Ekonomi GAYRİMENKUL YARALARINI MÜTEKABİLİYETLE SARACAK

GAYRİMENKUL YARALARINI MÜTEKABİLİYETLE SARACAK

30.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi Parkı ve 17 Aralık olayları, artan faizler derken 2013 yılını yaralı kapatan inşaat sektörü yaralarını mütekabiliyet yasası ile sarmaya çalışıyor. İç pazarda yaşanan olumsuzluklara rağmen sektörün oyuncuları 2014 yılına umutla bakıyor. Yeni konut projelerinde son haftalarda frene basan Türk yatırımcıların yerini yabancı yatırımcılar alıyor.

GAYRİMENKUL YARALARINI MÜTEKABİLİYETLE SARACAK


Türkiye’de yaşanan siyasal sorunların, gayrimenkul sektörünü dalgalandırdığına dikkat çeken Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Mayıs ayında yaşanan Gezi Parkı olayları, yabancı yatırımcının konut alımını durdurmuştu. Sadece yabancı yatırımcı değil, konut sahibi olmak isteyen Türk yatırımcıları da olumsuz etkilenmişti. Ancak dış pazardaki Türkiye’nin imajı Gezi Parkı sonrası daha da güçlendi. Yabancı yatırımcılar Türkiye’nin Gezi Parkı olaylarını en az hasarla atlattığını görünce daha da güven duydu. Öyle ki olaylar son bulduktan sonra satışlar önceye kıyasla daha da artmıştı” dedi.

Satışta frene basıldı
17 Aralık sonrası yaşanan olaylarla dövizin önlenemeyen artışı yerli yatırımcıya gayrimenkul satışlarını düşürürken, yabancı yatırımcıların ise iştahını kabarttığını anlatan Demir, Türk yatırımcısından çok yabancı yatırımcılara konut sattıklarını ifade etti.
Hamit Demir, bugün geldiğimiz noktada yabancı yatırımcıların dövizin artışını fırsata çevirdiğini söyleyerek, “2013 yılında Demir Romance’ın yaklaşık yüzde 15’lik dilimini yabancılara sattık. 2014 yılına yabancı yatırımcılara konut satışına tam gaz devam ediyoruz. Geride bıraktığımız ocak ayında satışını yaptığımız 28 konutun 18’ini yabancı yatırımcılara sattık” diye konuştu.
Yerli yatırımcının konut alımında frene bastığını söyleyen Hamit Demir, halen iç pazarda bir durgunluk yaşandığını açıkladı.

‘İç pazar hareketlenir’
Bu olaylar 5-6 ayda dindikten sonra iç pazarın hareketleneceğini öne süren Demir, “Ancak bu sefer de yerli yatırımcılar diledikleri lokasyon ve projede konut bulmakta zorluk çekecekler. Geç kalmamaları adına konut almak isteyenlerin elini çabuk tutmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yabancılar ‘marka’ istiyor
Yabancı yatırımcıların artık ayağı yere basan inşaat firmalarının konut projelerini tercih ettiklerini kaydeden Demir, “Yabancı yatırımcılar artık Türkiye’de iyiyle kötüyü ayırır hale geldi. Geçmişte yaşadıkları konut alma tecrübeleriyle yeni projeleri geziyorlar. Projeyi yapan firmanın geçmişini ve yaptığı projeleri inceleyerek karar veriyorlar” dedi.

SIESTA’NIN SON ETABI İÇİN KAMPANYA YAPTI

İzmir’in mega projesi 2300 konutluk Siesta’nın son etabı Soyak Siesta Oxygen’de 1+1 dairelerin 118.500 TL’den satışları devam ediyor. 29 Ocak’a kadar süren kampanyada % 1 peşinatlı ve hemen teslim edilen konutların ödemelerine 1 yıl sonra başlamak mümkün.
1+1 dairelerin yanı sıra kampanya kapsamında 2+1, 3+1, 2+1 bahçe katlı ve 3+1 bahçe katlı konutlar da yer alıyor. Kampanya kapsamında tüm konutlar % 1 peşinat ve % 1 KDV taahhüdüyle satılıyor. Kampanya aynı zamanda konut sahibi olmak isteyenler 120 ay vade ve 0.97 faiz oranlı ödeme avantajı da sağlıyor.
Kampanyada 118.500 TL olan 1+1 daireler 1.185 TL peşinatla, 198.500 TL olan 2+1 daireler 1.985 TL peşinatla, 263.500 TL olan 3+1 daireler 2.635 TL peşinatla, 199.000 TL olan 2+1 bahçe katları 1.990 TL peşinatla, 355.500 TL olan 3+1 bahçe katları 3.555 TL peşinatla satılıyor.

600 ev bulunuyor
Toplam 600 konuttan oluşan proje, yeşil bina olarak tasarlanıyor. LEED Silver sertifika adayı olan Soyak Siesta Oxygen’de enerji ve su tasarrufu sağlayacak uygulamaların yanı sıra, doğal aydınlatmayı destekleyen mimari tasarım bulunuyor.
Bisiklet park alanları, elektrikli araç sarj ünitelerinin yer aldığı projede, ısı tasarrufu sağlayan konfor camlar kullanılıyor.

