Ekonomi Geceyi katalım çok yol alalım

Geceyi katalım çok yol alalım

25.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ulaştırmada gece taşımacılığını yeterince değerlendiremediğini söyleyen İSO Başkanı Bahçıvan, TCDD’nin de özelleştirme sürecinin bir an önce tamamlanması çağrısında bulundu

Geceyi katalım çok yol alalım

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Gelişmiş ülkelerde taşımacılık açısından şehirler her zaman geceleri canlıdır. Kaynakların iyi kullanılması gereken bir dönemde olmamıza rağmen ulaştırmada geceyi ne yazık ki yeteri kadar kullanamıyoruz. Bu konuda atılacak adımlar inanıyorum ki ekonomimize büyük fayda sağlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın katılımıyla düzenlenen İSO’nun temmuz ayı toplantısında konuşan Bahçıvan, üretime yönelik öncü göstergelerden Türkiye ekonomisinin en kötüyü geride bırakarak toparlanma sürecine girmiş olduğunu teyit eden sinyaller aldıklarını söyledi.

Bahçıvan, yılın ilk altı ayında ihracat artışının yüzde 2.2 ile düşük oranda olmasında, haziranda bayram tatili sebebiyle yaşanan iş günü kaybının etkisinin olduğunu aktararak, “Bu nedenle temmuzda daha güçlü bir artış  görebiliriz. Bu vesileyle son dönemlerde alışkanlık haline gelen bayram tatillerinin uzatılması kararlarının gözden geçirilmesini ve reel ekonomi için  ciddi bir verimsizlik yaratan bu önceden planlanmamış davranışların artık son bulmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘TCDD özelleşsin’

Bahçıvan, Türkiye’nin dünyanın en önemli kavşaklarından biri konumunda olduğunu, en fazla dört saatlik uçuşla Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu ekseninde 1.5 milyar insana ve 7.5 trilyon dolar ticaret hacminin olduğu bölgeye ulaştığını vurguladı.

Bahçıvan, Türkiye’nin kara yolu ve hava yolu taşımacılığında elde ettiği başarıların, deniz ve demir yolu ulaşımında kendini gösteremediğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Demir yolu taşımacılığının gelişmesi için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) özelleştirilme sürecinin bir an önce tamamlanması gerekiyor. Raylı ulaşım, ülkelerin gelişmişlik düzeyi açısından çok önemli bir gösterge. Yalnızca maliyet avantajı ile değil ulaşımı sağlıklı ve kaliteli bir şekilde gerçekleştirme yönüyle de dünyada en çok tercih edilen  yöntemlerin başında geliyor. Özellikle OSB’lerin demiryollarıyla entegre olması ve demir yolu - liman bağlantısının kurulması, otomotiv sanayimiz başta olmak üzere tüm sektörlerimiz için çok önemli.

Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerimizin tarımsal üretim  ihtiyacını karşılayan güney bölgelerimizden taşımacılık, soğuk hava altyapısı ile  donatılmış büyük gemilerle yapılırsa hem maliyetler düşecek hem de ürünlerdeki  fire büyük ölçüde önlenecek. Bu adım ülkemizin enflasyonla mücadelesine önemli katkı sağlayacaktır. Yine rekabet gücü artışı için sanayideki akaryakıt ve enerji üzerindeki vergiler gözden geçirilmelidir.”