Ekonomi ‘Helal olsun’ dedirtecek proje için 3. kez yarışma

‘Helal olsun’ dedirtecek proje için 3. kez yarışma

02.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sur Yapı’nın patronu Altan Elmas, İstanbul Bayrampaşa’daki arazisi için çizilen 10 projeyi beğenmedi ve yeni bir yarışma daha açtı. Kendi de mimar olan Elmas, bölgede farklı bir proje yapmak istiyor

‘Helal olsun’ dedirtecek proje için 3. kez yarışma

Yeni projenin adresi olarak Bayrampaşa’yı seçen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, araziye yapacağı proje için iki yarışma düzenledi. Ancak, ortaya çıkarılan 10 projeyi de beğenmeyince üçüncü bir yarışmayı düzenledi. Seçimde bu denli titiz davranmasının nedeni olarak anıtsal bir projeyi hayata geçirme isteğini gösteren Elmas, şöyle konuştu:
“Kente kalıcı bir proje yapmayı he defliyorum. Oradan geçen ve projeyi görenler ‘helal olsun, çok iyi yapmış’ desinler istiyorum. Projeye bu yılın son çeyreği itibariyle başlamayı planlıyorduk. Ama arazi güzel olunca proje beğenmiyorum. Mimarım ve bu yüzden tüccar olarak düşünemiyorum. Eser kaygısı taşıyorum.”
2012’de başlayacakları projede Hayat Kimya’nın yüzde 40’lık ortaklığa sahip olduğunu belirten Elmas, projede AVM, ofis, konut ve rezidansların yer alacağını ifade etti.

Güneşli’de ön talep topluyor
Altan Elmas, bir başka projelerinin adresi olarak Güneşli’yi gösterdi. 13 bin metrekarelik arazide 300 dairenin yanı sıra 25-30 cadde mağazasının da yer alacağını belirten Elmas, projenin, komşu parsellerin alınmasıyla birlikte proje büyüklüğünün 36 bin metrekareye kadar çıkabileceğini vurguladı. 2012 başında satışa çıkmayı planladıkları proje için şimdiden yoğun talep aldıklarını söyleyen Elmas, “1 .000’in üzerinde ön talep v
ar. Metrekaresini 3 bin 750 lira seviyesinden satışa çıkaracağız. Bölgenin gelişimi çok iyi. Fiyatlar nereye gider, göreceğiz” dedi.

‘Çamlıca’yı dönüştürür’
Yapımına ve satışına devam ettikleri Çamlıca’daki Exen İstanbul hakkında konuşan Elmas, satışların çok iyi gittiği projenin kentsel dönüşümü tetikleyen güce sahip olarak nitelendirdi. Projeyle bölgedeki fiyatların yüzde 50 oranında artış gösterdiğini dile getiren Elmas, AVM inşaatının başladığı, konutların da planlandığı gibi 2012’de teslim edileceği proje hakkında şöyle konuştu: “Konutların yüzde 50’si satıldı ve yüzde 15-20 oranında prim yaptı. İnşaat bittiğinde prim yüzde 50’yi bulur. Ama uzun vadede proje değer kazanmaya devam eder ve Altunizade fiyatlarını yakalar. ”

İzmir’de de iddialı
İzmir’in yükselen bölgelerinden biri olan Bayraklı’daki çalışmalarına dikkat çeken Elmas, “İmar planlarıyla ilgili sıkıntının giderilmesinin ardından eski Henkel fabrikasının olduğu arsada projeye başladık. Aslında orada geç kaldık, ama arazi çok güzel. Denize 300 metre kıyısı var. İzmir’in en güzel ve butik AVM’sini yapacağız. Önüne bir de iskele koyacağız, başvurumuzu yaptık” dedi.



‘YAPILARIN YÜZDE 70’İ ÇÜRÜK’

Altan Elmas, aslında proje geliştirdikleri her bölgede bir çeşit kentsel dönüşüm yarattıklarının söylenebileceğini ifade etti. “Projelerimizin çoğu eski sanayi alanlarının dönüşümünü sağlıyor” diye konuşan Elmas, bu doğrultuda Adapark’ı Aydın Örme Fabrikası’nın 60 bin metrekarelik arazisinin yerine, Kağıthane projelerini Hayat Kimya Fabrikası’nın yerine, Güneşli projelerini bir metal fabrikasının yerine ve İzmir’deki projelerini de Henkel Fabrikası’nın yerine yapmalarını örnek olarak gösterdi.
Diğer yandan asıl dönüşümün kentlerdeki konut alanlarında yapılması gerektiğinin altını çizen Altan Elmas, bu noktada Kat Mülkiyeti Kanunu’nun değişmesi gerektiğini vurguladı. Elmas, “Nitelilikli çoğunluğun kararı uygulanabilmeli. Eğer yasal sorunlar kalkarsa tüm İstanbul adeta şantiyeye döner. Her yer değişim geçirir. Yapıların yüzde 70’inin çürük olduğu yerler var. Zeytinburnu, Güngören, Bağcılar, Şişli ve Kağıthane gibi birçok bölge var değişmeyi bekleyen” dedi.



