Ekonomi Hedef 3 yıl içinde 1 milyar dolarlık şirket

Hedef 3 yıl içinde 1 milyar dolarlık şirket

05.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Vestel, son 10 yılda önemli yatırım yaptığı mobilite ve enerji depolama alanlarındaki çalışmalarını, ‘Vestel Mobilite’ çatısı altında topladı.

Hedef 3 yıl içinde 1 milyar dolarlık şirket

İSMAİL ŞAHİN - Vestel CEO’su Ergün Güler, yıllık ortalama yüzde 30 büyüyeceği öngörülen elektrikli araç sektöründe, şarj istasyonları, otomotiv elektroniği ve batarya enerji depolama sistemleri alanlarına odaklanarak üç yıl içinde piyasa değerini milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Dünya genelinde 2030 itibarıyla elektrikli araç satışlarının toplam araç satışları içerisinde yüzde 45’lik paya ulaşacağına dikkat çeken Güler, buna paralel otomotiv elektroniğinde büyük fırsatlar oluşacağını ve elektrikli şarj istasyonlarına ihtiyacın artacağını belirterek şunları söyledi:

Paradigma değişimi

“Fosil yakıtla çalışan araba üreticileri ve onların araba tedarikçileri ekosisteminin yerini elektrikli araba üreticileri ve bu yeni ekosistemin yeni tedarikçileri alıyor. Bu bir paradigma değişimi ve Vestel bu ekosistem içerisindeki stratejik tedarikçilerden biri konumunda.

2023 sonu itibariyle elektrikli araçların, satılan yeni araçlardaki oranı yüzde 12. 2030’da bu oranın yüzde 40-45 seviyelerine çıkacağı öngörülüyor. 2030’a kadar dünyada elektrikli araç stoğunun 225 milyon adete ulaşacağı tahmin ediliyor. Elektrikli araç komponentleri pazarının da 2030 itibariyle yaklaşık 440 milyar dolar seviyesine gelmesi bekleniyor. Buna paralel şekilde şarj soketi sayısının da 124 milyon adet seviyesine ulaşacağı öngörülüyor, bu da yaklaşık 42 milyar dolar seviyesinde bir pazar. Enerji Depolama Sistemleri global pazarının 2030 itibariyle yaklaşık 98 milyar dolara erişmesi bekleniyor. Biz bu 580 milyar dolarlık bu pazara talibiz.”

Haberin Devamı

‘Togg’da hem hissedar, hem tedarikçiyiz’

Vestel’in Togg projesinde yüzde 23 hissesi olduğunu hatırlatan Vestel CEO’su Ergün Güler, “Togg’un sadece hissedarı değil, tedarikçisi de olmak istedik. Togg’un alametifarikalarından yekpare ekranını biz üretiyoruz” dedi.

Hedef 3 yıl içinde 1 milyar dolarlık şirket

1 MW şarj imkânı sunuyor

Geçen yılı 4 milyar dolar ciro ile kapatan Vesten bunun yüzde 70’ini ihracattan elde etmiş. Konvansiyonel iş kollarında üç yılda iki kat büyüme hedefleyen Vestel’in 2017’de üretmeye başladığı ev tipi ve küçük işletmeler için çözüm sunan AC serisinin yanı sıra hızlı tip şarj istasyonları 60kW, 120kW ve 150kW, ultra hızlı şarj uygulamaları için ise 180kW, 240kW, 320kW ve 400kW’lık daha güçlü çıkış sunan DC serisi kuyruk sürelerini 10 ila 45 dakikalık şarj süreleriyle azaltıyor.

Haberin Devamı

2024’te 720kW’lık, 2025’te ise 1MW güç çıkışı sunan EVC’leri satışa sunmaya hazırlanan Vestel bu sayede sadece binek modellere değil toplu taşımada kullanılan elektrikli filo araçlarına da hizmet verebilecek.