Ekonomi Hayrola ortak?

Hayrola ortak?

27.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Lufthansa ortaklık görüşmeleri yürüttüğü THY ile köprüleri attı. Lufthansa seneye “ortak uçuşları” bitirecek ve THY ile uçan yolcularına “çok daha az uçuş mili” verecek. İki devin havayolu şirketi SunExpress’teki eşit ortaklığı ise sürecek. THY, Lufthansa’nın kararlarını doğru bulmadığını açıkladı.

Hayrola ortak

Türk Hava Yolları (THY) ve Alman Lufthansa’nın arasına ‘kara kedi’ girdi. Geçen yıl ‘kazan - kazan’ ilkesiyle ortak olmaları gündeme gelen iki şirket, şimdi ‘kıran kırana’ rekabete hazırlanıyor.
Lufthansa Mart 2014’te THY ile arasındaki ortak uçuş (codeshare) anlaşmasını iptal edeceğini açıkladı. Ortak uçuş, iki şirketin aynı uçuşu paylaşması anlamına geliyor. Bir havayolu şirketi uçuşu gerçekleştiren taraf, diğeri uçuştan koltuk kiralayan taraf oluyor.
Örneğin bir yolcu TK kodunu kullanan THY’nin İstanbul - Frankfurt uçuşu için bilet alıyor. THY ve Lufthansa bu sefer için ortak uçuş yapıyorsa ve Lufthansa uçuşu gerçekleştiren tarafsa, yolcu havalimanına geldiğinde LH kodlu Lufthansa uçağına alınıyor. İki şirket kodu paylaşmış oluyor. Yolcular için aktarmalar kolaylaşıyor, şirketlerin masrafı azalıyor.
‘Bize ihtiyacı yok’
Lufthansa sözcüsü Aage Dünhaupt, ortak uçuşun satışların artması gibi yararları olduğu durumlarda yapıldığını dile getirerek Milliyet’e şunları söyledi:
“Durumu inceledik. Pazar değişti. THY artık dünyada herhangi bir havayolundan daha fazla noktaya uçuyor. THY Almanya’da 12 şehre uçarken biz Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’e uçuyoruz. Kod paylaşımlı uçuşların bize faydası olmadığını gördük. Bu kararımızı birkaç ay önce THY yönetimine bildirdik. THY’nin güçlü bir ağı var. Bu anlamda Lufthansa’ya ihtiyacı yok.”
THY’nin tüm ortak uçuşlardan gelen geliri toplam gelirinin yaklaşık yüzde 2’si civarında.
Milleri doğradı!
Bu arada Lufthansa kendi müşterileri açısından THY ile uçmayı ‘çekici’ olmaktan çıkarmayı hedefleyen bir hamleye daha hazırlanıyor. THY ve Lufthansa uçuş ağı Star Alliance üyesi. THY veya Lufthansa’da uçan bir yolcu özel yolcu kartına sahipse iki şirketten hangisiyle uçarsa uçsun ‘mil’ kazanıyor. Bu milleri biriktirip bedava bilet alabiliyor.
Lufthansa’nın özel yolcu kartı Miles & More, THY’ninki ise Miles & Smiles. Lufthansa yeni bir kararla, Ocak 2014’ten itibaren Miles & More kartı sahipleri eğer THY ile uçarsa, kazanacakları statü milini yüzde 25’e düşürecek.
Örneğin İstanbul Frankfurt hattında tek yön uçuşta iki şirket de yolcu kartı sahiplerine ortalama 1200 uçuş mili veriyor.
THY bunu devam ettirirken Lufthansa, THY ile uçan yolcularına Ocak 2014’te dörtte bir mil verecek. Aage Dünhaupt bu kararın ekonomik nedenlerle alındığını dile getirerek, bu durumun Star Alliance kuralları dahilinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Stratejilerimiz farklı’

Geçen yıl kasımda Başbakan Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, THY ile Lufthansa ortaklığı fikrini ortaya atmıştı. Bunun ardından görüşmeler başlamıştı.
Lufthansa sözcüsü Aage Dünhaupt, ortaklık konusunun “siyasi taraftan gelen bir başlık” olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Çok dikkatli biçimde konuyu inceledik. Şu an için ‘kazan - kazan’ bir durum yaratmayacağı sonucuna vardık. Bu durum önümüzdeki dönemde değişebilir. Stratejilerimiz çok farklı. Avrupa doygunluğa ulaştı. Burada dikkatli büyümek gerekiyor. THY ise Körfez Bölgesi’ndeki Emirates, Etihad ve Katar havayolu şirketleri gibi genişleme stratejisi içinde. THY’ye devletin de desteği var. Biz de böyle şartlar içinde olmayı isterdik.”
SunExpress’e devam
THY ile Star Alliance uçuş ağı içindeki birlikteliğin ve yüzde 50’şer pay sahibi oldukları SunExpress’teki ortaklığın süreceğini belirten Dünhaupt “İstanbul ve Türkiye çok önemli bir pazar. Lufthansa Türkiye’de daha çok büyümek ve yeni hatlar açmak istiyor. Tüm bunlar aslında tüketiciye yarayacak” dedi.

THY: Tek taraflı, doğru bulmuyoruz
THY Lufthansa’nın kararlarıyla ilgili, “Türk Hava Yolları üyesi olduğu Star Alliance ittifakı aracılığıyla da tüm üye havayollarının yolcularına hizmet vermektedir. Ortak uçuş (code-share) ve mil kazanımı ve kullanımı (FFP) uygulamaları da bu çerçevede değerlendirilmelidir. Lufthansa’nın tek taraflı olarak bu iki konuda aldığı kararı doğru bulmuyoruz ve tekrar gözden geçirileceğini umut ediyoruz” açıklamasını yaptı. Lufthansa Türkiye ve Almanya arasında haftada 100’den fazla uçuş gerçekleştiriyor.