Ekonomi Hedefi 11’den vurdular!

Hedefi 11’den vurdular!

21.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

ODTÜ mezunu 3 genç girişimcinin 2006 yılında kurduğu maden şirketi VTG Holding, Güney Afrika’da yaptığı 10 sondajdan sonuç alamayınca vazgeçmeye hazırlanırken, şirket mühendisinin son bir deneme önerisiyle 10 milyon ton kömür rezervi buldu

Hedefi 11’den vurdular

VTG Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vuslat Bayoğlu, kömür ticareti için gittikleri Güney Afrika’da kömür madeni işine girmeye karar verdiklerini ve yaptıkları 10 sondajdan sonuç alamayınca vazgeçmeye hazırlandıkları sırada, şirket mühendisinin son bir deneme önerisiyle 10 milyon ton rezerv bulduklarını söyledi. Bayoğlu, şöyle konuştu:
“6 yıl önce 3 ortak Güney Afrika’da kömür ticareti için bir şirket kurduk. Kazandığımız parayla kömür madeni işine girmeye karar verdik. Johannesburg’da sondaja başladık. 1 milyon doları bu işe yatırdık. 10 sondajın sonunda elimizde bir şey yoktu. Şirket mühendisi, ‘Paranızı boşa harcıyorum, son bir sondaj yapıp bırakacağım’ dedi. 11’inci sondajda 10 milyon ton kömür rezervi bulduk.”
Güney Afrika’da 2 kömür madeninde üretim, 5 sahada ise arama faaliyetini sürdürdüklerini belirten Bayoğlu, şöyle konuştu:
“Üretimin yüzde 70’ini Yıldırım Holding’e bağlı Etikrom’a veriyoruz. İngiltere, Fransa, Hindistan, Pakistan ile Doğu Afrika’ya ihracat yapıyoruz. 2012 başında Güney Afrika devletine ait elektrik üretim şirketiyle anlaşma imzaladık.”

10 milyon ton üretecek
VTG Holding Yönetim Kurul Başkanı Gökhan Kantarcıgil, 2012’de üretim hedeflerinin 6 milyon ton olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“5 yılda 120 milyon dolar yatırım yaparak üretimi 10 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun 6 milyon tonu iç pazara, 4 milyon tonu ise ihracata yönelik olacak. Tesislerimizde Avrupa Birliği normlarına uygun olarak ‘temiz kömür’ üretiyoruz. Kömürün ortaya çıkardığı zararlı gazları Kyoto Protokolü’nün izin verdiği ölçülerin de altına düşürdük.”
2008’de 4 milyon dolar ciro yapan şirket cirosunun Hindistan ve Çin’den gelen yüksek taleple birlikte 2011’de 110 milyon dolara ulaştığını kaydeden Kantarcıgil, şunları söyledi:
“2012’de 300 milyon dolar, 5 yıl sonra 500 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Geçen yıla kadar buradaki en büyük Türk şirketiydik fakat Arçelik Defy’yi alınca ikinciliğe düştük. Defy geçen yıl 345 milyon dolar ciro yaptı. Geçenlerde Arçelik Genel Müdürü’yle karşılaştık ve kendisine bu yıl yeniden tepeye çıkacağımızı söyledim.”

Nikel fabrikası aldı
Türkiye’nin en büyük nikel rezervine sahip Manisa Turgutlu’daki Çaldağ projesini European Nickel’den (ENK) 40 milyon dolara satın aldıklarını kaydeden Kantarcıgil, “Toplamda 450 milyon dolar yatırım yapacağımız bu projede 2014 yılında üretime başlamayı planlıyoruz. Proje Türkiye ekonomisine 20 yıl içerisinde yaklaşık 6 milyar dolar katkı sunacak” diye konuştu.


Perlit üretecek
Perlit üretmeye başlayacaklarını kaydeden Kantarcıgil, “Tarım ve inşaatta perlit madenini sıklıkla kullanmaya başlayan Avrupa, Rusya, Hindistan ve Latin Amerika’ya ihracat yapmayı hedefliyoruz. Eylül ayında 50 bin ton kapasiteyle üretime başlayacağız” dedi.



Altın arıyor
Kantarcıgil, Türkiye’de, Muş, Denizli, Afyon, Ankara - Kazan ve Niğde’de linyit arama, Oremine Madencilik ile altın madeninde Balıkesir ve Gömeç’te ileri seviyede, Biga Yarımadası’nda ise ön arama çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Kantarcıgil, Türkiye’deki bakır arama projelerinin bir kısmında, dünyanın en büyük bakır üreticilerinden Freeport - McMoRan Copper&Gold şirketi ile ortaklıkları bulunduğunu da ifade etti.