dolar oldu.

Haberin Devamı

‘SEKTÖR İKİNCİ YARIDA ATAĞA GEÇER’
Raporu değerlendiren GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Türk inşaat sektöründeki büyümenin öngörülebilir ve temkinli bir büyüme oranı olduğunu belirtti. Gayrimenkul sektörünü olumlu yönde etkileyecek kentsel dönüşümün henüz başlangıç aşamasında olduğunu ifade eden Gökkaya, Afet Yasası’nda henüz ön hazırlık çalışmalarının yürütüldüğünü ve yabancılara mülk satışı ile ilgili düzenlemelerde ise oturma izni, kredi kullanımı gibi tamamlayıcı unsurların beklendiğini belirtti. Gökkaya, “Özellikle yılın ikinci yarısında vites büyütüp hızlanarak, sene sonunda öngörülen büyüme oranını yakalaması beklenmektedir” dedi.

Yabancıya 557 milyon dolarlık satış yapıldı
* Avrupa Euro bölgesinde inşaat sektöründe küçülme sürüyor.
* Türkiye inşaat sektörü yüzde 2.8 büyüdü.
* Alınan konut yapı ruhsatları sayısı 115.637 olarak gerçekleşti.
* Konut kredilerinde yıllık büyüme hızı yüzde 11.5 olarak gelişti.
* İlk çeyrekte kullandırılan yeni konut kredisi 4.78 milyar TL. olarak gerçekleşti.
* Konut kredisi aylık faiz oranı ortalama yüzde 1.25’e geriledi.
* Konut satışları 96.092 adet olarak gerçekleşti.
* Konut fiyatları ve konut kiralarında sınırlı artış yaşandı.
* Açılan 5 AVM ile birlikte toplam AVM sayısı 284’e, toplam kiralanabilir alan büyüklüğü 7.49 milyon metrekarey ulaştı.
* İstanbul ofis piyasasında MİA bölgesi A ve B tipi ofislerde düşük boşluk oranları sürüyor, kiralar durağanlaştı.
* Lojistik binası ve AVM kiralarında durağanlık sürüyor.
* İMKB’de işlem gören GYO sayısı 24’e yükseldi. Toplam piyasa değerleri ise 13.8 milyar TL olarak gerçekleşti.
* Yabancılara gayrimenkul satışı 557 milyon dolar, doğrudan yabancı sermaye yatırımları 149 milyon dolar oldu.

Haberin Devamı

GÜNÜN PROJESİ/EVİNPARK REZİDANS

Ataşehir'de metrekareyi 3.900 liradan başlattı

Koyuncu Grup ve Sefa İnşaat ortaklığıyla oluşan Koza Konut’un yeni projesi Evinpark Rezidans, İstanbul’un yeni yaşam ve finans merkezi Ataşehir’de gerçekleştiriyor. Firmanın kendi arazisi üzerinde hayata geçirilen proje, 214 bağımsız birimden oluşuyor.
8 bin metrekare arazi üzerine kurulu Evinpark Rezidans, toplamda 42 bin metrekare inşaat alanına sahip. 15’er katlı bloklardan oluşan projede, 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçenekleri sunuluyor. 4 bin 200 metrekarelik yeşil alanın tasarlandığı projede, sauna, Türk hamamı, buhar odası, kapalı havuz, toplantı salonları, vitamin bar, kütüphane, kafeler, fitness center dışında çocuk parkı, basket sahası, kamelyalar ve her bir daire de kat bahçelerine yer veriliyor. Deniz manzaralı konutların yar aldığı proje, 2+1 dairelere 1’er araçlık, 3+1, 4+1 ve dubleks dairelere 2’şer araçlık otopark alanı tahsis ediliyor.
Kaba inşaatın tamamlanmak üzere olduğu projede, dairelerin brüt metrekare fiyatları 3 bin 900 liradan başlıyor. Projenin teslim tarihi ise 31 Mart 2013 olarak belirtiliyor.

