Ekonomi Google’a Türk kıskacı

Google’a Türk kıskacı

29.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Amerikalı teknoloji devi Google, Türkiye’de rekabet ihlali kıskacına alındı. Rekabet Kurulu’nca, “Google’ın mobil işletim sistemi, mobil uygulama ve hizmetlerin sunumuna ilişkin davranışlarının ve cihaz üreticileriyle imzaladığı sözleşmelerin rekabeti ihlal ettiği” iddiasıyla yürütülen soruşturmada sözlü savunma toplantısı gerçekleştirildi.

Google’a Türk kıskacı

Rekabet Kurumu’ndaki toplantı, Kurul Başkanı Ömer Torlak başkanlığında yapıldı. Torlak, toplantının açılışında, kurul kararıyla Google LLC, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti ve Google International LLC’den oluşan ekonomik bütünlüğün mobil işletim sistemi ile mobil uygulama ve hizmetlerinin sunumuna ilişkin davranışlarının ve cihaz üreticileriyle imzaladıkları sözleşmelerin rekabeti ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik soruşturma açıldığını anımsatarak, sözü soruşturma heyetine bıraktı.

Haberin Devamı

Hakim durumda

Heyet temsilcisi, soruşturma sonucunda Google ekonomik bütünlüğünün “lisanslanabilir mobil işletim sistemleri” pazarında hakim durumda bulunduğunu, cihaz üreticileriyle imzaladığı sözleşmelerde yer alan Google aramanın sözleşmeyle belirtilen noktalarda varsayılan olarak atanması ve Google arama parçacığının ana ekranda konumlandırmasına yönelik uygulamanın rekabet ihlali olarak değerlendirilen bağlama uygulamasının tüm koşullarını sağladığını savunarak, bu kapsamda söz konusu ekonomik bütünlüğe idari para cezası uygulanması kanaatine ulaştıklarını aktardı. Kurul, soruşturmaya ilişkin nihai kararını 12 Eylül’de açıklayacak. Kararın daha erkene alınması durumunda Rekabet Kurumu’nun internet sitesinden duyuru yapılacak.

Haberin Devamı

‘Paydaşlara fayda sağlıyor’

Google adına söz alan Avukat Gönenç Gürkaynak ise, Google’ın çözüm önerilerinin çoğuna uyum sağladığını belirterek, idari para cezasına hükmedilmesi için herhangi bir dayanak bulunmadığını öne sürdü. Android’in ekosistem içindeki tüm paydaşlara fayda sağladığına işaret eden Gürkaynak, “Google’ın başarısının temel sebebi kaliteli ürünlere sahip olmasıdır. Android ancak kullanıcıların Google uygulamalarını tercih etmesi durumunda sürdürülebilir olmaktadır. Android kullanıcılarının % 59’u Android’in inovatif teknolojiler sağlamayı bırakması halinde işletim sistemlerini değiştireceklerini beyan etmektedir” dedi.

Google’a Türk kıskacı

AB’den ‘yüksek’ ceza

Avrupa Birliği Komisyonu, 18 Temmuz’da akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlarda kullanılan Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google’a 4.3 milyar euro para cezası kararı alındığını açıklamıştı.

Google Türkiye tarafından yapılan açıklamada ise, “Android herkes için daha az değil daha fazla seçenek yaratmaktadır. Güçlü bir ekosistem, hızlı inovasyon ve daha düşük fiyatlar yoğun rekabetin ayırt edici özellikleridir” ifadelerine yer verildi.