Yaz ayları, üç büyük şehirde fiyatların DNA’sını bozdu


İstanbul ve İzmir’de kiralar düşerken, Ankara’da yükseliş yaşandı. Satılık konutlarda İstanbul, fiyatların en çok gerilediği şehir olurken, İzmir’deki artış oranı şaşırtacak kadar yüksek oldu



Yılın son üç çeyreği, yani temmuz, ağustos ve eylül ayına ilişkin yapılan bir araştırma, İstanbul ve İzmir’de kiraların düşüşe geçerken, başkent Ankara’da kayda değer bir artış gerçekleştiğini ortaya koydu. Araştırmadaki bir diğer sonuç ise daire fiyatlarının İstanbul ve Ankara’da geriye giderken, İzmir’de yükselişe geçmesi oldu.
20 milyon tekil ziyaretçisi olan sahibinden.com’un araştırmasına göre, İstanbul’da ortalama kiralık daire fiyatları yüzde 6.25 azalarak 800 liradan 750 liraya gerilerken, İzmir’de 600 liradan 550 liraya düştü. 2011’in ikinci çeyreğinde ortalama kiralık daire fiyatı 450 lira olan Ankara’da ise rakam 475 lira seviyesini buldu.

İzmir’de % 22’lik artış
Satışta olan daire fiyatlarında ise İstanbul’da daha büyük bir düşüş gerçekleşti. Nisan-haziran ayları arasında ortalama 145 bin lira olan daire fiyatları, 2011’in üçüncü çeyreğinde yüzde 7 azalarak 135 bin lira olarak kayıtlara geçti. Ankara’daki düşüş ise daha düşük dozda gerçekleşti.
Daire fiyatları yüzde 2.2 düşerek 88 bin liraya kadar gerilerken, İzmir ise yüzde 22’lik artışla çarpıcı bir artışa sahne oldu. Fiyatlar 160 bin 500 liradan 195 bin liraya kadar yükseldi.
Araştırmanın Türkiye ortalaması ise çarpıcı bir göstergeyi daha ortaya koydu. Söz konusu dönemde Türkiye genelinde kiralık dairelerin ortalama fiyatı bir önceki çeyreğe göre yüzde 7 azalarak 700 liradan 650 liraya geriledi. Satılık dairelerdeki düşüş rakamı kayıtlara yüzde 4 olarak geçerken, fiyat ise 130 bin liradan 125 bin liraya düştü.

İstanbul’da hangi ilçede ne oldu?
Sahibinden.com’un araştırması, İstanbul geneli için hem kiralarda hem de satış fiyatlarında ortalamada düşüşe işaret etse de, bazı ilçelerdeki kiralarda yüzde 40’ı bulan artışlar da oldu. Satış fiyatlarında ise İstanbul’da yüzde 25’i gören ilçeler de söz konusu. İşte web sitesinin araştırmasına göre, kentin hangi ilçesinde ne olduğu sorusunun cevabı...




Kandilli’nin yeni misafiri Elysium Serene


Elysium markasıyla İstanbul’un birçok noktasında projeler gerçekleştiren Ofton İnşaat, Kandilli’deki yeni projesi ‘Elysium Serene Kandilli’yi ilk kez A Plus Gayrimenkul ve Finans Hizmetleri Fuarı’nda görücüye çıkardı. Bayramdan sonra resmi satışa çıkacak olan proje, 25 bin metrekare arsa üzerinde 17 blokta toplam 136 daireden oluşuyor. Tamamı 3+1 tipinde tasarlanan ve 122 ila 163 metrekare arasında büyüklüğü bulunan konutların fiyatları 676 bin liradan başlıyor, 1 milyon 65 bin liraya kadar yükseliyor. Şu anda ön talep toplanan projenin yüzde 85’i yeşil alanlara ayrılırken, bayramdan sonra başlayacak inşaatın 2013’te tamamlanarak teslim edilmesi planlanıyor.

‘Nadide semtlerden’
Ofton İnşaat Kurumsal İletişim Yöneticisi Ayşenur Ülvan, resmi tanıtımdan önce fuar katılımcılarıyla paylaştıkları proje hakkında şunları konuştu: “İstanbul’un karakteristiğini yansıtan nadide semtlerinden biri olan Kandilli’de yaşamak için çok neden var. Biz bunlara, gerek mimari yapısına gerekse de yaşam koşullarının konforuna gösterdiğimiz özenle, bir yenisini eklediğimize inanıyoruz. Yatırımcılarına önemli avantajlar ve kârlılık sunacak bir projeyi daha hayata geçirmek bizim için son derece önemli.”