Haberin Devamı

YAKIN PLAN
Yeri: Ataşehir
Yapımcı firma: Koza Konut
Teslİm tarİhİ: Mart 2013
Toplam konut sayısı: 214
konut tipleri: 2+1, 3+1, 4+1
Konut fiyatı: 3.900 TL/m2

Haberin Devamı

TOKİ’den memnuniyet oranı yüzde 65 çıktı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, son 5 yılda TOKİ’den konut alan 37 bin 241 müşteri üzerinde yapılan ankette, genel memnuniyet oranının ortalama yüzde 65.44 olduğunu açıkladı. Bayraktar, konut seferberliği kapsamında, idarenin inisiyatifinin dışında, daha önceden öngörülemeyen ve istenmeyen birtakım aksamalar yaşanabildiğini belirterek, çok hızlı bir şekilde bu durumların üzerine giderek, gereken teknik ve yasal önlemleri süratle yerine getirdiklerini söyledi.
Bayraktar, bazı durumlarda konut teslimlerinin gecikebildiğini belirterek, şunları söyledi:
“İşin yapımında arsaların tevhidi, proje yapımı, kamulaştırma ve mülkiyet işlemleri ile ilgili belediyelerin yükümlülüklerini yerine getirememesi ve belediyeden alınacak izinler ile imar planı değişiklikleri gibi nedenlerle teslimde gecikmeler meydana gelebilmektedir. Bu durumlarda yüklenicinin sözleşmenin ifasına ilişkin yükümlülüklerini, öngörülen sürede yerine getirememesi durumunda, gerekçeli süre uzatmaları yıllardan beri verilebilmektedir. İdarenin konut alıcıları ile imzalamış olduğu sözleşmede öngörülmüş olan sürede konutu teslim edememiş olmasından kaynaklanan nedenlerle idare aleyhine davalar açılmaktadır. Bu dava sayılarını en aza indirgemek için, konut alıcıları ile idare arasında imzalanan sözleşmelerde, teslim süresi 24 aya çıkartılarak, azami teslim süresinin 30 ayı geçemeyeceği hükmü ilave edilmiştir.”

22 bin dava açıldı
Bayraktar, alıcılar tarafından TOKİ aleyhine açılan 22 bin 938 tazminat davası bulunduğunu ifade ederek, konut teslimlerindeki gecikmelerden dolayı hak sahiplerine Haziran 2012 tarihi itibarıyla 97 milyon 652 bin lira ödendiğini bildirdi. Bayraktar, bu davaların yanı sıra, teslim edilen konutlarda eksik ve kusurlu işler olduğu iddiasıyla da TOKİ aleyhine 2 bin 298 dava açıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Emre Arolat Londra Mimarlık Festivali’nde

Emre Arolat, dünyanın en önemli mimarlık etkinliklerinden olan Londra Mimarlık Festivali (London Festival Of Architecture) kapsamında, 6 Temmuz 2012 Cuma saat 17:30’da The Hub: King’s Cross’da ‘Is Istanbul On The Way of Londonisation?’ ( ‘İstanbul Londralaşıyor mu?’) başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek.
Moderatörlüğünü WAF (World Architectural Forum) Başkanı ve Ağa Han Komitesi eski Başkanı Prof. Dr. Süha Özkan’ın üstleneceği etkinlikte Arolat, İstanbul’un güncel muhafazakar-neoliberal politikalar altındaki hızlı kentsel gelişimi ile Londra’nın 80’li yıllarda geçirdiği dönüşümü karşılaştırarak İstanbul’un bugün içinde bulunduğu süreçte mimarlığın rolünü sorgulayacak. Dünyaca ünlü mimarlık kuramcısı Charles Jencks’in konu hakkındaki değerlendirmesi ile devam edecek olan etkinlik; Süha Özkan, Charles Jencks ve Emre Arolat’ın gerçekleştireceği panelle son bulacak.
23 Haziran – 23 Eylül tarihleri arasında Londra’da gerçekleşecek olan International Design and Architecture Showcase kapsamında gerçekleşecek olan etkinlik kapsamında 25 Haziran – 8 Temmuz arasında Londra’nın değişik bölgelerinde sergiler, paneller, konuşmalar düzenlenecek.

