Ekonomi Gıdada melamin alarmı

Gıdada melamin alarmı

11.12.2008 - 13:11 | Son Güncellenme:

.

Gıdada melamin alarmı

Erciyes Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Yetim,
melaminin gıda katkı maddesi değil, hile olduğunu belirterek, "Herhangi bir
zararlı etki ihtimaline karşı özellikle ithal süt tozlarını ve süt tozlarından
yapılan ürünlerin en az 6 ay kullanılmamasını tavsiye ediyorum"dedi.
Yetim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, melaminin tabak, bardak gibi
mutfak eşyalarının üretiminin yanı sıra pek çok alanda kullanılan endüstriyel bir
madde olduğunu söyledi.
Çin’de üretilen süt ve süt ürünleri ile süt tozlarının neden olduğu
zehirlenmelerle gündeme gelen bu maddenin, gıda katkı maddesi olmadığını ifade
eden Yetim, şunları anlattı:
"Melamin yapısında fazla miktarda azot bulunan kimyasal bir bileşiktir.
Bu nedenle sütteki protein oranını yüksek gösterebilmek için toz haline
getirilmiş melamini süt ve süt tozlarının içine bir miktar ilave ediyorlar.
Bunların insanlar üzerindeki toksik etkisinin az olduğu ifade edilmesine rağmen
gıda katkısı olarak kullanılması kesinlikle doğru değildir. Çünkü melamin çeşitli
böbrek ve damar hastalıklarına, ürogenital sistemlerde büyük zararlara hatta
kansere bile neden olabilmektedir. Melamin kesinlikle bir gıda katkı maddesi
değil, hiledir.
Herhangi bir zararlı etki ihtimaline karşı özellikle ithal süt tozlarını
ve süt tozlarından yapılan ürünlerin en az 6 ay kullanılmamasını tavsiye
ediyorum. Çünkü Çin melamin katkılı ürünleri ülkesinde sattığı gibi ABD’ye ve
diğer pek çok ülkeye de göndermiş."
Yetim, süt ve süt tozlarının içindeki melaminin tespit edilmesi için
çeşitli analiz metotları bulunduğunu, kendilerinin de bu konuda çalışma yapmayı
planladıklarını bildirdi.