Ekonomi Gerçekte suç olan sanalda da suçtur

Gerçekte suç olan sanalda da suçtur

07.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bakan Arslan, internetten yapılan TV yayınlarında bir düzenleme olmadığını belirtirken, gerçek hayatta suç teşkil eden her şeyin ‘sanal ortamda da’ suç olduğuna dikkat çekti

Gerçekte suç olan sanalda da suçtur

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, internet üzerinden yapılan televizyon yayınlarına ilişkin herhangi bir düzenleme olmadığını ve bu nedenle bazı yanlışlar yapılabildiğini belirterek, “Amacımız bir yasal düzenleme getirmek ve bu yanlışlığın önüne geçmek. Kesinlikle kimsenin yaptığı doğru yayına, değer yargılarımız çerçevesinde yaptığı çalışmaya müdahale etmek değil” dedi.

Haberin Devamı

Arslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) koordinasyonunda gerçekleştirilen ‘Güvenli İnternet Günü 2018’ etkinliğinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

‘Sınırsız özgürlük yok’

Meclise sevk edilen torba yasa tasarısında yer alan ‘İnternetten yayın yapmanın Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetiminde olacağı’na yönelik düzenlemenin ‘internette sansür’ olarak yorumlanmasına ilişkin soru üzerine Arslan, gerçek hayatta suç teşkil eden her şeyin sanal ortamda da suç olduğuna dikkati çekti.

Arslan, özgürlüklerin hiçbir alanda sınırsız olamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Başkalarının özgürlük alanına müdahale ediyorsanız orada bir sınırlama başlıyor. Biz televizyon ve radyo yayınları konusunda milli güvenliğe, ülkenin ahlaki değerlerine yanlışlık yapılıyorsa bununla ilgili tedbir almak, işlem yapmak durumundayız. Televizyonlarda sansür yok, her program yayınlanabiliyor. Ülkemizin ve insanımızın değer yargıları çerçevesinde herkes yayınlarını yapıyor. Ülkenin, milli güvenliğine, bekasına, insanımızın değer yargılarına zarar verecek bir yayın yapılıyorsa o zaman müdahale ediliyor.

Haberin Devamı

İnternetten yapılan TV yayınlarında bir düzenleme olmamasından kaynaklı insanlar yanlışlık yapabiliyor. Amacımız bir yasal düzenleme getirmek ve bu yanlışlığın önüne geçmek. Kimsenin yaptığı doğru yayına, değer yargılarımız çerçevesinde yaptığı çalışmaya müdahale etmek değil. TV yayıncılığında normal olan her şeyin internet yayıncılığında da yapılabilmesini istiyoruz.”

‘Güvenlik önemli’

Bakan Arslan, internet güvenliğiyle ilgili de, “Bu konuda küresel boyutta iş birliği ve mücadele gerekir. İnternetiniz güvenli olmazsa hak ve özgürlüklerinizin de güvenliğinden bahsedemezsiniz. Sanal hayatın gerçek hayatın akışını belirlediği bir dünyada yaşıyoruz” dedi.

‘Fırsatı ve faydalı yönü de anlatılmalı’

Arslan, 130 ülkede kutlanan ‘Güvenli İnternet Günü’ etkinliklerinin farkındalığın oluşmasına katkı sağladığını vurgulayarak, sadece internetin zararlı yönlerinin değil, fırsat ve faydalarının da doğru anlatılmasının öncelikli politikalar arasında yer aldığını kaydetti. İnterneti evrensel bir hizmet olarak Türkiye’nin her yerine yaymaya devam ettiklerine işaret eden Ahmet Arslan, kamu internet erişim merkezlerine ücretsiz hizmet sunduklarını da aktardı.

Haberin Devamı