Ekonomi Merkez Bankası'nın faiz kararı belli oldu

Merkez Bankası'nın faiz kararı belli oldu

20.07.2023 - 07:55 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını bugün açıkladı. Merkez Bankası'nın 2 yıl 3 ay sonra başlayan faiz artırma tavrı devam ediyor.

Merkez Bankasının faiz kararı belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı takvimine göre temmuz ayı faiz kararı bugün saat 14.00’te açıklandı.

Haberin Devamı

FAİZ KARARI BELLİ OLDU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 17,5 seviyesine yükseltti.

PİYASANIN BEKLENTİSİ NEYDİ?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullanmıştı: “Merkez Bankası Beklenti Anketi’ne göre ortalama 19.17’lik bir faiz beklentisi var. Bu, bir önceki ankette 17.56 seviyesindeydi, ankette bu yükselmiş ve tabi yurt dışında da sürekli Türkiye ile ilgili yorumlar yapılıyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) bir tahmini vardı. Orada da 250 baz puanlık bir faiz artışı öngörülüyordu.

'FAİZ ARTIŞI BEKLENTİLERİ AŞAĞI DOĞRU ÇEKİLDİ’

‘Önce yüzde 25’e çıkacak, yıl sonu yüzde 40 seviyesinde olacak’ şeklinde yorum yapanlar yavaş yavaş beklentilerini aşağı doğru çektiklerini görüyorum.

Haberin Devamı

‘AGRESİ FAİZ ARTIŞI BEKLEMİYORUM’

Burada Merkez Bankası’nın yüzde 25’ler gibi agresif bir faiz oranına gitmesini beklemiyorum. Çünkü deprem nedeniyle bütçe açığının korunması amacıyla konulan vergiler zaten piyasaya önemli bir yük oluşturuyor.

Merkez Bankası anketine göre büyüme beklentileri de aşağı yöne çekildi. Eğer agresif faiz artışı yapılırsa büyüme beklentileri daha da bozulabilir ve faiz maliyetinden dolayı enflasyonla ilgili beklentiler artabilir. Bu durumda bir yandan vergi, bir yandan kur, bir yandan da yükselen faizler reel ekonomide ciddi sorunlara yol açabilir.

‘BEKLENTİM, YÜZDE 19’U AŞMAYACAK’

Benim kendi kişisel beklentim, faizin yüzde 19’u geçmeyeceği yönündedir. Bu yüzde 17 seviyelerinde de gerçekleşebilir. Daha sonraki toplantılarda faiz artırımlarına kademeli olarak devam edebilir.

FAİZ KARARI DOLAR VE ALTINI NASIL ETKİLER?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplanmadan önce hep dövizde bu tarz baskılar oluşturulurdu. Son zamanlarda dövizdeki hareketler manidar. Seçimden sonra siyasi risk bittiği halde dolar yüzde 26 prim yaptı. Bu ekonomi literatürüne terstir.

Ayrıca Kabine’nin açıklandığı gün dolar yüzde 8 prim yaptı. Ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası Başkanı Avrupa ve Batı’ya yakın insanlardı. Buna rağmen yüzde 8’lik bir yükseliş gerçekleşti.

Haberin Devamı

‘NAKİT HAREKETİ VE FAİZ KARARINA GÖRE YÖN BELLİ OLACAK’

Ekonomik ve siyasi gelişmelere göre dövizdeki yukarı yönlü hareket pek de mantıklı değil. Önümüzdeki dönemde nakit hareketine göre ve Merkez Bankası’nın faiz kararlarına göre dövizde yön daha net belli olacaktır. Ancak faizlerin artması dövizin düşmesi için de önemli bir zemin hazırlıyor.

KURLARDA DENGELENME NE ZAMAN GERÇEKLEŞİR?

Merkez Bankası faiz kararını açıkladıktan sonra dolarda eğer aşağı yönlü baskı olursa bu o zaman gerçekleşir, karara kadar piyasa yukarı yönlü baskıyı korumaya devam edecektir.

‘DÖVİZ KURLARI GEVŞERSE ALTIN DÜŞER’

Altında iki bileşen var: Biri kur, diğeri ons fiyatı, yurt dışında ons altın 1970’lerde. Dünyada altın talebi varken Türkiye’de de yükselmesi doğaldır. Yükselişin etkisi biraz da kurdan dolayıdır. Eğer döviz kurları gevşerse altında düşüş görebiliriz.

Döviz ve altında düşüşün başlaması için sermaye piyasalarına yönelik bir alım amaçlı döviz girişinin olması gerekiyor. Faizlerin seviyesi henüz bunlara uygun olmamakla birlikte borsaya yabancı girişinin olduğunu unutmamak lazım.

Haberin Devamı

GRAM ALTINDA DÜŞÜŞ GÖRÜLÜR MÜ?

Gram altının 1680 TL seviyelerine kadar gevşeme ihtimali vardır. Ancak 1620’li seviyelerin altına düşmeden altında aşağı yönlü hareketleri konuşamayız. Teknik olarak yükseldi sinyalleri olsa da dolardaki harekete bağlı olarak perşembe gününe kadar altın güçlü kalmaya devam edebilir.

YIL SONU FAİZ TAHMİNİNİZ NEDİR?

Yıl sonuna kadar yüzde 40’lar konuşuluyor. Kademeli faiz artırımının devam edeceğini düşünüyorum.

Enflasyondaki yükselişi yeniden aşağı çevirebilmek için Merkez Bankası’nın faiz silahını ne kadar kullanacağını hep birlikte göreceğiz. Yıl sonuna kadar 25’lerin üzerine kademeli yükseliş yapma ihtimali var.

FAİZ KARARI BORSAYI NASIL ETKİLER?

Döviz yükselirken normalde borsalar düşerdi. Yabancı borsadan çıkıp dövize dönerdi. Ancak son zamanlarda döviz ne kadar yükselirse borsa da o kadar yükselerek döviz bazında bir şekilde borsanın düşmemesi sağlanıyor.

Haberin Devamı

‘KAR REALİZASYONUNA HAZIR OLMAK LAZIM’

Borsada yukarı yönlü hareketler söz konusu olabilir ancak aşırı prim nedeniyle kar realizasyonuna hazır olmak lazım.

Yukarı hareketlerde 6 bin 491 TL seviyeleri önemlidir. Ancak aşağı sinyalleri geldiği için gevşemelerle 6250 seviyelerini deneme ihtimali oldukça yüksektir.

UZUN VADEDE BORSADA YÖN YUKARI DİYEBİLİR MİYİZ?

Kısa vadede ciddi yükseldiği için uzun vadede ne kadar gideceğini söylemek zor. Çok uzun vadeden bahsediyorsak hızla büyüyen bir ekonominin, şirketlerinin de 5 yıl sonra geleceği değerler bunların çok üzerinde olacak, reel anlamda getiri sağlamaya devam edecektir.”