Ekonomi Güler: Kendi petrolümüzü bulduğumuz zaman bizi kimse tutamaz

Güler: Kendi petrolümüzü bulduğumuz zaman bizi kimse tutamaz

02.12.2008 - 15:03 | Son Güncellenme:

.

Güler: Kendi petrolümüzü bulduğumuz zaman bizi kimse tutamaz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade ederek, "Kendi gazımızı, kendi petrolümüzü bulduğumuz zaman bizi kimse tutamaz" dedi.
Beraberinde BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, TEİAŞ Genel Müdürü İlhami Özşahin ve ilgili bürokratlarla Çorum’a gelen Güler, ilk olarak Sungurlu Organize Sanayi Bölgesi trafo merkezinin temel atma törenine katıldı. Güler daha sonra, Sungurlu ilçesinde inşa edilen Çorum doğal gaz kompresör istasyonunu hizmete açtı.
Güler, temel atma ve açılış törenlerinde yaptığı konuşmalarda, Çorum’un en az 40 yıl boyunca enerjide sıkıntı çekmeyeceğini söyledi.
Çorum doğal gaz kompresör istasyonunun hizmete açtıkları 7. kompresör istasyonu olduğunu ifade eden Güler, bu istasyon sayesinde Rusya’dan gelen gazın sadece Çorum bölgesine değil, İstanbul’a kadar ulaştırılacağını kaydetti.
Göreve geldiklerinde 9 ilde doğal gaz olduğunu, yaptıkları çalışmalarla bu sayıyı 63’e çıkardıklarını anlatan Güler, sadece Çorum’a doğal gaz getirmek için 900 TIR çelik boru taşındığını ifade etti.
Doğal gazın "çevreci bir enerji kaynağı" olduğunu söyleyen Güler, "Biz bunu niye yapıyoruz? Hava kirliliğiyle mücadele için, nefes darlığı çekenlerin sorununu ortadan kaldırmak için ve çocuklarımızın yanaklarının daha kırmızı olması için yapıyoruz" diye konuştu.

YOĞUN ENERJİ DİPLOMASİSİ
Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamak için Azerbaycan, İran, Irak ve Türkmenistan’la görüşmelerin yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade eden Güler, bu kapsamda "yoğun bir enerji diplomasisi sürdürdüklerini" kaydetti.
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak için çalıştıklarını belirten Bakan Güler, şunları söyledi:
"İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde ülkemize bir hediyemiz olacak. O da petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığımızı azaltacak, belki de ortadan kaldıracak, kendi gazımıza, kendi petrolümüze ulaşmak. Bununla ilgili sismik araştırmaları bitirdik. 5 yıl boyunca Karadeniz’i taradık. Şimdi sondaj zamanı geldi. 2009 bizim atılım yılımız olacak. Kendi gazımızı, kendi petrolümüzü bulduğumuz zaman, zaten bizi kimse tutamaz."

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Bakan Güler, bir taraftan elektrik enerjisinde önemli adımlar attıklarını, bir yandan da yenilenebilir enerji başta olmak üzere yerli kaynaklara yöneldiklerini, rüzgar, güneş ve sudan enerji üretmeye çalıştıklarını belirtti. Güler, "Bizden önce 80 yılda üretilen elektriğe 100 dersek, biz 6 yılda buna 60 ekledik" dedi.
Türkiye’nin rüzgar enerjisinde Avrupa’da 35 ülke arasında sonuncu olduğunu, son dönemde yapılan çalışmalarla 11. sıraya yükseldiğini belirten Güler, hedeflerinin 1. veya 2. sıraya yükselmek olduğunu kaydetti.
Yapılan yasal düzenlemelerle 500 kilovata kadar ruhsat almadan herkesin enerji üretebileceğini anlatan Güler, 500 kilovat enerjinin 150 dairenin enerji ihtiyacını karşılayabileceğine dikkati çekti. Güler, böylece tüketicileri de aynı zamanda üretici durumuna getirdiklerini kaydetti.
Türkiye’deki rüzgardan enerji üretimini 17 megavattan 500 megavata çıkardıklarını vurgulayan Güler, rüzgar enerjisindeki hedefin de 2020 yılında 20 bin megavata çıkarmak olduğunu söyledi.
Konuşmasında güneş pillerine de değinen Güler, bu pillerin Çorum’da üretilebileceğini ifade etti.
Açılışı yapılan doğal gaz kompresör istasyonunun bir yıl gibi kısa bir sürede bitirildiğine dikkati çeken Güler, "Bunu kendi mühendislerimizle gerçekleştirdik. Bu çalışmaları bir müteahhitlik hizmeti olarak dışarıya da vermek istiyoruz. BOTAŞ’ın bu konuda önemli çalışmaları var" diye konuştu.

BOTAŞ GENEL MÜDÜRÜ DÜZYOL
BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol da BOTAŞ’ın son yıllarda yatırım hamleleriyle öne çıktığını, Türkiye’deki boru hatlarının uzunluğunun 11 bin 800 kilometreye ulaştığını söyledi.
Açılışı yapılan kompresör istasyonuyla ilgili bilgi veren Düzyol, 65 dönem arazi üzerine kurulan ve 43 milyon dolara mal olan kompresör istasyonunun tamamen Türk mühendisler tarafından yapılan ilk kompresör istasyonu olduğunu bildirdi.
Kompresörün saatte 2, günde 50 milyon metre küp civarında doğal gaz taşıma kapasitesine sahip olduğunu belirten Düzyol, "Bu kompresör vasıtasıyla halihazırda Karadeniz geçişli Mavi Akım boru hattıyla gelen Rus gazını tüketici merkezlerine ulaştırmış olacağız. Yıllık taşıma kapasitesi de yaklaşık 16 milyar metre küp olacak. Şu anda Türkiye tüketiminin 38 milyar metrek üp olduğunu düşündüğümüzde bu istasyon yüzde 40’lık Türkiye ihtiyacını tek başına taşıyabilecek" diye konuştu.

TEİAŞ GENEL MÜDÜRÜ ÖZŞAHİN
TEİAŞ Genel Müdürü İlhami Özşahin de iletim sistemi yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi.
2003-2008 yılları arasında 323 projeyi tamamladıklarını belirten Özşahin, 139 projenin devam ettiğini, 83 projenin de önümüzdeki günlerde ihale edileceğini söyledi.
Söz konusu projelerin toplam tutarının yaklaşık 3 milyar YTL olduğunu belirten Özşahin, ayrıca önümüzdeki yıllarda ihale edilecek 214 proje daha bulunduğunu, bunların yatırım tutarının da 1 milyar YTL’nin üzerinde olduğunu kaydetti.
Özşahin, temeli atılan Sungurlu OGS bölgesi trafo merkezinin 154 kilovoltluk bir merkez olacağını, merkezin 19 Aralık 2009 tarihinde bitirilmesinin planlandığını, ihale bedelinin de 3,8 milyon YTL olduğunu anlattı.
Temel atma ve açılış törenlerine, Çorum Valisi Mustafa Toprak, Ak Parti Çorum milletvekilleri Murat Yıldırım ve Ahmet Aydoğmuş ile yerel yöneticiler ve vatandaşlar da katıldı.
Doğal gaz kompresör istasyonunun açılışından sonra Bakan Güler ve beraberindekilere istasyonla ilgili bilgi verildi.
Bakan Güler, törenlerden sonra karayoluyla Ankara’ya hareket etti.

Yazarlar