Van’daki kalıcı konut sayısı 20 bine yaklaştı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Van merkez ve Erciş'te yaşanan deprem felaketinin ortaya çıkardığı acil barınma sorununun en kısa sürede çözülmesi amacıyla başlattığı çalışmaları hızla sürdürüyor. Bu amaçla inşa edilecek konutların sayısı 20 bin’e yaklaştı. İnşaatları devam eden 15 bin 323 konutun ardından TOKİ, 2 bin 148 konutun ihalesini daha sonuçlandırdı. Böylelikle Van’a inşa edilecek konut sayısı 17 bin 471’i buldu. TOKİ, konutları Ağustos ayı sonundan itibaren afetzedelere vermeyi planlıyor.
Van’da 15 bin 323 kalıcı konutun inşaat çalışmalarını sürdüren idare, son ihalelerle birlikte Van’da toplam 17 bin 967 konut, 27 okul, 27 cami, 10 ticaret merkezi ve 17 büfe rakamına ulaştı.

Sinpaş GYO, 6 ayda 1141 konutu teslim etti

Sinpaş GYO, 2012 yılının ilk 6 ayında 1141 konut teslim etti. Firmadan yapılan açıklamaya göre, Sancaktepe’deki Aquacity projesi 577 teslimle ilk sırada bulunuyor.
Sinpaş GYO, 2012 yılının ilk 6 aylık sürecinde Samadıra Lagün projesinde 40, Bursa Modern1-3 projesinde 140, Halkalı Bosphorus City projesinde 359, Aquacity projesinde 577 ve Ankara Aquacity İncesu projesinde 25 olmak üzere toplam 1141 konutun teslimini gerçekleştirdi.
Açıklamada firmanın satış rakamlarına da yer verildi. Buna göre firma, 2012 yılının ilk 6 aylık sürecinde toplam 968 konut sattı.

Konut kredisinde yüzde 0.98 faiz oranı sunuyor

Bir Şekerbank iştiraki olan Şeker Finans, Temmuz ayı boyunca 5 yıl ve üzeri vadelerdeki konut kredisinde yüzde 0,98 faiz oranı uygulayacak.
Konut kredisinde 30 yıla varan vadelerde uygun ödeme seçeneği ile Türkiye’de gerçek anlamda ilk mortgage ürününü sunan Şeker Finans, dosya masrafını ise yüzde 1,5 olarak sabitledi.
Sektörde bir ilki gerçekleştirerek konut kredisinde 30 yıla varan vade seçenekleri ile en uzun vadeli konut kredisini sunduklarını belirten Şeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker, “30 yıl vadeli konut kredisiyle ev sahibi olan kişinin, vade süresi tamamında ödediği kredi taksit tutarı, aynı süre içinde, yıllık yüzde 6 kira artışı ile oluşacak kira bedelinden daha az tutuyor ve böylece ‘Kira öder gibi ev sahibi olmak’ sloganı gerçek oluyor” dedi.

BDDK sekiz şirkete değerleme yetkisi verdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 8 şirkete “gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmeti verme yetkisi verdi. Şirketler, Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde yetkilendirildi.
Buna göre kurul, Nova Taşınmaz Değerleme ve Danışmanlık (İstanbul), Area Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık (Ankara), Akademi Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık (İstanbul), Archi Danışmanlık ve Gayrimenkul Değerleme (İstanbul), Dega Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık (Ankara), Kalme Kurumsal Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık (Ankara), Adım Gayrimenkul Değerleme (Ankara) ve Limit Gayrimenkul Değerleme Hizmetleri’ne (İzmir) yetki verdi.