Ekonomi Hamburgeri yemeyen yorum yapamayacak!

Hamburgeri yemeyen yorum yapamayacak!

20.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, tüketiciler ve elektronik ticaret sektörüne yönelik kılavuz hazırlandı.

Hamburgeri yemeyen yorum yapamayacak

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Kılavuza göre internetteki tüketici yorumlarını, sadece ürünü satın alan kişi yapabilecek. Bir restorandan sadece bir içecek satın alan tüketicinin “hamburgerler çok lezzetliydi” şeklindeki değerlendirmesi yayımlanamayacak.

Haberin Devamı

İnternetteki satıcı ve hizmet sağlayıcılar, değerlendirme yapanın gerçekten bir tüketici olduğunu doğrulamak için IP adresini kontrol edebilecek.

Kurulun geçtiğimiz günlerde yapılan toplantısında alının kararlara dayanan kılavuzla, tüketicilerin alışveriş tercihlerinde önemli yer tutan yorum ve derecelendirme uygulamalarının çerçevesi yeniden belirleniyor. Buna göre; bir menfaat karşılığında, olumlu tüketici değerlendirmelerinin görünürlüğünün artırılması veya değerlendirmelerin sıralama sonuçlarının değiştirilmesi, “haksız uygulama” kabul edilecek.

Tüketici değerlendirmeleri; tüketicilere sunulan bir mal veya hizmetin üretim süreçleri, kullanım kolaylığı, tanıtımı, satışı veya tedariki ile doğrudan bağlantılı değerlendirmelerin yanı sıra teslimat, kredi ve sigorta gibi yan sözleşmeleri de içerebilecek. “Gömleğin rengi görselde göründüğü gibi”, “rahat ve kullanışlı değil”, “özensiz paketlemiş, “hasarsız ve hızlı ulaştı”, “iptal süreci çok karmaşık” gibi olumlu olumsuz yorumlar yapılabilecek.

Haberin Devamı

SADECE TÜKETİCİ YORUMU

Puan ve yıldız vermek de tüketici değerlendirmesi kapsamında değerlendirilecek. İnternet ortamındaki değerlendirmelerin, sadece doğrudan ürünü alan tarafından yapılmasına izin verilecek. Tüketici değerlendirmeleri, olumlu-olumsuz ayrımı yapılmaksızın en az bir yıl süre ile yayımlanacak.