Ekonomi Hisarcıklıoğlu: 10 kapıyı yeniledik

Hisarcıklıoğlu: 10 kapıyı yeniledik

18.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye özel sektörü destekleme ve geliştirmede dünyada örnek ülkelerden. Bugüne kadar TOBB olarak devletimize tek kuruş harcatmadan Türkiye’nin en büyük 10 kara gümrük kapısını yeniledik” dedi.

Hisarcıklıoğlu: 10 kapıyı yeniledik

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Türk Ticaret ve Sanayi Odası tüzüğü ve Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) kurulmasını öngören tüzük imzalandı. Türk Konseyi ile Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası, “Atameken” işbirliğiyle Astana Ekonomik Forumu çerçevesinde yapılan imza törenine Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Rifat Hisarcıklıoğlu, Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası “Atameken” Başkanı Ablay Mırzahmetov katıldı.

Haberin Devamı

Törende Türkiye’nin Nur Sultan Büyükelçisi Nevzat Uyanık ile Azerbaycan Büyükelçisi Raşad Mamadov, Türk-Kazak İşadamları Birliği (TÜKİB) Başkanı Fırat Develioğlu’nun yanı sıra Kazak ve Türk işadamları hazır bulundu.

Türklerin aksakalı

Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in, “Türk dünyasının aksakalı” olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Başkent Astana’nın adının Nur Sultan olarak değiştirilmesi bir vefa örneği. Nazarbayev’in liderliğinde Kazakistan’ın gösterdiği gelişmeler bizi sevindirmekte, gururlandırmaktadır. O’nun vizyoner liderliği sadece Kazakistan için değil, bölgemiz ve Türk dünyası için büyük bir şans” dedi.

TOBB olarak gümrük geçişlerini yenileme ve işletme konusunda büyük tecrübe sahibi olduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bugüne kadar TOBB olarak devletimize tek kuruş harcatmadan Türkiye’nin en büyük 10 kara gümrük kapısını yeniledik” diye konuştu.

Haberin Devamı

TOBB’un Türkiye’deki özel sektörün tamamını temsil eden bir kuruluş olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Hizmet kapasitesi ve yaptıkları işler bazında dünyanın en gelişmiş üç oda sisteminden biriyiz, küresel iş dünyası örgütlerinde yer alıyoruz.

Türk dili konuşan ülkeler arasında ticaret hacmi artırılmalı, ticaretteki önemli konulardan biri de gümrük geçişleri. Projelerimiz Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya örnek gösteriliyor” dedi.

Kazakistan’a TTSO

Hisarcıklıoğlu, Nazarbayev’in 2006’da Antalya’da yapılan Türk Konseyi zirvesinde TTSO’yu kurma görevini kendilerine verdiğini hatırlatarak, “Bunu tam 13 sene sonra icra edebildik. Çok şükür bugün bu projeyi, Nazarbayev’in hayalini, hayata geçirdik. TTSO Sekreteryasının Türkiye’de yer alacak, TOBB olarak ofis ve personel konusunda her türlü desteği sağlamayı taahhüt ettik” diye konuştu.

Amreyev, belgenin uzun zamandır hazırlandığını belirterek, TTSO’nun kurulmasının Türk konseyi üyesi ülkeleri arasında ticaretin artması için yeni kapılar açacağını söyledi.

Mırzahmetov da TTSO’nun ilk toplantısının Türkistan’da yapılması önerisinde bulundu. Musayev ise TTSO’nun Türk dünyası ülkeleri arasındaki ticari işbirliğinin güçlenmesine ivme kazandıracağını ve karşılıklı ekonomik etkileşimi genişleteceğini ifade etti.