Ekonomi Hastaları mektup gönderdi, katarakta ‘SGK farkı’ almıyor

Hastaları mektup gönderdi, katarakta ‘SGK farkı’ almıyor

25.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyagöz Hastaneler Grubu, yaşlılık hastalığı olarak bilinen katarakt göz hastalığı muayenesi ve ameliyatı için SGK’lı hastalara ücret almadan ameliyat kampanyası başlattı. Dünyagöz Hastaneleri Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, Milliyet’e projeleri ile ilgili açıklamada bulundu.

Hastaları mektup gönderdi, katarakta ‘SGK farkı’ almıyor

Hastane yönetimine hastalardan gelen mail ve hastaneye bırakılan mektupların grubu bu kampanyaya yönlendirdiğini belirten Kapıcıoğlu, yaptıkları kampanyayı sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini de ekleyerek her bir katarakt ameliyatı için 400 dolar, 1 yılda ise toplam 10 milyon dolara yakın zarara gireceklerini söyledi.

‘Biz yapmıyorduk’
Eray Kapıcıoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“SGK’nın bir katarakt ameliyatına ödediği para 621 lira. Katarakt ameliyatının maliyeti de en az 1.500 lira. Biz bugüne kadar bu farktan dolayı SGK karşılığı katarakt ameliyatı yapmıyorduk.
Günde en az 100 hastamız ameliyatları SGK karşılamadığı için geri dönüyordu. Fakat son bir kaç senedir Türkiye genelindeki 18 noktamıza katarakt ameliyatı sonucu gözünden zarar gören insan geldi ki, bu kampanyaya ihtiyaç duyduk. Yönetim olarak apartman altında bu işi yapan yerlerin farkındaydık. Ucuz malzemelerle, gerekli gereksiz yapılan merdiven altı ameliyatları önlemek istedik.”

‘Sayı düşecektir’
Kampanyanın başladığı 13 Ağustos günü müracaat için 10 bini geçkin telefon aldıklarını belirten Eray Kapıcıoğlu, “1 yıl boyunca Dünyagöz’de muayene olmanın bedeli 100-150 lira olmasına rağmen muayene dahil hiçbir ücret alımı olmadan SGK’lı katarakt hastalarına yardımcı olacağız. Grubumuzun 500 ameliyat kapasitesinden SGK’lı katarakt ameliyatı olmak isteyenlere 100-150 ameliyathane ayırdık” diye konuştu.
“Malzeme temin eden yurtdışındaki firmamız da bize bu kampanya için 5 milyona yakın bir kaynak verdi” diyen Eray Kapıcıoğlu şöyle devam etti:
“Sadece 1 yıl boyunca ameliyata ihtiyacı olanın ameliyat olmasını, ihtiyacı olmayanın tedavi olmasını sağlamak gereksiz ameliyatların önüne geçmek istiyoruz.
Biz bu yükü 1 yıl taşıyacağız ama Çalışma Bakanlığı ile bu fiyatlar üzerine bir çalışma yapacağız. Çünkü daha fazla bunu taşımamız mümkün değil. Fakat Çalışma Bakanlığı’na kampanyaya başlamadan önce bir sene içinde ameliyat sayısının düşeceğini, düştüğü zaman da bunun maliyetine yakın olan paranın yeniden düzenlenmesi gerektiğini dilekçeyle ilettik. Bir senede 6 milyon katarakt ameliyatı yapılıyorsa bu sayının düştüğü görülecek.
Göz bu. Saç, tırnak değil, yeniden uzamaz. Yanlış ameliyat ilerde önüne geçilemez felaketlere yol açar. Bu düşüşü gören Çalışma Bakanlığı göz ile ilgili ödemelerini yarı yarıya düşüreceğine inanıyorum.”