Beykoz’daki iki konut RTÜK’ten satışa çıkarıldı


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), mülkiyetinde bulunan iki gayrimenkulü satacağını açıkladı. İhale duyurusunu Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlayan RTÜK’ün gazetede ifade ettiği bilgilere göre, her iki gayrimenkul de İstanbul Beykoz’da bulunuyor. Her ikisi de konut olan gayrimenkuller için kapalı teklif (artırma) usulüyle satışa çıkmayı tercih eden kurum, tarihi ise 22 Kasım 2011 olarak belirledi.
RTÜK’ün Ankara’daki hizmet binasında gerçekleştirilecek olan ihalede konutların her biri için belirlenen tahmini bedel 3 milyon 328 bin lira olurken, teminat bedelleri ise yine her bir konut için 99 bin 840 lira olarak açıklandı.



FAİZ ARTIŞINA 36 AYLIK?vade farksız FORMÜL

İstanbul’un en merkezi yerleşim alanlarından bir olan Veliefendi’de, Koç Holdin’e ait arsa üzerinde inşaatına başlanılan The İstanbul Veliefendi’de bayrama özel kampanya başlatıldı. Yapımcı firma YDA&Kuruluş İnşaat’ın açıklamasına göre, bayramın ikinci gününden itibaren açık olacak projedekredi faizlerinin yükseltilmesi üzerine yüzde 25 peşinat, 36 ay vadeye sıfır faiz ile ödeme imkânı geliştirildi. 60 ay vadeyede 0.40 oranında faiz uygulanıyor.
Konut ve rezidans blokları olarak 786 dairenin yer aldığı projede 15 katlı 15 blok ve 35 katlı bir rezidans yer alıyor. 1+1’den 4+1’e kadar çeşitli dairelerin yer aldığı projede metrekare fiyatları 4 bin 500 liradan başlıyor.





Adalar manzaralı PROJENİN?YENİ?PLANI

Maltepe Süreyyapaşa’da yer alan Nish Adalar da bayram kampanyası başlatılan projeler arasında. Özyazıcı İnşaat’ın açıklamasına göre, yüzde 75’i satılan projede son daireler için 120 aya kadar uzanan vade seçenekleriyle taksitler 12 aya kadar erteleniyor. İlk yıl taksit ödemeksizin 120 aya kadar vadeli ödeme seçeneğinin yanı sıra, ilk yıl 725 liradan başlayan taksitlerin olduğu ödeme planı da söz konusu.
Bayramın ikinci gününden itibaren açık olacak projede 1+1’den 4+1’e kadar çeşitlilik gösteren daireleri, dokuz değişikşekilde tasarlandı. Projede fiyatlar ise 165 bin ile 752 bin lira arasında değişiyor.



Kapıları bu defa da açık tutarak satış yapacak

İhlas Holding İnşaat Grubu, Ispartakule’deki Bizim Evler 3 ve Bizim Evler 4 için başlattığı özel ödeme imkânlarını bayramda da devam ettirme kararı alan şirketlerden. Bizim Evler 3’ü erken teslim eden ve Bizim Evler 4’ü de satışa çıkaran firma, bayramın tüm günleri açık olacak. Açıklamaya göre, daireler 149 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa çıktı. Projede yüzde 10 peşinatla ve anlaşmalı bankalarca 120 aya kadar vadeli ödeme seçenekleri sunuluyor. Ayrıca, fiyatlara KDV, tapu masrafları, kat mülkiyeti masrafları, sözleşme damga vergisi ve elektrik, su ve doğalgaz abonelik bedelleri de dahil.


Esenyurtlu kampanya 154 kişiyi ev sahibi yaptı



Esenyurt’ta inşası devam eden Star Towers’tan yapılan açıklamaya göre, ‘995 liradan başlayan taksit ve 1.000 liradan başlayan taksit kampanyası’ doğrultusunda ilk günde 154 dairenin satışı gerçekleştirildi. Geçtiğimiz cumartesi günü düzenlenen partide bir araya gelen ev sahipleri de tanışma fırsatı buldu.
Kampanya doğrultusunda satışların sürdüğü projede satış ofisi bayramın ikinci gününden sonra açık olacak. 1.000 lira peşinata 1+1, 2.000 lira peşinata 2+1, 3.000 lira peşinata ise 3+1 dairelerin satışa sunulduğu proje, 30 ve 18 kattan oluşan beş blok olarak yapılandırıldı. 582 konutun yer aldığı projenin teslim tarihi 2012 olarak belirlendi.