Ekonomi Görüşmeler sürerken kısmi üretim başladı

Görüşmeler sürerken kısmi üretim başladı

23.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bursa’daki otomotiv üretim tesislerinde başlayan iş bırakma eylemlerinde henüz mutlu sona ulaşılmazken, fabrikalarda mükazekerelerin sürdüğü, Tofaş’ta kısmen de olsa üretime başlandığı bildiriliyor.

Görüşmeler sürerken kısmi üretim başladı


Renault’da iş bırakma eylemi sonrasi üretime verilen ara sürerken, Tofaş, dün KAP’a yaptığı açıklamayla üretime yeniden başlandığını duyurdu. Tofaş’ta fabrika dışında halen 500 kişilik bir grubun bulunduğu belirtirken, ücret iyileştirmesi için bir ay süre istendiği kaydedildi.
CEO Cengiz Eroldu imzasıyla dışarıdaki işçilere bir açıklama yapılarak işe dönmeyenlerle “yolların ayrılabileceği” belirtildi. Açıklamada, yaklaşık bir hafta sonra işbaşı yapan personelin herhangi bir işlemle karşılaşmayacağı belirtilirken, çalışanların, kendilerini temsil edecek sendikayı seçmekte özgür olduğu belirtildi. Eroldu, açıklamasında işe dönmemeyi tercih edenlerle yollarını ayırmak zorunda kalacaklarını da bildirdi.
Ankara’dan destek
Oyak Renault fabrikasındaki iş bırakma eylemi ve üretime verilen ara sürerken, görüşmelerin de devam ettiği haber veriliyor. Görüşmelerin, fabrika yetkilileriyle işçilerin seçtiği sözcüler ve tarafların avukatları arasında yürütüldüğü belirtilirken, henüz bir sonuç alınamadığı haber veriliyor.
Bununla birlikte dün, Türk Traktör’ün Ankara ve Erenler fabrikalarındaki üretime ara verildiği açıklandı. Şirketten yapılan açıklamada, “Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemleri, Ankara ve Erenler fabrikalarımızda çalışan bazı işçiler ve rutin mesaileri üzerinde de etkili olmuştur. Bu sebeple, kurumumuzun risk yönetimi politikaları doğrultusunda, Ankara ve Erenler fabrikalarımızdaki üretim faaliyetlerinin etkin ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için söz konusu sorunlar çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verilmesi kararı alınmıştır” denildi.
Orta yolu bulurlar’
Otomotiv sektöründe yaşanan iş bırakma eylemlerini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, işveren ve işçi kesiminin hukuk çerçevesi içerisinde hareket ederek anlaşmazlığı çözmesi gerektiğini belirterek, “Seçimlere 2-3 hafta kala oluyor. Acaba biz burada ideolojik siyasi bir tavır, duruş var mıdır, yok mudur arkasında başka sebepler yok mudur, buna da bakılması gerektiğini kayda geçirmiş olduk. Böyle bir şey yoksa, zaten taraflar bir şekilde anlaşıp ortaya yolu bulurlar” diye konuştu.
NTV’de konuşan Babacan, dün görüşmeler olduğunu, bunun sonucunda da basamak basamak ilerlemeler sağlandığını kaydederek, “Bu bizi sevindirdi. Her zaman böyle olayları yaşamıyoruz” dedi.