Ekonomi Gözler ‘postacı’nın kararına çevrildi

Gözler ‘postacı’nın kararına çevrildi

06.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Araç parkının tamamını yenilemek için ihale açan Amerikan Posta İdaresi, aralarında Karsan’ın aracının da bulunduğu prototiplerin testini bitirdi. Şimdi gözler son kararda...

Gözler ‘postacı’nın kararına çevrildi

Amerikan Posta İdaresi’nin (USPS), 2015 yılında açtığı ve toplamda yaklaşık 180 bin adedi bulacak “yeni nesil posta dağıtım aracı”na ilişkin ihalede test aşaması da sona erdi. Nitekim şirket, aralarında Karsan’ın da bulunduğu 5 finalistin prototiplerinin test sürüşlerini bitirdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Şirketin, bundan sonra ihaleyi kazanan şirketi açıklaması beklenirken, halen bazı haberlerde, şirketin kötü finansal durumu nedeniyle söz konusu ihalenin sürüncemede kalabileceği iddia ediliyor.

Şirketin üst düzey yetkilileri, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ihalede finale kalan firmaların prototiplerinin, aylarca farklı iklim ve koşullarda denendiğini belirterek, bu işlemin mart ayı itibaren sona erdiğini kaydetti.

Bundan sonraki aşamada şirketin, testlerin sonuçlarını değerlendireceğine dikkat çekilen açıklamada, “Buradan gelen sonuçlar, üretim aşamasına geçilebilmesi için vereceğimiz kararda etkili olacak” ifadelerine yer verildi. Bu kararın, sonbaharın başlarına kadar açıklanabileceği belirtilirken, şirketin zayıf finansal yapısının, sorun yaratabileceğine dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Tartışma var

Nitekim USPS’in mali açıdan kötü bir durumda olduğunu belirten, dolayısıyla bu çapta bir ihaleyi yapmasının doğru olmadığını savunan pek çok görüş bulunuyor.

Bununla birlikte Beyaz Saray’ın, bu ihalaye ilişkin karara itiraz edip etmeyeceği de tartışılan konular arasında. Zira USPS’in elindeki eskimiş dağıtım araçlarının yenilenmesi ve daha çevreci hale getirilmesi amacıyla 2015 yılında başlayan ihale sürecinde sürekli gecikmelerin yaşanmasının ardında da bu kaygıların olduğu iddia ediliyor. Yaklaşık 180 bin adetlik elektrikli ve hibrit teknolojili araçların toplam maliyetinin, USPS’e yaklaşık 6.3 milyar dolara mal olacağı öngörülmüştü.

Söz konusu ihalede finale kalan Karsan, ABD’de üretim için, daha önce de USPS’in araç tedarikçisi olan Morgan Olson ile anlaşma yapmıştı. Diğer finalistler ise AM General, Hindistan merkezli Mahindra, Oshkosh - Ford ve VT Hackney - Workhorse Group şeklinde sıralanıyor.

Gözler ‘postacı’nın kararına çevrildi

PSA’nın elektrikli ticarilerinde Türkiye imzası

Bünyesinde Peugeot, Citroen ve Opel markalarını bulunduran PSA Grubu, Peugeot Boxer ve Citroen Jumper ticari araçlarının tamamen elektrikli versiyonlarını sunmaya hazırlanıyor. Halen Fiat ile ortak olarak İtalya’daki Sevel fabrikasında üretilen bu araçların elektrikli versiyonları ise, Türkiye’de uzun süredir ticari araçların elektrikliye çevrimi konusunda uzmanlaşan ve Avrupa’da da tanınan BD Auto tarafından gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Elektrikli Boxer ve Jumper, geçtiğimiz günlerde İngiltere’de düzenlenen Birmingham Ticari Araç Fuarı’nda tanıtılmıştı. Bu araçlar, tek şarjla 225 ila 270 km yol yapabiliyor.

Gözler ‘postacı’nın kararına çevrildi

Nisan ayında ihracat coştu: 2.6 milyar $

Otomotiv ihracatı, tarihindeki en yüksek ikinci Nisan ayı performansına ulaşarak, 2.6 milyar dolar ciro elde etti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) verilerine göre Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracatı Nisan ayında yüzde 9.8 düşüşle 2.6 milyar dolar oldu. Nisan ayında yaşadığı düşüşe rağmen otomotiv endüstrisi, tarihindeki en yüksek ikinci nisan ayı performansını yakalamış oldu.

Türkiye ihracatında halen ilk sırada yer alan ve aldığı pay yüzde 17 olan otomotivin, yılın ilk dört aylık ihracat ortalaması da 2.6 milyar dolara ulaştı. Otomotiv endüstrisinin ocak-nisan döneminde kaydedilen ihracatı yüzde 6.8 azalışla 10 milyar 373 milyon dolar oldu. Nisan ayı ihracatında ürün grupları bazında otobüs, minibüs, midibüs dışındaki diğer ürünlerde düşüş yaşanırken, sektör ihracatında yüzde 76 paya sahip AB ülkelerine ihracat da yüzde 13 oranında geriledi. Binek otomobillerde ihracat yüzde 23 azalarak 961 milyon dolar, tedarik yani yan sanayide de yüzde 3 düşüşle 926 milyon dolarlık gelir elde edildi. Bununla birlikte yan sanayi ihracatı, toplam otomotiv ihracatında ikinci büyük kalem haline geldi.