Haberin Devamı

‘Faiz artışı konut sektörünü senetli satışa zorlar’

Para Piyasası Kurulu’nun faizleri 4-5.5 puan artırması, dolar ve euro’da hızlı düşüş yarattı. Bununla birlikte konut faizlerinde yaşanan artış gayrimenkul yatırımcısını yeni planlar yapmaya zorlayacak gibi görünüyor. Altın ve dövizin yanı sıra en önemli yatırım aracı olan gayrimenkulde gözler yatırımcılara çevrildi. Viaport Venezia Satış & Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu, konut kredilerinde yaşanan artışla firmaların yeni kampanyalar düzenleyeceğini söyledi.
Özellikle yerli iç piyasada finansmanı güçlü olan firmaların banka kredisine alternatif olan vade farksız taksitlendirme planları ve senetlendirme üzerine kampanyalar oluşturacaklarını belirten Cenk Hayırlıoğlu, “Döviz kurlarında sağlanacak istikrar sonrasında faizlerin tekrar gevşemesini bekliyoruz. Yatırım ibresi ağırlıklı gayrimenkule dönecek” diye konuştu.

‘Yabancı için fırsat’
Merkez Bankası’nın şok faiz artışı, altın, döviz ve gayrimenkul yatırımcılarını tedirgin etti.
Yaz aylarından beri altında yaşanan düşüş, dövizde de yaşanan faiz indirimiyle birlikte piyasalarda şok etkisi yarattı.
Şimdi ise akıllara dolar kurunda yaşanan yükselişten faydalanan yabancı yatırımcıların ne yapacağı sorusu geldi. Hayırlıoğlu, yabancı yatırımcının 2014’ün yıldızı olduğunu belirterek, “Dövizdeki düşüşün yurtdışı yabancı müşterinin alımlarını etkilemeyeceğini düşünüyorum. Mevcut konjonktürdeki döviz kurları yabancı için “hemen al” fırsatı veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Ataşehir’de yeni ofis bloğunu satışa çıkardı

Haberin Devamı

Ataşehir’de kurulan İstanbul Finans Merkezi’nde yer alan Sarphan Finans Park projesini TOKİ iştirakleri Emlak Konut GYO ve Emlak Pazarlama İnşaat (EPP) işbirliğiyle inşa eden Sarp Group, satışları tamamlanan C Blok ofislerinden sonra B Blok ofislerinin satışına başladı.
Sarphan Finans Park Ofisleri’nde bulunan ses yalıtımı, sesten dolayı oluşabilecek konsantrasyon kaybını önlüyor. Her ofisin kendisine ait özel depo alanı her türlü ihtiyacı karşılayabilecek şekilde tasarlanıyor.
Sabiha Gökçen Havaalanı ile metroya yakın mesafede konumlanan Sarphan Finans Park B Blok Ofisleri, işlevsel tasarımı ile dikkat çekiyor.

Antalya’da geçen yıl 60 bin konut satıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı Ekim- Kasım- Aralık aylarını kapsayan 4. dönem Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’de 282 bin 835 konut satış sonucu el değiştirdi. İlk sırada 58 bin 318 konut ile İstanbul yer alırken, 31 bin 785 konut ile Ankara ikinci, 17 bin 316 konut ile İzmir üçüncü, 14 bin 895 konut ile Antalya dördüncü, 10 bin 71 konut ile Bursa beşinci oldu.
2013’te Türkiye’de 1 milyon 144 bin 989 konut satış sonucu el değiştirdi. Sıralama yine İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa şeklinde oldu. Antalya merkez ve ilçelerinde 37 bin 874’ü diğer satışlar, 21 bin 159’u ise ipotekli satışlar olmak üzere toplam 59 bin 33 konut satıldı.

Haberin Devamı

Stüdyo dairede peşinatı mayısa kadar erteliyor

Peşinatı mayısta ödeme imkânı sunan Stüdyo 24’te 60 ay 0.88 kredi oranı fırsatıyla konut sahibi olmak mümkün. Ispartakule’de yükselen Stüdyo 24, Cathay İleri Teknolojiler tarafından inşa ediliyor. 489 konuttan oluşan projede 2 blok bulunuyor.
Stüdyo 24'ten banka kredisi kullanarak da ödeme yapılabiliyor. 15 bin metrekare arsa üzerine kurulan projede açık ve kapalı otopark alanları yer alıyor. 15 katlı bloklardan oluşan Stüdyo 24’te yüzme havuzu, fitness center, güneşlenme terası, kafe ve sinema mevcut. Pop, Modern ve Cozy stilleriyle dikkat çeken Stüdyo 24 konsepti aynı zamanda Halkalı’da da yer alacak.

Sultanbeyli’de teslimler haziranda başlayacak

Sultanbeyli’de yükselen Sinpaş Liva Turkuaz’da teslimler haziran ayında başlayacak. 824 konuttan oluşan projenin tamamı ise yılsonunda teslim edilecek. 17 bin 600 metrekaresi yeşil alanlardan oluşan projede sosyal donatıların yanı sıra 4.700 metrekarelik biyolojik gölet yer alıyor.
Toplam 52 bin 250 metrekare alana inşa edilen Liva Turkuaz projesine TEM otoyollarına bağlantı sayesinde kolaylıkla ulaşılabiliyor. Projede 53 ile 214 metrekare arasında değişen, 1+1’den 4+1’e kadar bahçe katı, normal kat ve teras katı daire seçenekleri satışa sunuluyor.