Ekonomi Gelir dağılımında yaprak kıpırdamadı

Gelir dağılımında yaprak kıpırdamadı

30.07.2010 - 02:35 | Son Güncellenme:

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK)araştırmasına göre, Türkiye’de gelir dağılımında en yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 arasındaki gelir farkı, 2008’de de bir önceki yılda olduğu gibi 8.1 katta kaldı

Gelir dağılımında yaprak kıpırdamadı

Araştırmaya göre, kurumsal olmayan nüfusun yüzde 58.7’si, iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek yiyemiyor, yüzde 45.5’i yeni giysiler alamıyor, yüzde 88.8’i evden uzakta bir haftalık tatil yapamıyor.
2008 yılı itibariyle Türkiye’de 69 milyon 231 bin kurumsal olmayan nüfus bulunuyor. Kurumsal olmayan sivil nüfus, hanelerde ikamet eden nüfus anlamına geliyor. Başka bir deyişle, okul, yurt, otel, çocuk yuvası, huzurevi, özel nitelikteki hastane, hapishane, kışla ya da orduevinde ikamet edenler dışında kalanları ifade ediyor.

Güneydoğu yine sonda
İstanbul Bölgesi, 11 bin 881 lira ile ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir geliri en yüksek bölge oldu. En düşük ortalamaya sahip bölge ise 4 bin 193 lira ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu. Maaş-ücret gelirleri, yüzde 41.9 ile toplam gelir içinde en fazla paya sahip gelir türü olarak belirlendi.
Bunu, yüzde 22.4’lük oranla müteşebbislik gelirleri takip etti. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir gelirleri kullanılarak çeşitli göreli yoksulluk sınırları da hesaplandı. Buna göre, nüfusun yüzde 16.7’si yoksulluk riski altında.

Haberin Devamı

Yaşam koşulu göstergeleri:
- Yüzde 61’i kendilerine ait konutta oturuyor
- Yüzde 39’unun konutunda sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi ve benzeri sorunlar söz konusu
- Yüzde 38.5’inin oturduğu konutta izolasyondan dolayı ısınma sorunu yaşanıyor
- Yüzde 57.7’sinin hanesinin taksit ödemeleri ve borçları (konut alımı ve konut masrafları dışında) bulunmakta, bu borç ödemeleri yüzde 25’inin hanesine çok yük getiriyor
- Yüzde 58.7’si iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek yiyemiyor