Ekonomi Harçlık yerine 100 lot hisse

Harçlık yerine 100 lot hisse

27.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

700 milyar liralık hisse portföyü olan 74 yaşındaki Mebrure Çelikel, bu bayram yalnız kalmayacak. Çünkü torunlarına vermek için 100 lotluk Netaş hissesi ayırmış

Harçlık yerine 100 lot hisse

Öpeyim anneanne
Harçlık yerine 100 lot hisse

700 milyar liralık hisse portföyü olan 74 yaşındaki Mebrure Çelikel, bu bayram yalnız kalmayacak. Çünkü torunlarına vermek için 100 lotluk Netaş hissesi ayırmış

SONGÜL HATISARU - AYFER YILDIZ

Kent Şekerleri'nin reklamı hepimizin gözlerini doldurdu. Bir çok genç, artık bayramları büyüklerini ziyaret etmek için değil, tatile çıkmak için bekliyor. Ancak bazı anneanneler var ki, bayramlara da dönemine uygun hazırlanıyor. 74 yaşındaki Mebrure Çelikel, torunları ve çocukları için bayram hediyesini hazırlamış. Her birine 100 lot Netaş hissesi verecek.
Borsaya kumar olarak bakmayan, gerektiği zaman soğukkanlılıkla kâğıt üstünde zararı kabullenen, bu nedenle daima kârlı olan yatırımcılar vardır. 74 yaşındaki Mebrure Çelikel bunlardan birisi. Yatırım uzmanları tatlı yatırımcı diye tanımladığı Çelikel'i şöyle anlatıyorlar:
"Ekonominin gerçeğini bilen ve gerçekçi davranan yatırımcı. Paniğe kapılmıyor ve de günlük ihtiyacı olan parayı borsaya sokmuyor. Bu nedenle daima kâr ediyor. Panik yapmıyor, kumar oynamıyor."
Karadeniz Ereğli'li Mebrure Çelikel'in yatırımla tanışıklığı Erdemir'in bölgeye kurulmasıyla başlamış. Mebrure Çelikel, 1965 yılında yöre halkını Erdemir'e ortak etmek amacıyla satılan hisselerden 50 bin liralık yatırımla kendi kişisel portföyünü oluşturmuş.
Eşini kaybettikten sonra, aile ekonomisini ele alan Çelikel'in yatırımcı kimliği de giderek gelişiyor. Mebrure Hanım 1969'li yıllarda Bursa'lı tekstilci Ali Fidanlar'ın tavsiyesiyle 200 bin liralık Bursa Çimento hissesi alarak, şirkete ortak oluyor. Bursa Çimento'nun yıllar içinde verdiği temettüyle iyi para kazandığını söyleyen Çelikel, zamanla şirketteki payını yeni alımlarla artırmış. Kendi deyimiyle ‘hisseler yavruladıkça’ kendisini bir fabrikatör gibi hissetmiş.

Para gelince takipte başlıyor
Zamanla ciddi ciddi para kazanmaya başladığını görünce Çelikel, "Artık piyasaya da açılmaya başladım" diyor. Çelikel, borsada kazanmanın sırrını sabretmeyi bilmesine bağlıyor. "Kağıdımı seçer sonra beklerim, düşüşte asla malımı satmam" diyor. Emlak, gayrimenkul alma taraftarı olmadığını söyleyen Çelikel, doğru yatırım yapmayı bilenler açısından borsanın en iyi yatırım türü olduğunu kaydediyor. Özgür yaşamayı sevdiğini, armatör olan eşiyle hayattayken 1965 yılında New York Borsası'nı ziyarete gittiğini anlatıyor.

Vehbi Koç'un öğüdünü tuttu
Çelikel, her zaman bir köşede dolar bulundurduğunu söylüyor. Bunu yedek para olarak değerlendiren Çelikel, günlük parasını hiçbir zaman borsada kullanmadığına dikkat çekiyor. Vehbi Koç'un, yıllar önce bir ortamda kendisine ve Emel Sayın'a 'Sakın paranızı aynı sepete koymayın' dediğini hatırlatan Çelikel, o günden beri bu öğüde uyduğunu vurguluyor.
Çelikel'in elinde bulundurduğu kağıtlar ise, İş Bankası C, Bursa Çimento, Döktaş, Tat Konserve, Migros, Aksa, Sabancı Holding, Eczacıbaşı Yapı, Göltaş Çimento, Anadolu Efes, Doğan Holding, Netaş, Aksa.

Torunlara ‘Netaş’ almış
Eşini kaybettikten sonra hayatın içine balıklama dalmak zorunda kaldığını söyleyen Çelikel, borsayla bir anlamda iş kadını olduğunu ifade ediyor. Borsadan kazandığı parayla çocuklarını okuttuğunu söyleyen Çelikel, torunlarına da yılbaşı ve doğum günlerinde hisse senedi hediye ediyor. Bu yılki hediye ise 100 lot

Netaş hissesi.
2001 yılını bulanık gördüğünü söyleyen Çelikel, "2001 zannedersem, sıkışık geçecek gibi. Ekonomik açıdan bunalım var. Bunalım varken, borsanın iyi olacağını düşünmüyorum" diyor.
Ortamın çok bulanık olduğunu söyleyen Çelikel, "Dışarıdan da parayı çektiler" diyor. Çelikel, borsadaki krizi şöyle anlatıyor: "Bizim borsa buluttan nem kapıyor, düştü kalktı. Şimdi de dibe indi. Fazilet Partisi'nin kapatılma davası borsayı etkiliyor. Ekonomi çok karışık. Borsa da düşer tabi ki. "

‘Alışverişe gidiyorum Migros hissesi alıyorum’
Her akşam haberleri izlediğini söyleyen Çelikel, yazılı basından da borsa haberlerini takip ettiğini kaydediyor. Dışarıdan gözlem yaptığını anlatan Çelikel, yatırım yaptığı şeyi mutlaka gözüyle görmeyi, bilmeyi tercih ediyor. Örnek mi, Çelikel, Netaş hisselerini yeni ekonomi gözde olduğu için Migros'u ise alışveriş yaptığı yer olması sebebiyle seçmiş. Netaş ve Alcatel'in, Telekom'un özelleştirilmesiyle gözde olacağını söylüyor.
Elinde yüklü miktarda Migros hissesi bulunduran Çelikel, seçiminin sebebini şöyle anlatıyor: "Süreyyapaşa'da oturuyorum. Günün hangi saatinde gidersem gideyim Süreyyapaşa Migros'ta kuyruk olduğunu görüyorum. Beklediğim performansı bir türlü sağlamadı ama hala Migros'a güveniyorum. Çünkü bu şirkette işler peşin parayla yapılıyor, nakit dönüyor."
Arada bir tüyo aldığını da söyleyen Çelikel, "Ancak piyasadan da haberdarım, çok da itibar etmiyorum" diyor. Çelikel'in bir sırrı da mafyanın ve devletin elinin olduğu kağıtlardan uzuk durmak. Buna örnek olarak da üretimi iyi, alanında tekel olan birtakım şirketlerin temettü vermemesini gösteriyor.



EKONOMİ