31.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Ocak - mart döneminde 199 anonim şirket ve 942 limited şirket olmak üzere toplam 1141 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Bu şirketlerin toplam yabancı sermaye miktarı 213 milyon TL’nin üzerinde” dedi. Yazıcı, “En fazla yabancı sermaye Rusya Federasyonu vatandaşları tarafından getirilmiş. Yılın ilk üç ayında, 78 farklı ülkeden girişimcilerce 942 yabancı sermayeli limited şirket kurulduğunu görüyoruz. Hemen hemen her dört limited şirketten biri Suriye vatandaşlarının ortaklığında kurulmuş” diye konuştu.
“Türkiye, yabancı yatırımcılar için güvenli bir liman” diyen Yazıcı, “Ocak-mart döneminde 199 anonim şirket ve 942 limited şirket olmak üzere toplam bin 141 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Bu şirketlerin toplam yabancı sermaye miktarı 213 milyon TL’nin üzerinde” ifadesini kullandı.
En fazla Rusya’dan
Kurulan yabancı sermayeli şirketlere ilişkin bazı sayısal verileri de paylaşan Yazıcı, şunları kaydetti:
“199 yabancı sermayeli anonim şirket 56 farklı ülkeden girişimcilerce kuruldu. Burada, Alman vatandaşları başta geliyor. Onları sırasıyla, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız ile Lüksemburg izliyor. Bu şirketlere konulan sermayenin 70 milyon TL olduğunu görüyoruz. En fazla yabancı sermaye ise Rusya Federasyonu vatandaşları tarafından getirilmiş.”
78 ülkeden girişimci var
İlk üç aylık dönemde kurulmuş yabancı sermayeli şirketlerin büyük çoğunluğunun limited şirketlerden oluştuğunu bildiren Bakan Yazıcı, şunları ifade etti:
“Yılın ilk üç ayında, 78 farklı ülkeden girişimcilerce 942 yabancı sermayeli limited şirket kurulduğunu görüyoruz. Bu da yabancı yatırımcıların çoğunlukla bu şirket türünü tercih ettiğini ortaya koyuyor. Hemen hemen her dört limited şirketten biri Suriye vatandaşlarının ortaklığında kurulmuş. İkinci sırada yine yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız var. Onları, Alman ve Irak vatandaşları izliyor. Bu limited şirketlerdeki yabancı sermaye 143 milyon TL’nin üzerinde. Sözkonusu miktarın önemli bir bölümü Suriye vatandaşları tarafından getirilmiş. Güney Kore gibi yakın coğrafyamız dışında bulunan ülkelerden de ciddi oranda sermaye girişleri mevcut.”