Haberin Devamı

Binek oto ihracatında en büyük pazar olan Fransa’ya ihracat yüzde 36 düşerken, bu düşüş İtalya’ya ihracatta yüzde 41, İspanya’ya yüzde 34, Almanya’ya yüzde 33 oranında gerçekleşti. Buna karşılık binek otomobillerde ABD’ye yönelik ihracat tamı tamına “yüzde 43 bin 947” gibi bir oranda arttı.

Gözler ‘postacı’nın kararına çevrildi

Toyota’nın hibritleri çoğalıyor

Hibrit teknolojili otomobiller konusunda öncü markalardan olan Toyota, iki yeni modelle, Türkiye’de sattığı hibrit motorlu araç yelpazesini daha da genişletti ve 7 modele çıkarttı. Toyota, efsanevi lüks modeli Camry Hybrid’in yanı sıra SUV sınıfındaki yeni nesil RAV4 Hybrid’i Türkiye’de satışa sundu. Yeni Camry Hybrid 479 bin TL, RAV4 Hybrid ise 336 bin TL’den başlayan lansmana özel fiyatlara sahip.

Haberin Devamı

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, dizel otomobillere olan ilginin, Avrupa’daki olduğu gibi Türkiye’de de düşüş eğilimine gireceğini belirtirken, “Görüyoruz ki üretici firmalar dizel üretimini durduruyor. Müşteriler almak istese dahi, dizel ürün bulunmayacak. Avrupa’daki kullanıcılar dizel araç tercih etse de 3-5 yıl sonra satarken ikinci elde değer kaybedeceğini düşünüyor ve bu nedenle de dizel almıyor” dedi. Bozkurt, hibrit çağının başladığını kaydederken, “Hibrit artık gelecek stratejimizin temelini oluşturuyor. Toyota’nın 2020 vizyonu içinde her binek modelin bir hibrit versiyonu olması hedefini Türkiye olarak bir yıl öncesinden gerçekleştirdik. Artık her segmentteki binek otomobil modellerimizin birer hibrit versiyonu bulunuyor” diye konuştu.

Gözler ‘postacı’nın kararına çevrildi

İkisi de iddialı

Yeni Camry Hybrid, güçlü ve kendi kendini şarj edebilen hibrit versiyonu ile lüks sınıfta iddialı olacak. ABD’nin en çok satan otomobillerinden olan Camry’nin hibrit versiyonu, fabrika verilerine göre 2.5 lt benzinli ve elektrikli motor kombinasyonuyla 100 km’de ortalama 4.3 lt’lik yakıt tüketimine imza atıyor. Camry Hybrid’in geniş kabininde yüksek kaliteli deri ve ahşap malzemeler göze çarparken, araçta “kablosuz şarj” özelliğinin yanı sıra arka koltukta “dokunmatik konfor modülü” (klima, müzik sistemi, arka güneşlik ve arka koltuk sırt ayarı) bulunuyor. 5. neslinde tamamen yenilenen tasarımıyla dikkat çeken Toyota RAV4 de, yine 2.5 lt’lik benzinli motorun yanı sıra bir de elektrik motoruna sahip. Bu araç da, fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 4.5 lt yakıt tüketiyor. Araç, ayrıca dört tekerlekten çekiş özelliği de sunuyor. RAV4 Hybrid’te yeni kameralı dikiz aynası, doğrudan arkadaki yolu ve trafiği de gösterebiliyor.

Gözler ‘postacı’nın kararına çevrildi

Yenilenen Sprinter Türkiye’de

Türkiye’de satışa sunulduğu 1996 yılından bu yana, hafif ticari araçlar sınıfında fark yaratan Mercedes-Benz Sprinter, yenilenen versiyonuyla ülkemiz yollarına çıktı. Minibüs, Panelvan ve Kamyonet kasa tipleriyle, 1.700’ü aşkın farklı kombinasyon seçeneğine sahip yeni Sprinter, müşterilerin talep ve beklentilerini karşılamak üzere geliştirildi.

Yeni Sprinter Minibüs, 13+1’den 22+1 kişiye kadar sunduğu geniş ürün yelpazesinin yanı sıra standart sunulan 3 noktalı emniyet kemerli koltuklarıyla dikkat çekiyor. Aracın hem ön hem de yolcu bölümü için ayrı klima sistemi, yeni iç yan kaplamaları, arka hoparlörleri, her koltuk sırası için USB girişleri ve telefon koyma yerleri bulunuyor. Yeni Sprinter’ın 5 ton azami yüklü ağırlığa sahip versiyonlarda kalın teker seçeneği de mevcut.

Gözler ‘postacı’nın kararına çevrildi

Sprinter arkadan itişli veya önden çekişli alınabiliyor. Önden çekişli Sprinter modellerinde 9 ileri otomatik şanzıman, önemli bir yenilik. 6 ileri manuel şanzıman seçeneği de bulunurken, motoru ise 163 beygir gücünde.

Yeni Sprinter, mesafe takip sistemi DISTRONIC, “Aktif Fren Asistanı”, “Aktif Şerit Takip Asistanı” ve yorgunluk uyarısı gibi donanımları da sunabiliyor.

Gözler ‘postacı’nın kararına çevrildi