Ekonomi ‘GENERAL’ YATIRIM

‘GENERAL’ YATIRIM

28.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’li teknoloji devi General Electric (GE) Türkiye’de 3 yıl içinde yapacağını taahhüt ettiği 900 milyon dolarlık yatırımın 515 milyon dolarlık ilk kısmını enerji, sağlık, uçak motoru parçaları yapımı ve lokomotif üretimi sektörlerinde yapmakta olduğunu açıkladı.

‘GENERAL’ YATIRIM



GE ve TEI, GE Havacılık ve Fransız firması Snecma’nın ortak girişimi olan CFM International için Türkiye’de blisk (yekpare kanatçık ve diski) üretimine yönelik uzun vadeli bir tedarik sözleşmesi imzaladı. Yeni nesil uçak motoru olan CFM International’ın LEAP motorlarında hayati bir parça olan blisk, TEI’nin Eskişehir fabrikasında üretilecek.
GE ayrıca Kırıkkale’de Gama Holding ile ortak şirketleri Gama Enerji aracılığıyla 400 milyon euro yatırımla 840 megavatlık enerji santrali kuracak.

Rüzgârdan lokomotife...
Türkiye’de temaslarda bulunan GE CEO’su Jeffrey Immelt, Türkiye’de TEI ile birlikte üretilecek blisk parçalarıyla yapılacak yeni nesil LEAP uçak motorlarının bir önceki versiyonlara göre yüzde 15 daha düşük yakıt tüketeceğini söyledi. LEAP motor ailesi, kompresor disk ve palelerinin yekpare parçadan üretilmesi ile elde edilen ve blisk adı verilen parçaların kullanımıyla, motorun ağırlığını azaltıyor ve yakıt verimliliği sağlıyor.
Immelt, “Yaptığımız bu anlaşmayla bu uçak motoru parçalarının burada üretimiyle birlikte 1.5 - 2 milyar dolarlık iş hacmi ve 200 yeni istihdam yaratılacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Türkiye’den ayrıca rüzgâr türbini parçaları satın aldıklarını ve rüzgâr santrallerine yatırım yaptıklarını belirten Immelt, “Türkiye’de rüzgâr türbini üretimi konusunda ise çok büyük bir destek olduğunu görüyorum. Türkiye’de büyüme ve gelişme sürdükçe türbin üretimi ve dizaynı gibi konularda da adımlar atacağız” diye konuştu.
Sağlık alanında kamu özel işbirliği şeklinde büyük yatırımlar yaptıklarını belirten Immelt, “Bu alanda da büyük fırsatlar görüyoruz” dedi. GE’nin açıkladığı yatırımlar kapsamında geçen yıl aralık ayında Eskişehir’de Tülomsaş ile birlikte kurulan lokomotif üretim fabrikası da yer alıyor.
Bu tesiste 2023 yılına kadar 1.5 milyar dolarlık ihracat geliri potansiyeli hedefleniyor. GE ayrıca iştiraki GAMA Enerji ile Manisa’da 2014 yılında faaliyete geçmesi beklenen 35 MW’lik GÖK II rüzgar santrali projesini de yürütüyor.